TELEVİZYONUN TARİHİ VE BUGÜN

Resim Alexander Antropov tarafından Pixabay‘a yüklendi

Herkesin evinde, oturma odasında hatta mutfak ve yatak odasında dâhil bulunmaya başlayan televizyon hayatımıza ne zaman girdi, ilk televizyonla bugünün ultra net 4K televizyonları arasındaki uçurum nasıl oluştu, televizyon hayatımıza ne kattı ya da bize ne kaybettirdi. Bunu sizler için araştırdık, değerlendirdik ve yorumladık işte çoğu insanın en büyük eğlencesi televizyon…

Televizyonun tarihi

John Logie Baird adlı İskoç bir mucit tarafından 1923 yılında icat edilen teknolojinin ilk atılım araçlarından olan televizyon 1926’da yayına başlamıştır. Televizyonun büyük kitlelere ulaşması 1930 yılında başlamış Birleşik krallık ’da icat edilip yayılan televizyon sırasıyla Almanya, ABD gibi ülkelerde kullanımı yaygınlaşmıştı. Ancak renkli televizyona geçiş ilk kez 1960 yılında ABD’ de gerçekleşti. Ülkemize televizyonun gelişi ise 1953 yılında olmuştur daha sonrası televizyon sürekli olarak gelişmeye devam etmiş diğer teknoloji ürünlerle birlikte bugün ilk üretildiği tüplü siyah beyaz bir kutudan çok farklı bir hal almıştır.

Photo by JESHOOTS.com on Pexels.com

Televizyonun gelişim süreci

Televizyonun kitlelere ulaşması ve evlerde yer alması ile artık yeni bir teknoloji insanların hayatının bir parçası haline gelmişti. Radyo artık o kadar yeni bir teknoloji değildi, ama o günün televizyonu da hiç bildiğimiz gibi değildi. Siyah beyaz bir ekran, televizyondan değişen kanallar ve en önemlisi televizyonda bulunan birkaç kanal. Zamanla bu teknoloji daha büyük atılımlara imza attı. Önce televizyon renkli hale geldi, kanal sayıları artmaya başladı, kumanda televizyonlarda kullanıma başladı ve kanal sayıları sürekli artmaya başladı.

Bu teknolojik harika yıllarca insanların en sevdiği ve evin en önemli parçası haline geldi, hatta öyle çok kullanılıyordu ki bugün hala oturma odaları televizyona göre düzenlenir. Herkesin görebileceği bir noktaya televizyon yerleştirilir. Ancak televizyon bilgisayar ve internetin yaygınlaşması ile teknolojik devrim konumundaki yerini kaybetti. Bugünün televizyonları ise bu gelişmelerle birlikte daha da iyi hale getirildi. Artık televizyonlar çok yüksek kalitede görüntü sağlıyor, yüzlerce kanala erişebiliyor, internete bağlanabiliyor ve daha birçok yenilik sayesinde teknolojinin gelişimine ayak uyduruyor.

Geleneksel TV ve Yeni TV

Geleneksel televizyon uydu alıcılar ve antenler aracılığı ile çeşitli kanallara erişim sağlayan, belli bir yayın akışı olan çokça reklam ve ürün yerleştirme bulunduran ve hemen hemen herkesin evinde bulunan televizyondur. Yeni televizyon ise aslında bir televizyon dışında telefon, bilgisayar, tablet vb. internet bağlantısı olan tüm akıllı ürünler üzerinden çeşitli yayın platformuna ulaşabilir, burada çok çeşitli türde film, dizi, belgesel vb. izleyebilirsiniz. Üstelik bu platformlarda bir şeyler izlerken yayın saati beklemezsin, saatlerce ekran başında durmanıza gerek yoktur ya da bir dizi izlemek için dakikalarca reklam beklemeniz gerekmez bu ortamda reklamlar oldukça kısadır. Yani işin temelinde televizyon kullanımı azalmıyor, aksine farklı bir platform farklı bir ortamda izleyici kazanıyor yalnızca gelenekselden uzaklaşıyor ama işin temeli bugün yine aynı kalıyor.

Resim Andrés Rodríguez tarafından Pixabay‘a yüklendi

Televizyonun olumlu yönleri

Televizyon izlemek günümüzde çokta tercih edilesi bir şey değilmiş gibi görünmekte ve gösterilmektedir. Ancak televizyonun birçok olumlu yönü bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;

Televizyon izleyerek çok sayıda belgesel, film ve tanıtım izleyerek daha önce görmediğimiz ülkeleri, şehirleri, toplumları, yaşayış biçimleri, ormanları, hayvanları vb. birçok bilinmeyeni izleyerek deneyimleyebilir ve öğrenebiliriz.

Televizyon aracılığıyla çeşitli haber bülteni ve gündem konulu yayınları izleyerek Dünyada ve ülkemizde olan olayları ve gelişmeleri öğrenebilir bu şekilde sosyal hayattan kopmamış, olup bitenlerin farkında oluruz.

Onlarca eğitici kanal üzerinden yeni yetenekler edinmekte mümkündür. Örneğin bir yemek kanalından yeni bir tarif öğrenilebilir ya da bir enstrüman eğitimi verilen bir kanal aracılığıyla enstrüman çalmayı öğrenebilirsiniz.

Farklı ülkelerin kanallarını izleyerek o ülkelerin dilini, kültürünü ve sosyal yapısını öğrenebilirsiniz.

Eğlence ve sohbet programları izleyerek keyifli dakikalar geçirebilir bu şekilde günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.

Sıkıcı geçen bir günün üzerine bir yarışma programı izleyerek akşamınıza bir heyecan katabilirsiniz.

Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Televizyonun olumsuz yönleri

Her şeyin olduğu gibi televizyonunda birçok olumsuz yönü bulunmaktadır;

Televizyon bugün tüm teknolojik ürünler gibi bağımlılık yapabilmektedir. Çoğu izleyici saatlerce televizyon başında vakit geçirebilmektedir. Üstelik geçmişte belirli bir saatten sonra kanallar kapatılırken artık kanalların büyük çoğunluğu 24 saat yayın yapmaktadırlar.

Televizyon izlemenin bazen gerçekten uzun sürelerinizi boş geçirmenize neden olduğunu kabul etmelisiniz. Kimi zaman izlediğimiz bir dizi, film ya da her hangi bir program izlerken saatlerimizi boşa geçirdiğimizi fark ederiz.

Bu söyleyeceğim şey yalnızca televizyon için geçerli olmasa da ekran başında geçirilen uzun süreler, çeşitli hastalıklara ve vücut sağlığımıza zarar verebilmektedir. Elbette bunun olabilmesi için çok uzun süreler ekran başında olmak gerekir ancak değinmekte fayda var.

Gereksiz bilgi kirliliği zihnimizi doldurabilmektedir. Televizyon izlerken asla ihtiyaç duymayacağımız onlarca reklam görürüz, üstelik bu reklamlar izlediklerimizin hem içinde hem de dışında bizlere gösterilmektedir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s