BEYİN GÖÇÜ NEDİR

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Beyin göçü insanların sık sık gündeminde olan bir konudur. Beyin göçü bir ülkede eğitim almış, yetişmiş bir meslek sahibinin ülkesindeki imkânlar, şartlar ya da beklentilerinin karşılanmaması sebebiyle farklı bir ülkeye yerleşmesi, orada işine devam etmesi anlamına gelmektir. Bunun dışında bir diğer anlamda da beyin göçü ülkesinde mesleki eğitim almayıp farklı bir ülkede mesleki eğitim almak ve bu mesleği o ülkede yapmaktır.

Beyin göçünün sebepleri

Eğitimdeki sorunlar: Gelişmemiş ülkelerde ya da eğitim alanında gelişim göstermeyen ülkelerde mesleki kazanım sağlamak güçtür. Bir mesleği öğrenmenin temeli o meslekte uzman kişilerce eğitilmektir, ülkede bu tür eksikliklerin sonucunda beyin göçü görülebilir.

İşsizlik ve yetersiz destek: Bir meslekte eğitim alan ve bu alanda iş sahibi olmak isteyen kimseler ülkesinde istihdam sağlayamazsa ve meslek hak ettiği değeri görmüyor ise insanlar buna yönelebilir. Ayrıca araştırma, çeşitli çalışmalar ve deneyler yapmayı planlayan bir meslek sahibinin (akademisyen, doktor, bilim adamı vb.) daha çok fırsat tanınan ve gelişmiş bir ülkeye taşınması söz konusu olabilir.

Refah eksikliği: Bir ülkenin halkı mutlu değilse ve ülkede yönetimsel açıdan çeşitli sorunlar yaşanıyorsa burada yaşamak istenmeyebilir. Refah bir ülkede en önemli konulardan biridir, bir ülkedeki adalet sistemi ve hukuki bazı sorunlarda refahı düşürebilir. Meslek sahibi olan insanlar ülkede refahın yüksek olduğu ülkeleri tercih edebilir.

Ekonomik sorunlar: Beyin göçünün en büyük sebeplerinden birisi ülke içerisindeki ekonomik sorunlardır. Yöneten devlet mesleğin sahibi olan kişiye yeterli kazancı sağlayamıyorsa ve ülke ekonomisi kötüye gidiyor ise, en kötü ihtimalle ülkenin savaşa girme ihtimali varsa beyin göçü gerçekleşebilir.

Photo by VisionPic .net on Pexels.com

Beyin göçünün olumlu tarafları

Beyin göçü yapan insanlar eğitim gördükleri ülkede daha yüksek bir eğitim alma imkânı sağlarlar. Göç ettikleri ülkenin kültürünü inceleyebilirler. Orada geliştirdikleri çalışmaları ile tekrar göç ederek ülkesine ve ülke ekonomisine destek sağlayabilirler buna da tersine beyin göçü denmektedir. Göç sayesinde bir network oluşturabilirler, yani göç edilen ülkede bir gelişim ağı ya da ticaret ağı oluşturabilirler.

Beyin göçünün olumsuz tarafları

Beyin göçü aslında genel anlamıyla bireye katkı sağlarken ülke ekonomilerine zarar vermektedir. Bunun sebebi göç eden insanlar kendilerini daha çok geliştirirken, yetişme sürecini ülkesinde yapması o ülkenin eğitimine yapılan harcamalara rağmen göç edenlerin ülke ekonomisine ya da gelişimine bir faydasının olmamasına sebep olmaktadır. Gelişme göstermeyen ülkelerin aslında en temel gereksinimi iş gücü ve üretim yapan insanlar istihdam etmektir. Bir ülkede vasıflı çalışan sayısı ne kadar fazla ise o ülkede ekonomi ve refah aynı oranla artar. Yani beyin göçü en çok göç veren ülkeleri etkiler.

Photo by slon_dot_pics on Pexels.com

En çok beyin göçü alan ülkeler

  • Amerika birleşik devletleri (ABD)
  • Almanya
  • İngiltere
  • İsviçre
  • Norveç
  • Kanada
  • İsveç
  • Fransa
  • Avusturalya

(listede sıralama bulunmamaktadır)

Beyin göçü alan ülkelerin özellikleri

En çok beyin göçü alan ülkelere bakıldığında birçok ülkenin refah oranının yüksek olduğu söylenebilir. Bu ülkeler eğitim açısından kendini kanıtlamış ve geliştirmiş ülkelerdir. İş imkânı en yüksek ülkelerde yine bu ülkelerdir. Araştırma ve çeşitli deneysel çalışmalar için en çok fon ve para ayıran ülkelerde bunlardır. İnsanların beyin göçündeki en önem verdiği bir diğer konu ise hukuki özgürlüktür, bazı göç veren ülkelerde yönetimler topluma ve halkına karşı baskı uygulamaktadır bu sebeple de bu ülkelerin çoğu halkına hukuki ve yasal özgürlükler tanımaktadır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s