Otokontrollü Olmak

Psikoloji insanın zihninde oluşan bir tür yaklaşımlar bütünü olarak değerlendirilmektedir. Otokontrol kavramı ise insan psikolojisinin edinmiş oldukları deneyimlerle ortaya çıkan bir çeşit kendini savunma dürtüsüdür. Bu dürtü kişinin risklere karşı güvende hissetmesini sağlayacak kararlar verebilmesini sağlamaktadır. Henüz küçük yaşlardan itibaren başlayan otokontrol hali çoğunlukla insanın farkında olmadan kazandığı reflekslerden meydana gelmektedir.

Örnek verilecek olursa küçük bir çocuğun sıcak bir cisme temas ettiğinde elinin yanmasıyla birlikte artık bu tür cisimlerin zararlı olduğu düşüncesi kazanılmış olur. Böylece aşırı ısıya karşı refleks kazanır. Zihnimizde otokontrol ile bu bilgiyi kaydetmiştir. Otokontrol diğer yönüyle değerlendirildiğinde ise içgüdüler ile görülebilmektedir. Karar verme aşamasındayken çok derin düşünmemiş olsanız bile, seçim yaparken içgüdüleriniz size güvenli olan kararı vermeyi sağlayacaktır. Bu da otokontrol etkisidir.

Savunma Mekanizması

Photo by Lukas on Pexels.com

Savunma mekanizmaları da otokontrol ile benzerlik gösteren bir çeşit psikolojik davranışlar bütündür. Psikolojide birden fazla savunma mekanizmaları bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri bilinçaltında baskılama, yansıtma, inkar etme, mantığa bürünme ve özdeşleştirme gibi örneklendirilebilir. Kişi dışarıdan gelen, kendisini psikolojik ve fiziksel olarak zarara uğratabilecek unsurlara karşı bu tip savunma mekanizmaları geliştirmektedir. Bu gibi durumlar çoğunlukla travmaya bağlı oluşabileceği gibi farkında olmadan kazanılması da mümkündür.

Sorunlarla Sakince Baş Etmek

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Hayatımızın belli dönemlerinde bazen kısa süreli, bazen uzun süreli sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Öfke kontrolü yazımızda da söylediğimiz gibi sorunlar karşısında öfkeye kapılmak yalnızca bizi daha fazla yoracaktır. Otokontrol ve savunma mekanizmaları bu tip sorunlarla baş etmenin farkında olmadan kazanılan psikolojik etkileriyken, sorunlarla baş ederken bilinçli şekilde sakin kalabilmekte mümkündür. Bunun için uygulanması en etkili yöntemler düşünce odaklamak ya da zihni boşaltmaktır.

Bu süreçte Elon Musk’ın sorunlarla baş ederken kullandığı yöntemi uygulamak oldukça etkili olabilir. Bir sorunla karşılaştığınızda odağınızı değiştirmek ve sorunun önemini fark ettirmek adına bir düşünce modeli oluşturun. O an sizi üzen, kızdıran ya da canınızı sıkan sorun her ne ise bu sorun sizi ne kadar süre rahatsız edecek. Örneğin, 5 yıl sonra da o an yaşadığınız sorun aynı kalmaya devam edecek mi, yoksa çoktan unutmuş mu olacaksınız. O an dikkatinizi bu şekilde dağıtmak, sorunun üzerinizdeki baskısını azaltacak ve daha sakin olmaya başlayacaksınız.  

Baskıya Karşı Önlem

Photo by Porapak Apichodilok on Pexels.com

Baskı ve stres altında kalan insanların hem psikolojik hem de fiziksel sorunlar yaşaması mümkündür. bu tür baskı durumlarında kendinize uygun önlemler alıyor olmanız koruyucu bir etki yaratacaktır. Günümüzde stres altında, yorucu birtakım durumlar içinde hisseden insanların sakinleşmek için farklı yöntemler uyguladıkları bilinir. Bunlardan en etkilileri kitap okumak, müzik dinlemek, spor yapmak ya da oyun oynamak olarak örneklendirilebilir. Zihninizi boşaltacağınız, anlık olarak keyif veren bir hobi bularak üzerinizdeki baskılardan ve stresten kurtulmak için yeni yollar üretin…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s