
Teknoloji sizce de son 10 yılda çok hızlı ilerleme kaydetmedi mi? Özelliklede kişisel anlamda teknolojik ürünler günlük hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Akıllı telefonlar hepimizin elinin altında bilgisayarlar ve tabletler sürekli kullanıma hazır, ancak bu tür teknolojiler arasında iletişim ve bağlantıyı sağlayan en önemli teknoloji “İnternet”. Tüm haberleşme ağını birkaç saniyelik bir işlem ile sağlayan, bilgiyi tüm veri tabanlarına kayıt edebilen, çok fazla programlama ve çeşitli işlemi basit bir tıklama ile halledebilme imkânını bizlere sağlayan asrın buluşu.
Teknolojinin bugün hızlı ilerleyişiyle insanlık Sosyal Medya denen bir platformlar bütünü, bir etkileşim ağı ile tanıştı. Bunu başlangıçta mektupların e-posta ya dönmesiyle sağladılar, daha sonra Mark Zuckerberg gibi genç ve zeki girişimciler internetin bu atılımlarından faydalanarak insanların birbiri ile iletişim kurmak, sosyalleşmek ve vakit geçirmek adına kullanabilecekleri çok çeşitli sosyal medya platformları kurdu. Onun başlattığı bu “sosyal medya hareketi” farklı farklı evirilerek bugün “Facebook, İnstagram, Twitter, Snapchat vb.” kuruluşlar ile insanları bir web ara yüzünde topladı.

Sosyal Medya Yanlış Anlaşılıyor
Günümüzde hepimizin birçok sosyal medya hesabı ve üyeliği var ancak aslında sosyal medya yalnızca bu saydığımız web siteleri değildir. Bugün internette her hangi bir arama yapmak için girdiğimiz Google veya Yandex gibi arama motorları da temelde sosyal medya platformudur. Çünkü sosyal medya kavramı aslında insanların bilgi paylaştığı, iletişim kurdukları, arama ve inceleme yaptıkları ve çoğunlukla sohbet gerçekleştirdikleri alanlardır. Arama motorları da saydığımız tüm bu işlemleri kendi içlerinde barındırmaktadır.
Sosyal medya yalnızca arama motorlarını saymakla da bitmemekte, bloglar, haber siteleri, film ve dizi platformları, ticari veya gönüllü kurum ve kuruluşlarda sosyal medya kavramı içerisinde sayılabilecek sosyal medya alanlarıdır. Bu tür kuruluşların Facebook ya da İnstagram gibi kuruluşlardan bir farkı yoktur. Ancak böyle şirketler insanlara sosyal medya kavramını kişiselleştirme politikası uygulayarak diğer çeşitli kurum ve kuruluşları geri de bırakmayı hedeflemektedir. Çünkü bu tür ağların asıl hedefi insanlara kurdukları web sitelerinde olabildiğince vakit geçirmelerini sağlamak için uğraş vermektedir.

Gerçek Sosyal Medyayı Görün
Sosyal medya platformları günden güne ticari amaçları ön plana çıkaran, insanları tüketime ve zaman kaybettirmeye sebep olan kurumlar haline geldi. Sürekli olarak etkileşim içerisinde olmanızı sağlamak amacıyla sizlere bildirimler aracılığıyla uyarılar göndermelerinin sebebi uzun süre web sitelerinden bağımsız kalmamanızı sağlamaktır.
Sosyal medya da ailenizi, arkadaşlarınızı ve akrabalarınızı takip etmek elbette sıkça kullanım amacınız olabilir ancak bunun dışında size fayda sağlayacak çok fazla sosyal medya platformu da olduğunu unutmayın. Bu sosyal medya platformları sizleri gündemden ve dünyada olup bitenlerle ilgili bilgi sağlayan haber ve gazete siteleri, merak ettiğiniz ve öğrenmek istediklerinizi çeşitli eğitmenler aracılığıyla öğrenmenizi sağlayan öğretim siteleri ya da bir konu da yorumda bulunan ve günlük hayatta yaşadıklarını anlatan insanların bloglarını okuyarak gerçek anlamda sosyal medyadan faydalanabilirsiniz.

Bu Platformlar Sizi Sosyal Yapmaz!
Muhtemelen insanlardan haberdar olmanın, onlarla sosyal medya üzerinden yorum ve beğeni yoluyla iletişim kurmanın sizi sosyalleştirdiğini düşünüyor olabilirsiniz. Gerçek sosyal medya dediğim diğer platformlarda da bilgi edinebildiğiniz doğru ancak bu da sizi sosyalleştirmeyecektir. Çünkü bu tür diğer siteler ve alanlar sizlere kişisel gelişim anlamında fayda sağlarlar ancak sosyalleşmek farklı bir konu ve kavramdır.
Sosyalleşmek yalnızca iletişim aracılığı ile olur ancak bu iletişimin yüz yüze olmaz sosyalleşmenin temel şartıdır. Çünkü insanlar yüz yüze iletişim kurmadıkları sürece karşısındakinin jest, mimik, ses tonu ve davranışlarını göremez ve yorumlayamaz. Sosyalleşme kavramı da aslında insanlarla güzel sohbetler kurabilmek, etki ve iyi davranışlar sergilemek, anlaşma ve anlatma becerilerimizi tam anlamıyla kullanabilmek en önemlisi ise kullandığımız ana dili en doğru şekilde kullanmaktan geçer.
Dil konusu en önemli konudur. Bir toplum dilini doğru öğrenmiyor ve kullanmıyorsa bu iletişim sağlıklı bir iletişim olmayacaktır, günden güne sosyal medya gibi platformlarda zaman harcayarak aslında farkında olmadan konuşma ve dil bilgisi yeteneklerimizi de köreltiriz. Bunlarında iyi kalması için konuşmak kadar kitap okumakta önemlidir.

Teknoloji Yokken Sosyallik
Teknoloji çok uzun süredir toplumumuzda yoktu, bundan önce insanlar akıllı telefonlar kullanmıyor, internette vakit geçirmiyordu. Bu dönemlerde bilgiye ulaşmak için kitaplar ve gazete kullanılırdı. İnsanlar ortak alanlarda toplanır, misafirliğe gider ve bol bol sohbet ederek eğlenirlerdi. Oyun oynamak için bir ekran ya da internete gerek yoktu, çocuklar top oynayarak arkadaşlar edinir, onlarla çeşitli oyunlar oynardı. Sosyallik denen kavramda insanların başka insanların gönderileriyle değil kendileriyle etkileşim kurmasıydı. Bugün sosyal medyanın varlığı insanların ilişkilerine de soğukluk kattı, üstelik artık binlerce takipçimiz var ancak yalnız insanlarız.
Bazen elimize geçen bu imkânları her zaman kullanmamakta da yarar vardır. Size önerim tam olarak şudur; dışarı çıkın, dostlarınızla arkadaşlarınızla sohbet edin, gezin ve kendi gözlerinizle görün, yürüyün koşun, araştırmak için internet dışında kaynaklar bulun, kendinize sosyal medya ya da teknolojiden uzak bir süre ayırın, gidin ve sosyal olun.