SATRANÇ – STEFAN ZWEİG

Ünlü Alman yazar Stefan Zweig’ın en bilinen hikayelerinden biri olan “Satranç” adından da anlaşılacağı gibi satranç oyunu üzerine yazılmış bir hikayedir. Hikâye içerisinde gerçekleşen olayların ortak noktası satranç oynayan iki karaktere bağlanmaktadır. Öncelikle belirtmeliyim ki kitap gayet basit ve sakin bir şekilde başlıyor ancak hikâye ilerlemeye başladıkça bana göre asıl karakter olan Doktor B.’nin hikâyeye dahil olması ile olaylar daha akıcı ve merak uyandıracak şekilde ilerlemeye başlıyor.

İlk karakterimiz Czentovic olarak bilinen satranç şampiyonudur. Bu detayı veriyorum çünkü hikâye direkt olarak bu karakter hakkında verilen bilgiler ile başlıyor. Czentovic ile bir gemi de karşılaşan insanlar kendisiyle tanışmak ister. Sonrasında Czentovic’in yaşadıkları ve nasıl şampiyon olduğu süreci anlatılmaktadır. Sonrasında ise bir satranç oyunun başlamasıyla Doktor B karakteri ortaya çıkar ve oyunun ufakta olsa seyrini değiştirerek Czentovic’i etkiler. Doktor B ise yaşadığı 2.Dünya savaşı döneminde bir yerde kapatılmış ve burada rastlantı sonucu satranç hayranı olmuştur.

Tüm detaylara girmeden olay örgüsünü anlatmak gerekirse iki farklı karakter yaşadıkları birtakım olaylar neticesinde Satranç adlı bu harika strateji oyunu ile tanışırlar. Ve hayatlarında önemli bir yer almaktadır. Özellikle de Czentovic için, karakterlerin özellikleri üzerinde çok fazla durulmasa da karakterlerin yaşadıkları olaylar anlatıldığında hikâye daha merak uyandıran bir hal almaktadır. Stefan Zweig kitaplarının olmazsa olmazı psikolojik düşünceler ve olaylar bu kitapta da yer verilmiştir. Açık ve anlaşılır bir dil ile yazılan romanda hikaye başlangıçta 3. kişi tarafından anlatılırken hikaye içinde anlatım yer değiştirmektedir. Okuyacak olan tüm okurlarımıza iyi okumalar dileriz. Okur kalın…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s