Oyun Nedir

Photo by JESHOOTS.com on Pexels.com

Oyun oynamak bebeklikten başlayarak her yaştan insan tarafından bilinen ve herkesin gözünde başka anlamı olan kavramdır. Bu sebeple oyun oynamanın ne demek olduğundan ziyade daha çok oyunun türlerini, insanlar üzerindeki etkilerine ve diğer kavramlarına değineceğim. İnsanlar için çoğunlukla eğlence ya da dinlenme şekli olarak görülen oyun bazı insanlar içinse vakit kaybı olarak görülmektedir. Peki, oyun vakit kaybı mı stres giderici mi? Gelin değerlendirelim…

Oyunun Türleri Nelerdir

Bundan 20 yıl önce değerlendirecek olsak oyun denince akla saklambaç, seksek ya da yakar top geliyor olurdu muhtemelen. Ancak teknolojinin ve internetin bu hızlı gelişimiyle beraber oyunlar artık ekranlara, dijitale kaydı. Artık yüzlerce oyuna yazılımlar aracılığıyla hiç bir şey yapmadan ulaşabiliyoruz. Herkesin oyun zevki farklı ama değindiğimiz üzere biz oyunları farklı şekilde türlere ayıracağız.

Photo by Skitterphoto on Pexels.com

KUTU VE KART OYUNLARI

Arkadaşlarımızla toplandığımızda, eğlenceli vakit geçirmek üzere çok sayıda kart ve kutu oyunu oynamışızdır. Bu oyunlar arkadaşlarımız arasında bir rekabet yaratır ve herkes oyun içerisinde kazanan olmak için uğraşır. Çok keyifli vakitler geçirdiğimiz bu oyunlar bugün yine sanal ortamda oynanmaya başlamış durumdadır. Ama hala eskisi gibi kutu ve kart şeklinde oynamayı tercih eden çok oyun sever olduğunu biliyoruz.

GELENEKSEL OYUNLAR

Bu bölüm bugünün yetişkinleri tarafından oynanan oyunların olduğu bölümdür. Değindiğimiz gibi saklambaç, körebe, yakar top, 9 taş vb. sokak ortamında birçok çocuğun toplanarak eğlenceli vakitler geçirdiği oyunlar, geleneksel oyunlar olarak bilinmektedir. Günümüzde eskiye nazaran bu oyunları oynayan çocuk sayısı az olsa da en eğlenceli vakitler geçirilen dönemde bu oyunları oynayanlar o günleri hatırlayıp tekrar tekrar mutlu olacaktır.

MOBİL VE SANAL OYUNLAR

Akıllı telefonlar, yüksek performanslı bilgisayarlar hatta sadece oyun amaçlı kullanılan sanal gerçeklik cihazları ve oyun konsolları, oyun dünyasını tamamen farklı bir boyuta getirmiş halde. Bugün neredeyse herkesin elinin altında bulunan akıllı telefonlar yüzlerce hatta binlerce oyuna bir mağaza uygulaması üzerinden yükleyerek rahatlıkla oyun oynayabiliyor. Sanal alanda oyun tutkunlarının sayısı her geçen gün artıyor, hatta başlangıçta bilgileri kaydetmek, depolamak ve aktarmak amaçlanarak üretilen bilgisayarlar bugün yalnızca oyunculara özel modellerin üretilmesiyle oyunculara özel hale getiriliyor. Sadece oyun için kullanılan konsollardan bahsetmiyorum bile. Teknolojinin gelişmesiyle sanal ortamda gelişen oyunların kalitesi de sürekli artıyor.

4K ultra HD kalitelerde görüntüler, çeşitli kurgusal hikâyeler ve insanların internet aracılığıyla birbiriyle online bir şekilde oyun oynamaları gibi olanakların artık mümkün olmasını sağlayan bu teknolojik gelişim yalnızca çocuk ve gençlerin değil artık her yaştan insanın büyük zevk aldığı bir ortam haline geldi. Çünkü oyunlar yalnızca belirli kitlelere değil her yaş kitlesine hitap ediyor.

Photo by EVG Culture on Pexels.com

Oyun Oynamanın Etkileri

Oyun oynamak keyifli vakit geçirmenin yanı sıra birçok olumlu etkiye de sahiptir. Oyun oynarken insanlar ile sohbet ederek sosyalleşebilir, stresli bir günün sonunda biraz oyun oynayarak rahatlayabilirsiniz. Üstelik bazı oyunlar hızlı düşünmek ve refleks gerektiren yetenekler gerektirdiği için zamanla bu tarz yetileriniz oyun oynayarak fark edilir bir şekilde gelişebilmektedir.

Kart ve kutu oyunları bakımından değerlendirecek olursak arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirirken bu oyunların bazı türünde zekâ geliştirici etkisini de görebilirsiniz. Örneğin satranç oyununun zekâ geliştirdiği gerçeği herkes tarafından bilinmektedir. Bu tarz oyunlarda stratejik düşünmek gerektiğinden hızlı karar vermek konusunda günlük hayatta da olumlu bir şekilde etkileneceksiniz.

Sokaklarda oynadığımız “Geleneksel oyun” olarak değerlendirdiğimiz oyunlar ise çocukluk döneminde sürekli hareket etmemize olanak sağladığı için çevik ve hareketli olmamızı sağlamaktadır. Yani aslında oyun oynamayı olumlu bir şekilde değerlendirecek olursak çok fazla artısını göreceksiniz.

Resim Лечение наркомании tarafından Pixabay‘a yüklendi

Oyun Bağımlılığı

Evet, oyunun en temel sorununa değinmeden geçilmez diye düşündüm. Oyun oynamak özellikle internet ortamında oyun oynamak zamanla aşırı derece de bağımlılık haline gelebilmektedir. Bu durum geleneksel ve kart, kutu oyunları için çok fazla geçerli olmayabilir. Online ortamda ya da mobil ortamda oynanan oyunlar insanlar üzerinde bağımlılık yaptığı gerçeği göz ardı edilemez. Bu bağımlılığın başlıca sebebi elbette çok fazla seçenek ve tür olması, öncesinde bahsettiğimiz gibi çok fazla oyun ve tür var bazı oyuncular tüm bu türlerin arasında karar veremeyip oynayabildikleri kadar oyunu oynamaya çabalıyorlar. Bazı rekabetçi oyun severler ise oyunda en iyisi olma arzusu ile sürekli olarak aynı oyunda kendini geliştirmeye çalışmaktadırlar. Bu oyun bağımlılığının en büyük zararı da fark edilemez bir şekilde harcanan zaman, oyuncular oyun oynayarak bazen o kadar fazla zaman harcıyor ki çevresinde gerçekleşen her şeyden kendilerini zamanla soyutlamaya bile başlıyorlar.

yazımızda bulunan oyun bağımlılığıyla ilgili farklı detaylı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz: NEDEN ZAMAN KAYBEDİYORUZ

Oyun oynamanın olumlu yanları göz ardı edilemez ancak bu tür bir bağımlılığa sebep olması özellikle ebeveynlerin gözünde oyunlara karşı olumsuz bir bakış açısı oluşturulmasına neden oluyor. Bağımlılık haline gelmediği sürece oyun oynamak olumlu ve faydalı bir eylem sayılabilir. Sizin de bu konu da düşünceleriniz varsa yorum yaparak düşüncelerimizi değerlendirebilirsiniz.  

Oyun Nedir” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s