
İnsan hayatı boyunca yeni şeyler öğrenir. Kimi zaman farkında olmadan, kimi zamanda okul gibi birtakım zorunlu sistemler nedeniyle öğrenme sürecinden geçmektedir. Ancak kişinin öğrenme süreci aslında istek duymasıyla başlamaktadır. Bu sebepledir ki okulda alınan tüm o dersler, birikmiş bilgiler zamanla insan zihninde kolayca silinmektedir. Bunun sebebi insanın öğrenmeyi içten bir istekle değil, belli bir süre için (sınavlardan geçebilmek) istemesidir. Bu durumda öğrenilen bilgi zihinde uzun süre yer almaz. Ayrıca öğrenilen bilginin pratikte uygulanmıyor oluşu da hafızamızın eskileri silmesine ve çoğu zaman yenilerine yer açmasına neden olmaktadır. Peki, öğrenmekten vazgeçmek, bilgi arayışının sona ermesi durumunda neler olur?
Yavaş Yavaş Öğrenmekten Uzaklaşmak

Öğrenme eylemi yalnızca kasıtlı olarak uygulanan bir çalışma sürecinden ortaya çıkmaz. Birey çevresindeki durum ve olayları hafızasında tuttuğunda öğrenme sürecine devam etmektedir. Buna örnek olarak hemen herkesin kullandığı sosyal medya içeriklerinin bazılarını hatırlıyor olmanız üstelik bu konu hakkında insanlarla tartışabilecek kadar bilgi sahibi olmanız öğrenme sürecinin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Ancak burada bahsettiğimiz öğrenme isteği yeni bir bilgi, genel anlamıyla fayda sağlamak ya da herhangi bir alanda tecrübe edinmek adına elde edilen bilgidir. Bu anlamda aslında insan özellikle öğrenme isteğine sahip olmadan maalesef ki yavaş yavaş öğrenmekten uzaklaşmaktadır.
Bazı insanlar için bu uzaklaşma okul hayatının bitmesiyle başlarken, bazıları için bu süreç sürekli olarak devam edebilmektedir. İnsan bilgi konusunda arayışa, kendini öğrenim konusunda geliştirmeye devam ederse, zamanla çok daha nitelikli bilgiye ve ilgi duyduğu alanda ileride olmaya başladığını fark edecektir. Bu sebeple öğrenme isteğini canlı tutmalı ve sürekli olarak öğrenmek için olabildiğince vakit yaratmalıyız…
Öğrenme İsteği Nasıl Kazanılır?

Öğrenme isteğimi kaybettim, artık okurken ya da bir şeyler araştırırken sıkılıyorum diyenlerdenseniz hala umut var. Çünkü aslında bu sizin öğrenme isteğinizi kaybettiğinizi değil, yalnızca artık vaktinizin çoğunu bu yönde kullanmadığınızı gösterir. Öğrenme isteğini kaybetmiş olanlar artık merak etmeyip, öğrenmek isteği şey için hiçbir çaba göstermemektedir. Bu sebeple hali hazırda var olan erteleme halinizden kurtulmalı ve istikrar kazanarak öğrenme, araştırma ve kişisel gelişim sürecine başlamalısınız.
Bir şeyi öğrenmek için her şeyden önce onu sevmek gerekir
Goethe
Öğrenme isteğinizi kaybettiyseniz basit birkaç adımda kendinizi istekli ve motive bir şekilde çalışmak için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. İşte sizler için önerdiğimiz istek ve motivasyon kazandıran bazı yöntemler şunlardır;
- Sevdiğiniz bir alana odaklanmak
- Öğrenmek için zaman planlamak
- Gelişiminizi not etmek
- Öğrendiklerinizi insanlarla paylaşmak
- Sürekli olarak hedefler belirlemek ve hedeflerinizi belli bir amaca odaklamak
Öğrenim Kalitesini Arttırma Yolları

Sevdiğiniz bir alana odaklanmalı ve farklı şeyleri bir süre geride bırakmalısınız. Aksi halde aynı anda birden fazla şeyi öğrenmek sizi kısa sürede yorabilir. Hem dil öğrenmek hem mesleki açıdan eğitici dersler almak hem de farklı alanlarda çok fazla kaynak taramak sizin zihninizde yeni bölünmelere neden olacağı için öğrenme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple öğrenmek için planlı olmak gerekir. Eğer planlı olmazsanız düzen kazanmanız pek de mümkün olmayacaktır. Üstelik alışkanlık oluşturmak adına belirli bir zaman diliminden fazla çalışmanız başlangıçta önerilmez. Çünkü dengesizliğe neden olabilir. Çok istekli olduğunuz bir gün 3 saat ders alıp isteksiz olduğunuz bir gün 10 dakika kaynak taramak fayda sağlamayacaktır. Belli bir süre ve zaman dilimi belirleyin.

Kendinizi geliştirme sürecinizin olumlu etkilerini fark edebilmek için notlar alın. Gelişim günlüğü ya da öğrendiğiniz alanla ilgili bir süreç defteri oluşturmakta fayda vardır. Ayrıca kalıcı bir öğrenim için en iyisi anlatmaktır. Kendinize öğrendiklerinizi anlatın, arkadaşlarınıza, ailenize ve sizinle aynı alana ilgili olan insanlara öğrendiklerinizi, düşüncelerinizi ve çıkarımlarınızı anlatın. Böylece öğrendikleriniz daha akılda kalıcı olacaktır ve daha motive hissetmeniz mümkün olacaktır.
Son olarak hedefler doğrultusunda ilerlemek sizi süreklilik kazanmak açısından olumlu etkiler. Amaç belirlemek ise sürecin sonunu anlamak, ulaşmak istediğiniz bilgi birikimin yeterliliği ve öğrenimin hızını doğrudan etkileyecektir. Örnek verecek olursak … alanında 5 yılın sonunda uzman olacağım ya da … alanında öğrendiklerim ile 1 yıl sonra YouTube kanalı açacağım… gibi örnekler verilebilir. Aslında esas konu hedef ve amaç belirleyerek öğrenim isteğinizi sağlam temellere oturtarak ilerletmektir. Üstelik öğrenmenin her yaşta mümkün olduğunu unutmamak gerekir. Adım adım ilerleyerek hayallerinize zamanı doğru kullanarak ulaşın. Ertelemek sizden yalnızca vaktinizi alacaktır. Harekete geçmek için beklemeyin ve ilk adımı atın…