
Hayatımızda belli konulara ve durumlara karşı ilgi duyarız. Bu ilgi duyduğumuz şey çok sevdiğimiz bir oyun olabilir, sürekli yeme alışkanlığı edindiğimiz bir besin ya da sadece keyif almak için kullandığımız bir şey. Tüm bunlar bizim sürekli olarak aynı şeyi tekrarlamamız ile bağımlılık haline gelir. Normalde insan her gün aynı şeyi yaptığında kısa sürede sıkılmaktadır. Ancak günümüzde öyle bağımlılık yaratan şeyler var ki istesek de onlardan uzaklaşamıyoruz. Bu yazımızda sizlere neden bağımlı olunur ve nelere bağımlıyız bunları açıklayacağız…
Neden Bağımlı Olunur

Bir alışkanlığı oluşturmak için 21 gün gerektiği söylenir. O alışkanlığı hayatımızın bir parçası haline getirmek 90 gün sürer. Bir insan hayatının büyük çoğunluğunda bir alışkanlığını bağımlılık haline getirdiğinde bırakmak istese de kolay kolay bırakamaz. Üstelik bu alışkanlık kendisine ne kadar zarar veriyor olsa da… neden bağımlı olunur sorusunun cevabı çok basittir. Kolayca zevk alabilmek insanların en büyük zaafıdır. Bir şeyi yaparken zevk almak isteriz, bu aldığımız zevk genellikle başarılı olunduğunda, bir şeylerin sahibi olduğumuzda ya da sizi mutlu eden bir şey olduğunda beynimiz mutluluk hormonları salgılar.
Ancak bağımlılık haline getirdiğimiz alışkanlığımız her ne ise bize kolay yoldan mutluluk verir. Bu oyun oynamak, sigara içmek ya da bir şeyler satın almak bile olabilir. Çünkü zevk aldığımız şeyleri çabalamadan kolayca yapıyor olmak bizi mutlu eder. Ancak farkında olmasak da beynimize anlamsız bir mutluluk hormonu salgılatmak bizi tembelleştirir. Üstelik belli bir süreden sonra bu alışkanlıklar sosyal ve fiziksel anlamda bize zarar verebilmektedir. Ama en büyük sorun artık vazgeçemediğiniz o alışkanlığı bırakamıyor oluşunuzdur. Bu da bağımlılık nedir sorusunun cevabıdır. Bağımlılık bir şeyi yapmak istemesiniz de kontrolsüzce uygulanan, yapıldığında zevk verse de kurtulması zor olan bir alışkanlıktır.
Bağımlılıkları Geride Bırakmak

Bir bağımlılık ancak geride bırakılırsa kurtulması mümkün hale gelir. Örneğin sürekli internette vakit geçiriyor ve bu yüzden tüm gününüzü boşa geçiriyorsanız bu bağımlılıktan kurtulmak için kendinizi internetsiz kalmaya zorlayın. Kapatın interneti ve size internete girme isteği uyandıran her şeyden uzaklaşın. Bilgisayarınızsa açmayın, telefonunuzsa yanınıza almadan evden ayrılın. Bağımlılıklardan kurtulmak hiç de kolay bir süreç değildir.
Bu ve benzeri bağımlılıklarda en sık karşılaşılan durum uzaklaşmaya başladığınızda daha çok bağlanmaktır. Bir bağımlılığınızı terk etmeye çalıştığınızda aslında ona ne kadar alıştığınızı ve yokluk hissi yaşadığınızı görürsünüz. Sigara bağımlısı insanların sigarayı bıraktıktan birkaç gün sonra sinirli ve aksi davranışlar göstermesinin nedeni budur. Sigaraya ve yaşattığı kolay mutluluk hissine ihtiyaç duyarlar. Vücutlarını basit bir sigara ile mutlu edemedikleri için öfke duyarlar. Ancak genellikle böyle anlarda iradeyi korumak önemlidir. Çünkü bırakmaya kararlı olduğunuz alışkanlığa geri dönerseniz eskisinden de bağımlı hale gelirsiniz.
Keyif Aldığınız Farklı Şeylere Yönelin

Size zarar veren bağımlılığınızdan kurtulmanın en iyi yolu, size faydası dokunan alışkanlıklar kazanmaktır. Örneğin eğer internette çok fazla vakit kaybediyorsanız sorumluluklarınızı üstlenin. Öğrenciyseniz daha çok ders çalışın, bir yerde çalışıyorsanız işinize daha çok odaklanın. Sigara bağımlılığınız varsa spor yapmayı deneyin. Spor yapmak hem sağlıklı bir alışkanlık hem de mutluluk veren bir eylemdir. Eğer alışveriş bağımlılığınız varsa bir şeyleri satın almak yerine ihtiyacınız olmayan her şeyi satmayı deneyin. Bu tip farklı alışkanlıklar bağımlılıklarınızdan uzaklaşmanızı sağlar. Ancak bu süreç çok önemlidir. Bir bağımlılık kademeli şekilde bırakılamaz, odaklanarak ve yerine farklı şeyler koyarak bırakabilirsiniz. Umarım bu yazımız sizler için faydalı olmuştur.
Harika bir web siteniz var..Adsense vb. Seçenekleri değerlendirmenizi tavsiye ederim..Kaliteli içerikleriniz var..
BeğenBeğen
İlerleyen süreçte kitlemizi büyütmekle birlikte tüm seçenekleri değerlendirmeyi düşünüyoruz önerilerinize açığız. Bu tarz önerileri bize iletişim kısmından yazarsanız çok mutlu oluruz…
BeğenBeğen