Ters Yüz (Inside Out)

Ters Yüz adlı animasyon filmi 2015 yılında yayınlanmıştır. Yönetmenliğini Pete Docter üstlenmiş olup yapım şirketi Disney Pixar’dır. Disney’in birbirinden farklı animasyon filmlerinde birçok yaş kitlesine uygun filmler ve diziler yaptığı bilinmektedir. Ters Yüz’de animasyon olmasına rağmen 7’den 70’e herkes tarafından izlenebilecek kalitede ve senaryoda bir yapımdır. Ters Yüz filminde anlatılan insanların duygularının ve düşüncelerinin nasıl bir gelişim içerisinde olduğudur. Henüz yeni doğduğu anda Riley’nin zihninde Neşe doğar. Sonrasında üzüntü, korku, tiksinti ve öfke gibi duyguların da ortaya çıkmasıyla birlikte beyinde Riley’nin hayatını yöneten bu duyguların onunla gelişimi anlatılmaktadır. Ancak yaşanan talihsiz bir olay hem duyguların hem de Riley’in zorlu bir sürece girmesine neden olacaktır. Konusu açısından oldukça basit olduğu düşünülse de mantık bakımından birçok yönden dikkat çeken Ters Yüzü filmini Disney Plus’tan izleyebilirsiniz…

Ters Yüz İncelemesi

İnsanların zihninin duygularca yönetildiğini hiç düşündünüz mü, zihnimizdeki duyguların aldığı kararların bizlerin hayat tarzını doğrudan etkilediğini, Ters Yüz adlı bu filmde de Riley adlı bir kızın küçük yaşlardan itibaren yaşadıkları olayın duygularınca yönetilmesi ve kaydedilen bu anıların hafızada yer etmesi durumunu anlatmaktadır. Beyin içinde Riley’in hayatını yöneten duygular ve zihin işçilerinin yer aldığı filmde hafızada yaşananların kaydedilmesi, karakteri oluşturan olay ve anıların adalar oluşturması ve birçok düşünce durumunun dolaylı olarak yaşanıyor olması gibi güzel detaylar anlatılmaktadır.

Karakterler arasında neşenin sürekli olarak Riley’in hayatının merkezinde olmak istemesi, sırf bu yüzden üzüntünün Riley’i etkilemesini engellemeye çalışması ve bu durumun sonucunda kaza sonucu kontrol noktasından üzüntüyle birlikte çıkmaları ile hikayemiz esas noktasına ulaşmış olur. Riley neşe ve üzüntü duygularının yokluğunda büyük bir değişim yaşayacaktır. Üstelik bu iki duygunun geri dönmek için verdikleri mücadele ve yolculuk oldukça güzel durumları da beraberinde getirmektedir. Her yaştan insanın izleyebileceği Ters Yüz (Inside Out) filminin hoşunuza gideceğine eminim. İnsan ilişkilerinde duyguların ve anıların ne kadar önemli olduğunu bu filmde anlamak mümkün olacaktır…

Gözlem ve Eleştiri

Filmi izlemiş olan okurlarımız için gözlem ve eleştiri kısmında genel olarak Ters Yüzü yorumlarsak; Riley’in gelişim süreci, duyguların onu yönetiyor olması, koruyucu tavırları ve yaşamını doğrudan etkileyen kararlarda duyguların sürekli olarak sorgulama içerisinde olması gelişen bir çocuğun zekasıyla benzerlik gösteriyordu. Bu durum oldukça güzel işlenmiş, duyguların da Riley ile beraber öğreniyor oluşu, sürekli olarak kişilikleriyle ön plana çıkmaları güzel bir şekilde işlenmiş. Özellikle de tiksinti, korku ve öfkenin neşenin yaptıklarını yapmaya çalışmaları ancak hiçbir şekilde bunu başaramıyor oluşları duyguların birbirileriyle bağımsız bir davranış haline girmeleri açısından çok güzel işlenmişti.

Ayrıca anne ve babanın zihnindeki duyguların kendi karakterlerini yansıtır şekilde gelişmiş olmaları oldukça iyiydi. Örneğin neşe Riley’in hayatında en sık hissettiği duygu olduğu için duygular arasında öncüydü. Anne’de baskı duygunun üzüntü olduğu ve babadan baskın duygunun öfke olduğu özellikle görülüyor. Bu duyguların diğerleriyle eş zamanlı çalışıyor olmaları Riley’İn aksine duygularının oturmuş olması ve yetişkinlerin olgunluk durumunu güzel vurgulamış.

Rüya görme durumu, fikir kazandırma ve anıların hatırlanmasına dair yaşanan olaylar oldukça mantıklı işlenmiş, zihinde yaşanan durumu aydınlatır nitelikteydi. Ayrıca neşe ve üzüntünün yokluğunda Riley’in büyük bir boşluğa düşmesi, karakterini yansıtan adaların yıkılışıyla hayatında değişimlerin ortaya çıkması çok güzel işlenmişti. Düşünce treni, hayali arkadaş Bing Bong ve diğer bazı unsurlarda hikayeyi çocuksu ancak güzel kılan bazı detaylardı. Filmin sonunda üzüntü ve neşenin ortak bir anıyı ortaya çıkarmaları, daha sonra kalıcı anıların çoğunun ortak duygularca ortaya çıkışı ve ergenlik halinin de sona doğru işlenişi çok güzeldi. Genel olarak İnside Out hemen herkesin mutlaka bir kez vakit ayırıp izlemesi gereken güzel bir animasyon olmuş diyebiliriz….

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s