GÜNE ERKEN BAŞLAMAK

Photo by Aphiwat chuangchoem on Pexels.com

İnsanlar günlük hayatta en çok uyumaya ihtiyaç duyarlar, uyku vücudun ve zihnin dinlenebilmesi, yenilenebilmesi için en önemli zamandır. Birçok uzmanın uyku ile ilgili farklı yorumları olsa da genel görüş bir insanın ihtiyaç duyduğu uyku süresinin 6 – 8 arası olması tavsiye edilmektedir. Bu uyku süresini baştan anlatma nedenim güne erken başlamak için uykunuzu azaltın demek istemediğimi baştan söyleyebilmekti. Peki neden erken kalkmalıyız.

Neden erken kalkmalıyız

Bir günümüzün 24 saat oluşunu düşünürsek bu süre herkes için aslında kısa bir süredir ancak bizler bu süreyi çokta verimli kullanmayız. Bir günü yarısını uyuyarak geçirmek, öğleden sonra güne başlamak ya da geceleri uyumak yerine gündüzleri uyumak (tabi geceleri çalışıyorsanız sözüm size değil) bir günün çoğunu boşa harcamış oluyoruz. Güne sabah erken saatlerde başlarsak yapacağımız birçok işi erkenden halledebilir, günü kalanında kendimize vakit ayırabiliriz. Üstelik gece alınan tam bir uykudan sonra erken saatte verimliliğiniz günü diğer saatlerine göre daha fazladır. Erken uyanmak başlarda biraz alıştığınız düzenden farklı olduğu için yorgun, keyifsiz ya da üzgün olabilirsiniz ancak zamanla hem alıştığınız eski rutininize göre daha enerjik daha mutlu ve pozitif olacaksınız.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Sabahları kaçta uyanmalı?

Bu soru anlattıklarımın üzerine oldukça merak edilendir, muhtemelen erken denilince bu kavram kişiden kişiye değişebilir. Saat 9 da uyanmak kimi insan için erken iken bazıları için saat 6 erkendir bu tamamen sizin rutin haline getirdiğiniz uyku düzeniniz ve uyanma saatinizle alakalıdır. Çoğu iş adamı ve ya milyoner güne daha hava aydınlanmadan başlar. Bu saatler günün en sessiz saatleridir böylece dikkat dağıtan hiç bir şey çevrenizde olmaz. Ancak eğer güneş doğmadan uyanmak size doğru gelmiyorsa ya da biraz fazla erken diyorsanız sabah saat 6 – 7 arası da güne erken başlamak için uygun bir zamandır. Ünlü iş adamlarından Jeff Bezos’ un sabahları 7 – 8 arasında uyandığı bilinmektedir. Başta söylediğim gibi bu işte önemli olanın uyku düzeniniz olduğunu sakın unutmayın. Bu şekilde erken kalmayı alışkanlık haline getirmek istiyorsanız geceleri daha erken yatmalısınız ve ihtiyacınız olan uykuyu tam olarak almalısınız. Eğer erken kalmak için uykunuzu azaltırsanız sabah erken kalkıp verim alma ihtimaliniz olmayacaktır.

Photo by Taryn Elliott on Pexels.com

Erken kalkıp ne yapacağız ki

Metni okumaya başladığınızdan beri aklınızda bu sorunun olduğunu tahmin edebiliyorum. Neden erken kalkalım ki, erken kalkmadan da her işimi hallederim diyebilirsiniz. Bu şekilde düşünüyorsanız haklısınız ama birde şöyle düşünelim gece 2 – 3 gibi yatıp sabah 10 ve ya 11 civarında uyanan biri olduğunuzu düşünürsek uyanmanız kahvaltı yapmanız, yatağınızı yapmanız vb. işlerle beraber saat öğleni bulacaktır. Yani gününüzün yarısını çoktan kaybettiniz, birde bunu her gün yapıyorsanız çokça zaman kaybettiğinizi umarım fark etmişsinizdir. Erken kalkma alışkanlığı ile uyandığınız saatte bu tür işlerinizi yapmakla önceki rutininize göre hiç vakit kaybetmemiş gibi olacaksınız, her gün saat 10’ da uyanırken şimdi o saatte çoktan birçok sabah rutininizi yapmış olacaksınız bile.

Eğer bu tür işlerinizi sabahın erken saatinde yapmak istemiyorsanız o zaman bu kadar boş vakti gün içerisinde yapacağınız bir işle geçirebilir, hep istediğiniz ancak yapamadığınız bazı isteklerinizi yerine getirebilir ya da yeni bir hobi edinebilirsiniz. İşte bahsettiğimiz verimde tam olarak bu, gecenin geç saatlerinde genelde tüm gün yorulmuş oluruz ve bu yorgunlukla uyuyana kadar televizyon, telefon, bilgisayarlar ve internet gibi şeylerle oyalanırız. Bu harcanan boş vakitleri de aslında erken yatarak ertesi günde doldurulabilecek zaman olarak kullanma imkânı da sağlamış olursunuz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s