
Gün geçmiyor ki ülkemizde tartışılan konular yine ekonomik sorunlar olmasın. Tüm dünyada artan enflasyon ve değişen ihtiyaçlar ülkemizde çok daha hızlı şekilde artmaktadır. Özellikle de dövizin kontrolsüz artışı araba sahiplerini ve araba sahibi olmak isteyenleri olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu devirde araba alınır mı sorusu ise maalesef ki sadece Türkiye şartları düşünerek yazılacak bir yazıdır. Çünkü birçok ülkede insanların bir aylık maaşı ile ortalama bir araba alınabiliyor iken bizim ülkemizde yaşanan fiyat artışlarıyla bu mümkün değildir…
Araba Fiyatları Neden Yükseliyor

Otomobil kullanmak tüm dünyada temel ihtiyaç olarak görülmektedir. Ancak ülkemizde artan döviz kurları, vergilendirme bedelleri ve çeşitli piyasa farkları nedeniyle fiyatların aşırı yüksek olduğu görülmektedir. Üstelik yeni araba fiyatlarının yüksek vergi farkı nedeniyle ikinci el araçlarında çok yüksek fiyatlardan satıldığını görmek mümkündür. Peki, araba fiyatlarında artışı ne tetikledi;
Son dönemde pandemi etkisiyle tüm dünyada üretim bantlarının durması, döviz kurlarındaki dengesiz artış ve yaşanan çip krizi nedeniyle araba almak çok yüksek maliyetli bir alışveriş haline geldi. Öyle ki 5 yıl önce ev alınan fiyatlar ile bugün en ucuz arabalarla aynı seviyede. Bu sebeple ülkemizde artık araba sahibi olmak oldukça zor. Peki, araba alacak olanların ne tür harcamalar yaptığını sizler için sıralayalım;
- Yüksek araba fiyatları
- Değişen parça maliyeti
- Yakıt harcamalar
- Muayene ve vergi ödemeleri
Yüksek Araba Fiyatları

Araba fiyatlarının yüksek olmasının iki nedeni var birincisi dışardan alınan arabaların kur farkı nedeniyle değerinde artış ve ülkemizde KDV ÖTV oranlarının yüksek oluşu. Maalesef yeni araba almak isteyenler çok yüksek maliyetlerde ödeme gerçekleştirmektedir. Yüksek araba fiyatları nedeniyle araba alırken ikinci el almak zorunda kalan birçok insan vardır. İkinci el araçlar her ne kadar vergisiz şekilde satılıyor olsa da artan piyasa nedeniyle neredeyse sıfır araçlar kadar pahalı haldeler.
Değişen Parça Maliyeti
Araçların birçok parçası kilometre artışı ve arıza durumunda değiştirilmek zorundadır. Bu değişimin parça ücreti ve işçilik ücretleri ile yüksek maliyetli ödemelerle karşılaşmak mümkündür. Bu sebeple özellikle de ikinci el araba alacak olanlar değişen parça maliyetini her zaman hesap etmelidir. Bazı parçalar çok ufak ücretlerle değişebiliyorken bazı parçalar çok yüksek fiyatlara kadar çıkabilmektedir.
Yakıt Harcamaları

Ülkemizde son 1 ayda ve son 1 yılda yaşanan yakıt değerindeki büyük değişimler görülmektedir. Ülkemizde geçtiğimiz haftalarda yakıt fiyatlarında ani yükselişler nedeniyle birçok araç sahibi henüz ucuz sayılırken depolarını doldurmak için akaryakıt istasyonlarında kuyruk oluşturmuştu. Önümüzdeki günlerde ise benzin, motorin ve gaz fiyatlarında yükselişin devam etmesi bekleniyor. Eğer araba alacaksanız tüm yakıt masraflarını da düşünmek zorundasınız.
Muayene ve Vergi Ödemeleri
Muayene ücretleri çok yüksek olmasa da aracınızın yıllık vergileri ve kilometre bakımları yüksek fiyatlara kadar çıkabilmektedir. Güvenli ve rahat bir sürüş için çeşitli sigorta ve kasko gibi ek desteklerde yaptırmak araba sahiplerine yeni masraflar yaratabilmektedir.
Tüm bu unsurlar hesaba katıldığında bu maliyetler ve araba fiyatları ile bu devirde araba alınır mı sorusuna şahsen alınmayacağını söyleyebilirim. Elbette ilerleyen yıllarda yaşanacak fiyat artışlarının ne olacağı bilinmez. Araba tutkunları tabi ki araba almak ve kullanmaktan vazgeçmeyecektir. Ancak diğer ülkelerde araba fiyatları göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde araba sahibi olmak yüklü bir masrafı da beraberinde getirmektedir.