Geleceğimiz – Kıtlık Riski

İnsanlık ortaya çıktığı andan itibaren en büyük ihtiyaç olarak yemek ve su arayışı içindedir. Bu sayede ilk konar göçer olma hali ortaya çıkmıştır. Suya yakın bölgelerde yaşamak, doğanın mucizesi olan bitkiler ve meyvelerle beslenmek her zaman çok önemli olmuştur. Milyonlarca yıldır devam eden bu gelenek günümüzde hala devam etmektedir. Açlık her canlının sahip olduğu bir durumdur. Üzerinde yaşadığımız dünyanın bizlere verdiği besinler sayesinde doyarız. Nesillerce devam etmiş olan tarım bize bunu sağlamıştır. Ancak gelişen dünyada tarım birçok nedenle artık geri planda tutulmaktadır. Bu da gelecekte en büyük sorunlardan biri olacak olan kıtlığı getirebilir.

Tarımın Artan İhtiyacı, Azalan Faaliyetleri

Photo by Mark Stebnicki on Pexels.com

İnsan nüfusu ve dünyada yaşayan diğer tüm canlıların nüfusu hızla artış göstermektedir. bu artış nedeniyle gıda ihtiyacı da artmaktadır. İnsanlığı gıda tüketimi 2 şekilde ihtiyacın karşılanmasıyla sağlanmaktadır. Bunlar tarım ve hayvancılıktır. Ancak ticaretin ve teknolojinin günümüzde yaygınlaşması tarım ve hayvancılık sektörünün eskisi kadar ilgi çekmemesine, daha da kötüsü düşük kazançlar nedeniyle tarım alanlarının yok olmasına neden olmaktadır. Azalan tarım faaliyetleri günümüzde dahi ortaya çıkmaya başlamış olan yetersiz tarım mamullerine neden olmaktadır.

Özellikle de Türkiye’de bu durum hızla artış göstermektedir. Üretici çeşitli hava koşulları altında zorlu bir ekim ve hasat dönemi geçirdikten sonra üretebildikleri ürünleri kazanç sağlayabilmek için satmak istemektedir. Ancak bu satışların kazancı maliyeti karşılamadığı için onlarda tarım sektöründen ayrılmak zorunda kalıyor. Üretim eskisi kadar ucuz değil, işçi çalıştırmak, traktör kullanımında ihtiyaç duyulan yakıt masrafları, ilaç ve gübre gibi masraflar düşünüldüğünde çiftçiler yüksek oranda maliyet nedeniyle ürettiği kazancı sağlayamamaktadır. Bu durumda ülkemizde tarımın yavaş yavaş yok oluşuna neden oluyor.

Gıda Üretimi ve Tüketim

Photo by Quang Nguyen Vinh on Pexels.com

Gıda ihtiyaçları artan dünya nüfusu ile sürekli olarak artmaktadır. Yakın zamanda dünya nüfusunun 8 milyarı aşması bekleniyor. Bu artış devam ettiği sürece kişi başına ihtiyaç duyulan tarım mamullerinin de üretim miktarının arttırılması gerekmektedir. Üstelik tüketim dengesi de büyük önem teşkil ediyor. Dünya üzerinde 3. Dünya ülkesi olarak bilinen, günümüzde büyük bir yüzdesini Afrika kıtasında yaşayan insanların oluşturduğu ülkeler dünya üzerinde en az gıda tüketimine ve üretimine sahip ülkelerken, gelişmiş ülkeler de ise üretim miktarı yüksek olmasına rağmen israfa bağlı aşırı tüketim de söz konusu.

Dünya’da Artan Açlık

Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Gelişimin ve insanlığı sürekli olarak arttığı günümüz dünyasında çözülmeyen en önemli sorunlardan biri hala açlık. Açlık ve kıtlık gibi sorunlar bugün dünya nüfusunda neredeyse 1 Milyara yakın insan açlık çekiyor. Bu durumun kişi bazlı olarak gelecekte artması tahmin edilebilir bir sonuç. Dünya üzerinde yapılan çalışmalarda ise çoğunlukla gıda ürünlerinin kimyasal etkisi ile doğal olmayan bir arttırma yöntemi uygulandığı bilinmektedir. Bu durumun aksine birçok çevreci kuruluş ise gıda ihtiyacının eski yöntemlere uygun bir şekilde organik tarım ile tarım üretimini arttırmakla sağlanabileceği yönünde düşünceye sahip. Tarım alanlarının aktif olarak kullanılması ve önemli bir oranda tarım işçilerinin destek sağlanmasıyla birlikte gelecekte kıtlık gibi bir risk ortadan kalkabilir.

Geleceğimiz – Kıtlık Riski” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s