
Sosyal Medya’da Harcanan Zaman
Sosyal medya son birkaç yılda öyle bir hale geldi ki hemen herkes bir sosyal medya platformu kullanır oldu. Adını sosyalleşmekten alan bu içerik ağı insanların günümüzde en çok vaktini çalan ve boşa harcatan uğraştır. İnsanlarla sosyalleşmek ve iletişimi arttırmak için kurulmuş olan çeşitli sosyal medya hesapları vardır, insanlar bu şekilde birçok insanla tanışıp, çeşitli haber kaynaklarından bilgiler edinerek gündemi takip edebilmektedirler. Ancak bu mecranın kötü yanına gelirsek, kullanıcıların çoğu canı sıkılınca, yapacak bir meşgale bulamayınca ya da gün içerisinde farkında dahi olmadan sürekli olarak sosyal medya kullanmaktadır.
Özel hayatın gizliliğinin eskiye oranla artık neredeyse hiç kalmaması da başka bir sorundur. Kimi kullanıcı ise her hangi bir içerik paylaşmasa bile insanların ne yaptığına bakmak için sosyal medya içerikleriyle vaktini boşa harcıyor. Artık öyle alışkanlık haline geldi ki bu durum farkına dahi varmadan boş kalınca yaptığımız ilk iş bu uygulamalara girmek ve beğenmeye, izlemeye ve yorum yapmaya başlamak oluyor. Bu kimsenin sorun olarak görmüyor ancak aslında büyükçe bir sorundur. Çünkü sosyal medya temelinde sizi sosyalleştirmeyi hedefler ancak asosyal hale getirir. Zamanla sözlü iletişim kurmakta zorlanabilir, çeşitli yollarla özgüveninizi kaybedebilir ve ilişkilerinizde insanlarla uzaklaşma gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Peki, Ne Yapmalı;
Sosyal medyayı kullanmayı elbette tamamen bırakın demiyorum. Bunu yapabilirsiniz ancak bu sizin tercihiniz olmalı, yapılması gereken ilk adım farkına varmaktır. Sosyal medyada harcadığınız zamanı fark etmediğiniz sürece bu şekilde kullanımınızı fark etmezsiniz bile. Bunun için yapılacak şey basittir. Kullandığınız sosyal medya uygulamalarında genelde hareketler, kullanım süresi ya da günlük yapılanlar tarzında bir analitik hep vardır. Bu sizin gün içerisinde, hafta içerisinde belki de daha fazla bir sürede ne kadar bu mecrayı kullandığınızı gösterir. Burada harcadığınız zamanı fark edince zaten azaltmayı isteyeceksiniz. Günde 5 saat bir sosyal medya uygulaması kullandığınızı düşünün bu sizce de verimli geçirilebilecek ve değerli bir zaman değil mi? Bu zamanı indirebildiğiniz kadar aza indirgeyin. Bu uygulamalardaki kullanımınızı aza indirmek diğer vakit kaybı işlere yönelmeniz için değildir. Bu vakti doğru değerlendirin, mesela en son ne zaman kitap okudunuz, dolaplarınızı ne zaman düzenlediniz, en son ne zaman güzel bir yürüyüş yaptınız ya da en ne zaman sinema veya tiyatroya gittiniz. İnanın her gün 5 saatini ya da biraz fazlasını sosyal medyada harcayan bir insan bunları adım adım her gün yapabilir.
Televizyon ile Harcanan Zaman
Televizyon uzun zamandır hayatımızın içindedir. Çoğu insan işten eve gelince evdeki tüm vaktini televizyon karşısında geçirir. Üstelik burada genelde hiçbir faydalı bilgi bulamazsınız. Televizyon sizleri saatlerce bir yerde oturmaya, izlemeye ve beklemeye mecbur kılar. İnsanların izlemeleri için yayınlanan dizilerde artık çok mantık aranmamaktadır. Bir dizi izlemek isteseniz muhtemelen süresi 2 ya da 2,5 saattir. Bu dizide size sadece zaman kaybettirir. Üstelik onlarca verilen ara, toplamında saatlerce verilen reklamlardan bahsetmiyorum bile. Saatlerce anlamsız geçen tartışma programları, içeriğinde hiçbir gerçek olmayan çeşitli kurgu programlar size yalnızca vakit kaybettirir.

