
Bu hafta tüm ülke gündemini yoğun bir şekilde etkileyen, gençler için büyük bir dönüm noktası olan üniversite sınavı gerçekleşti. Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleşen bu iki sınava 2 Milyon 607 Bin katılım sağlandı. İşin üzücü tarafıysa her yıl milyonlarca öğrenci bu sınavlara katılırken yaklaşık oranla yarısı sınavdan başarısız olmaktadır. Şimdi bu hafta gerçekleşen sınavla ilgili detay verecek ve üniversite sınavının düzenlenme sistemi hakkında sizleri haberdar edeceğiz…
ÜNİVERSİTE SINAVI NASIL İŞLEMEKTEDİR
Üniversite sınavı tüm katılımcıların bildiği üzere TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) olmak üzere 2 günde gerçekleşir. Ön lisans eğitim almak isteyen ve lisans eğitimi alabilmek için sınava girenler TYT’den yüksek bir puan almaya çalışır. Sonrasında AYT vardır. AYT TYT’ye göre çok daha zor olarak bilinir. Çünkü AYT TYT’deki derslerin ileri seviyesidir. Katılımcılar her iki sınava da katılarak üniversite için ortak puanı hesaplanırken hedeflerine göre puan almaya çalışırlar. Puan dağılımı oranları şu şekildedir: TYT %40 AYT %60. Yani AYT’ sınavı çoğunlukla üniversitede gideceğiniz bölüm temellerini oluşturacaktır. TYT ve AYT’den bağımsız olarak verilen bir ek puansa diploma puanıdır. Öğrenciler ortalamalarına oranla diploma puanı alır ve bu öğrencilerin sınav puanlarına eklenir bu puan şu şekilde hesaplanmaktadır: Mezuniyet ortalaması x 0,6. Bu şekilde eklenecek olan puan ortaya çıkar.
SINAVIN SONUÇLARI NASIL HESAPLANIR

TYT’de 120, AYT’de 160 soru vardır. Katılımcılar bu sorulardan bildiklerini çözerler ve olabildiğince çok sayıda doğru yapmaya çalışırlar. Sınav sistemi 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü türden bir sistemdir. Bu sebeple bilemedikleri ya da çözemedikleri soruları öğrencilerin doldurması doğrularını kaybetmelerine neden olabilir. Sınav soruları belirli puan oranlarıyla dağıtılır. Bu puan oranları sınav soruları katılımcıların doğru yanlış miktarıyla şekil alır. Örneğin sınavda herkesin rahatlıkla yapabildiği bir sorunun puanlamada derecesi düşerken, zor bir sorunun puanlama derece artmaktadır. Bu sebeple olabildiğince zorlu soruları cevaplamak öğrencileri öne geçirecektir. Çözülen soruların optik formaları ÖSYM tarafından toplanır ve veri olarak bilgisayara aktarılır. Alınan sonuçlar bilgisayarda sınıflandırılır ve sıralandırılır. Sonrasında puanlar öğrencilere gösterilir.
ÜNİVERSİTE İLE İLGİLİ DETAYLAR
ÖSYM sınav takvimine göre geçtiğimiz 2 günde sınava giren katılımcıların sonuçları 4 Ağustos tarihinde açıklanacaktır. Bu tarih itibariyle üniversiteler taban ve tavan puanlarını ÖSYM’ye bildirmiş olurlar. Sonuçlar açıklandıktan sonra 11 Ağustos itibariyle tercih dönemi başlar, bu süreçte katılımcılar aldıkları puana uygun bölüm ve üniversiteleri belli bir sıralamaya koyar. Böylece öğrenciler üniversite puanları, sıralamaları ve geçmiş okul yılları üniversiteler tarafından değerlendirilerek üniversitelere kabul ya da reddedilmektedir. Üniversite sınavı için en önemli yerleştirme ölçütü sıralamadır. Katılımcılar puanlarına göre değil, sınavda yerleştikleri sıraya göre tercih yapmalıdır. Aksi taktirde beklenen sonuçlar alınmayabilir. Tercih formu ÖSYM üzerinden doldurulduktan sonra yerleştirme sonuçları beklenir. Üniversite sınavı ve süreci ile verdiğimiz haftalık gündem yazımız bu kadardı. Sınavı atlatmış olan herkesi tebrik eder, yeni eğitim öğretim döneminde başarılar dileriz…