
İnsanoğlu, ortaya çıktığı dönemden itibaren sürekli olarak gelişen değişen bir varlıktır. Bu değişim ve gelişim hareketleri ilk çağlarda henüz mağaralarda yaşarken, göçebe ve küçük topluluklar halinde yaşarken ve hatta yıkıcı savaş dönemlerinde bile durmamış belli dönemlerde normalde olduğundan daha hızlı gelişmiştir. İlk çağlarda avcı toplayıcı olan insanın yerleşik hayata geçmesiyle birlikte teknolojide ilk dalga olarak kabul edilmiştir. İkinci dalga ise tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş olarak tanımlanmaktadır. Son olarak günümüze geldiğimizde üçüncü dalga teknoloji olarak nitelendirilen internet teknolojileri bulunmaktadır. Teknolojinin bu son evresiyle birlikte verilerin sanal ortama aktarımı ve taşınması, taşınmasının fiziksel değil sanal olarak yapılması dünyadaki iş modellerine ve çeşitliliğine de yansımıştır. Bu değişim ve iş çeşitliklerinin ortaya çıkardığı kiminin çok seveceği kiminin ise gereksiz aksiyon olarak göreceği dijital göçebeliği inceleyeceğiz.
Kelime Anlamı
TDK’ye göre dijital göçebe olarak bir tanım mevcut değil ancak burada iki kelimeyi ayrı ayrı irdeleyecek olursak;
Dijital, Verileri bir ekran üzerinde elektronik olarak gösteren, Verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesi olarak tanımlanmıştır. Buradan yola çıkarak şöyle bir tanım yapmakta mümkün; elimizdeki verilerin sanal ortamda elektronik araçlar yardımıyla sayısallaştırılması olarak tanımlayabiliriz aslında.
Göçebe, Değişik şartlara bağlı olarak belli bir yöre içinde çadır, hayvan ve öteki araçlarla yer değiştiren, yerleşik olmayan (kimse veya topluluk), göçer, göçkün buradaki tanım göçebe insanlar için yapılmış bir tanımdır.
Dijital Göçebe Nedir, Nasıl Olunur

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş modellerinin değişiminden bahsetmiştik. Bu bahsettiğimiz değişim işletmeler açısından tüketicilerle çift yönlü iletişimin sağlanabildiği, hızlı geri bildirim alınabilen ve bu doğrultuda iş modellerini hızlıca revize edebilecekleri bir sisteme olanak sağlamıştır. Bu sistemin bir de çalışan boyutu bulunmaktadır. Her departman için geçerli olamasa da belli başlı departmanların dışarıdan yetkin kişilerin görevlendirilmesiyle oluşturulup işletme için kullanılması mümkündür. İş için uygun kişileri bulmak internet çağından önceki dönemlere göre çok basitleşmiştir. CV incelemeleri, iş örnekleri vs. işlemler internet üzerinden işe talip kişi veya kişilerin hiç orada bulunmasına gerek kalmadan yapılabilmektedir. Sözü edilen işe talip olan kişilerin belli bir konumda bulunma zorunlulukları yoktur. Bu zorunluluğun olmayışı ve kendilerinin de belli bir yerde sürekli çalışmak yerine dünyayı gezerken bir yandan da çalışan dijital göçebeleri ortaya çıkarmıştır.
Dijital göçebelik insana mekâna bağlı kalmadan, sürekli 8-5 çalışmaktansa serbest iş modeliyle Tayland’da gezerken İngiltere’de bir firma için yazılım geliştirmek, dijital pazarlama gibi işler yapılabilir. Aslında tam da burada dijital göçebelerin çoğunlukla yaptığı işlere değinebiliriz.
- Blog Yazma ve Gezi Videoları
Kendi bloğunuzu yazmak (gezi bloğu gibi) size kısa vadede elle tutulur bir gelir getirmeyebilir ancak kitlelere ulaşabiliyorsanız kişisel blog mantıklı bir seçenektir. Blog üzerinden bir başka seçenekse başkası adına yazmaktır. Başkasının bloğuna ücreti mukabilinde yazarlık tarzı bir iş yaptığınız taktirde bir gelir elde edebilirsiniz demektir.