Peki, Ne Yapmalı;
Televizyonun sizi bağımlı hale getirmesine izin vermeyin. Yorgun bir günün sonunda zihninizi boş ve gereksiz içeriklerle doldurmayın. Onun yerine daha verimli aktiviteler yapın. Hiç televizyon izlemeyin demiyorum mesela belgesel izlemesi keyifli ve oldukça eğitici bir televizyon içeriğidir. Gündemi takip etmek istiyorsanız haber programı izlemek yerine gazete okuyun böylece hem okuma alışkanlığınız olur hem dünya ve ülke gündemine ulaşmış olursunuz. Film izlemekte en sevilen ve eğlenceli aktivitelerdendir. Ancak bunu televizyonda onlarca reklam ve belli bir saat bekleyerek yapmak yerine internet üzerinden ya da yine söylediğim gibi sinemaya giderek izleyebilirsiniz.
İnternette Harcanan Zaman
İnternet çağımızın en büyük buluşlarından birisidir. Bilgiye ulaşmak daha önce hiç bu kadar kolay olmamıştı, içinde birçok bilgi ve içerik olan internet her ne kadar bizim için bir fırsat olsa da her içeriğinin faydalı olduğu maalesef söylenemez. İnsanlara günümüzde vakit kaybettiren bir diğer araç ise internettir. İnternet içeriğinde çok fazla bilgi olan bir mecradır, ancak insanlar burada bilgi edinmekten çok gereksiz uğraşlara zaman ayırmaktadır. Çeşitli oyunlara bolca zaman harcamak, sosyal medya dışında internet kullanmamak, anlamsız videolar izlemek, yasal olmayan işlere yönelmek vb. bu tür olaylar internetin faydalarını gölgelemektedir. İnternetin bulunmasındaki temel amaç bilgiye kolay erişim, iletişimde kolaylık ve çeşitli konularda kayıt ve depolama yapabilmektir. Ancak çoğu kullanıcı internetin bu özelliklerini kullanmamaktadır.

Peki, Ne Yapmalı;
İnternetteki anlamsız içerikleri ziyaret etmenizin size hiçbir faydası yoktur. İnternet üzerinde oyun oynamak yerine bu vakti daha güzel bir uğraşla değerlendirebilirsiniz. Anlamsız videolar izlemek yerine internette alınabilecek eğitimler ve dersler ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Yasa dışı bahis vb. sitelerde uğraş vermek yerine mesleki gelişim sağlayacak içerikler inceleyebilir, akademik yazılar okuyabilir ve kişisel gelişim içerikli sayfalar aracılığıyla kendinizi daha gelişmiş ve bilgi sahibi hale getirebilirsiniz. Örneğin internette yapılması en kolay şeylerden birisi dil öğrenmektir. Bir yabancı dili öğrenmek için her türlü site, blog, yazı, test ve eğitime ulaşmak oldukça basittir. Seyahat etmek istediğiniz yerleri ve hiç bilmediğiniz ormanları, şehirleri, müzeleri, tarihi eserleri, tabloları internet aracılığıyla görmek ve deneyimlemek mümkündür.
Oyunlara Harcanan Zaman
Oyun oynamak kimi insan için vazgeçilmez bir eğlence ve aktivitedir. Oyunlar sorunları çözme, hızlı düşünme, stratejik fikirler oluşturma gibi konularda bize fayda sağlamaktadır. Ancak elbette her şey de olduğu gibi bunda da bağımlı olmak ve çok zaman harcamak yanlıştır. Oyun oynamanın artıları kadar eksileri de vardır. Oyun oynarken ekran başında harcadığımız zamanla bir süre sonra çeşitli sağlık sorunları yaşamak mümkündür. Bunlardan en bilineni göz sağlığı ve sürekli oturmaktan dolayı omurgada görülen rahatsızlıklardır. Üstelik kimi oyuncu oyun sırasında kendisini oyuna fazla kaptırdığı için kendini çok fazla öfkeli ve stresli hissedebilir, bu da ruhsal bazı sorunlara sebebiyet verir. Fazla oyun oynamak bir süre sonra sosyal ilişkilerde de bir takım sorunlara sebep olmaktadır.

Peki, Ne Yapmalı;
Oyun oynamayı tamamen bırakın demiyorum, oyun oynamak başta da söylediğim gibi faydalı bir aktivitedir. Sorun çözme, odaklanma ve planlama gibi getirileri de vardır. Ama çok fazla oyun türü vardır, bu oyun türlerinin bazılarının hiç bu anlamda faydası yoktur. Üstelik oyun denince günümüzde herkesin aklına bilgisayar oyunları gelmektedir. Topluca oynana bilecek güzel oyunlarda vardır. Örneğin tabu oynamak ya da yapboz yapmak da bir oyun çeşidi sayılabilir. İnternet üzerinden satranç oynamakta çok sayıda insanla oynayabileceğiniz ve zekânızı geliştirebilecek oyunlardandır. Ailenizle beraber oyunlar oynamakta güzel bir etkinlik olabilir ayrıca aile ilişkilerinizi de geliştirecektir.
Sözün Özü
Zaman hayattaki en kıymetli ve telafisi olmayan varlıktır. İnsanlar zamanının kıymetini bilmeden yaşamaya devam etmekte üstelik zaman harcamak günümüzde oldukça kolay hale gelmiş durumda. Zamanınızın boş geçmesine izin vermeyin, vaktinizi dolu dolu geçirin, bugün daha genç olabilirsiniz ya da önünüzde bir şeyleri yapmak için bolca vaktiniz olduğunu düşünüyorsunuzdur. Ancak bunun böyle olmadığını bir gün anlayacaksınız, o gün geldiğinde yapmadıklarınızdan pişman olmamak için bugününüzü boş geçirmeyin ve yapabileceğiniz, ertelediklerinize bir an önce başlayın…
“Neden Zaman Kaybediyoruz” üzerine 3 yorum