Gezi videoları, yazılı blogların görsel halidir diyebiliriz. En başta YouTube olmak üzere birçok video paylaşım platformunda belli gereklilikleri karşıladığınız sürece gelir elde etmeniz mümkün. Buradan elde edeceğiniz gelir yine blogda olduğu gibi hitap ettiğiniz kitleyle doğru orantılıdır.
- Serbest Dijital İşler
Burada bahsettiğimiz serbest dijital işler çok iyi derecede bilginizin olduğu işlerdir. Bunlar yazılım, grafik tasarımı, dijitalde reklam düzenleme, web tasarımı, sosyal medya yönetimi veya uygulama geliştirme gibi işler olabilir. Bu işlerin en kötü yanı böyle işler için düzenlenmiş sitelerde bu işleri yapan kişi sayısının çok, fiyat rekabetinin de fazla olması.
- Online Platformlarda Hizmet
Ülkemizde çok örneklerini görmesek de evinizin odalarını kiralamak, kişisel aracınızla Uber veya paket servis işi yapmakta aslında bu seçenekler içindedir. İşin bunları ne kadar uygulayabilirsiniz kısmında gittiğiniz ülkeye göre değişir diyebiliriz.
- E-ticaret İşlemleri
E-ticaret yöntemiyle elinizdeki sermayeyle ürün veya ürünleri alıp-satarak bu işlemlerden kazandığınız kâr ile kendinizi geçindirebilirsiniz.
- Online Eğitim Satışı
Udemy ve benzeri eğitim satışlarının gerçekleştirildiği platformlara bilgi sahibi olduğunuz konularda eğitimler hazırlayabilir ve bu eğitimlerden gelir elde edebilirsiniz. Gelir dediysem de cok büyük şeyler düşünmeyin, elde edeceğiniz gelir muhtemelen (işleyeceğiniz bilgiye göre değişir) olmayacaktır.
Dijital göçebe olmak için kesinlikle yukarıdaki saydıklarımızı yapacaksınız diye bir kaide yok, Bir start-up sahibi olabilirsiniz veya çalıştığınız şirkette ofise gelme zorunluğu olmayabilir, yukarıda saydıklarımız gibi freelance diye tabir edilen serbest çalışan da olabilirsiniz veya bunların hiçbirine gerek kalmadan en iyisi ailenizden de geçinebilirsiniz (bkz. halk dilinde baba parası yiyen kimse).
Dijital Göçebelerin En Çok Tercih Ettiği Ülkeler
Endonezya, Tayland, Ukrayna, Avusturalya
Dijital Göçebeliğin Zorlukları (Vizeler, Zorluklar, Yaşam Tarzı)
Diyelim ki dijital göçebe olmaya karar verdiniz peki ya el âlem ne der? Ülkemizde çokça gördüğümüz el âlem baskısı yüzünden birçok şeyi kendi istediğimiz gibi yapamayabiliriz. “Bunların hiçbirini kafama takmam” diyebiliyorsanız sizin için engellerden biri kalkmış olur.
Korku, her insanın içinde barındırdığı bir duygudur. Bu duygunun birçok çeşidi vardır. Dijital göçebe olurken en çok karşılaşabileceğiniz korkular; yalnızlık, sevdiklerinden uzaklaşmak, güvenlikle alakalı olabilir.
Sorunlardan aslında bizim için en büyüğü vize problemi. Eğer Japon veya Alman vatandaşıysanız hiçbir problem olmayacak bir sorun diyebiliriz aslında. Türk vatandaşıysanız belli başlı sıkıntılar yaşayarak da olsa vize almayı başarırsanız göçebeliğiniz önündeki belki de en büyük engeli kaldırmış olursunuz.
Bu yazımızda dijital göçebeliği inceledik ve bir nevi nasıl dijital göçebe olabileceğinize dair ufak tüyolar verdik. Eğer böyle bir yaşam fikri size cazip geliyorsa bu yazıdan yola çıkarak fikir sahibi olabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz ve daha fazla bilgiye erişmek istiyorsanız bloğumuzdaki diğer yazılara da göz atabilirsiniz.