
Ekonomi sorunu tüm dünya üzerinde yaşanan büyük bir problemdir. Ülkeler arasında yaşanan ticari hacmin büyümesi dünya piyasasında farklı ihtiyaçları doğurdu. Bu ihtiyaçları karşılamak adına bireyler daha fazla para harcamaya ve daha fazla tüketmeye başladı. Dolaylı olarak da ekonomik anlamda birtakım problemler hemen her ülkede yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Enflasyon bu problemler arasında en sık duyulanı… ekonomi programlarını ve çeşitli mali konularda yapılan tartışmalar dinlendiğinde başta Türkiye olmak üzere hemen her dünya ülkesinde enflasyon bir sorun haline gelmiş bulunmaktadır. Peki, gelecekte bize risk oluşturacak olan enflasyonun nedenleri neler?
Enflasyon ve Para

Enflasyon kişinin alım gücünün düşmesi olarak değerlendirilmektedir. Var olan para yani gelir enflasyonun etkisiyle daha da değersiz hale gelmektedir. Önceden 5 birime aldığınız bir ürün ufak yüzdelerde enflasyon artışı ile 6 – 7 birime gelebilmektedir. Elbette bu durum 2022 yılı itibariyle çok yüksek bir oranla 5 birimin 15 – 17 birim seviyesine kadar yükselişiyle görülmektedir. Bu durumda dolaylı olarak tüm piyasalarda fiyat artışları ve çeşitli ekonomik zorlukları beraberinde getirmektedir. Bunun çözümü ise kesinlikle vatandaşın daha fazla paraya sahip olması değil, daha fazla kaynak ve ürüne sahip olmasıdır.
Gelir Arttırmak Değil, Denge Sağlamak Gerek

Ekonomilerin ayakta kalması için sağlam bir politika izlemek gerekmektedir. Bu sağlam politika da elbette varlıkların korunması ve bir para dengesi oluşturmakla olur. Özellikle de Türkiye’de uygulanan yüksek oranda para basımı politikası gelecekte ülkemiz için büyük ekonomik sıkıntıları getirebilir. Benzer durumla karşı karşıya kalan ABD ise uzun yıllardır basmış oldukları dolarları ekonomik anlamda yaşadıkları yeni sorunlar nedeniyle piyasadan toplattırmakta, ekonomik istikrar adına faiz arttırma kararı almaktadır. Tüm dünyadaki devlet bankalarının ufak çaplı belli oranlarda faiz arttırma yolunu izledikleri görülmektedir. Bunun temel sebebi vatandaşın elinde artan para arzını düşürmek, piyasalardan para çekebilmektir.
Büyüyen İşsizlik

Mesleki alanlarda gelişen toplumlar kolayca iş bulabilirken, günümüzde var olan iş gücündeki artış hızla devam etmektedir. Ülkemizde ve dünyada işsizlik sorunları sıklıkla yaşanmaktadır. Bir mesleğe sahip olmak için uzun süre eğitim almış olan bireyler uzun aramalar sonucunda aradıkları türden bir iş bulamayabilmektedir. Dolaylı olarak bu durum işsizliği de beraberinde getirmektedir. Üstelik iş verenlerin ucuz iş gücü arayışı da benzer türden sorunlar arasındadır. Bu tür sorunların devam etmesi halinde alım gücü düşüşü ve iş gücündeki kayıp hızla artmaya devam edebilir.
Tüm ekonomik Sorunların Çözümleri

Ekonomik sorunlar alınabilecek doğru mali politikalar doğrultusunda düzeltilebilir. Elbette bu durum tüm dünya ülkeleri için farklı yorumlanmaktadır. Çünkü ekonomik politikalar konusunda hiçbir ülke birbiriyle aynı politikayı izlemez. Bu minvalde düşünüldüğünde Türkiye’de yaşayan bir birey olarak ekonomimizin kurtuluşu için dikkat edilmesi gerekenler ve uygulanması önerilen bazı çözüm yöntemleri şunlardır;
- Tarım sektöründe iyileştirmeler ve hibe destekleri
- İş gücü arttırmaya yönelik işletme ve istihdam alanları
- Sabit faiz ve döviz kar odaklı ekonomik politika
- Merkez Bankasının uygulayacağı kemer sıkma politikası ve vatandaş üzerinde bulunan vergilerin düşüşü
- Devlete bağlı iş kurumları açılması ve daha yüklü endüstriyel yatırım
- Fabrika ve diğer endüstriyel işletmelerin arttırılması
- Özelleştirilmiş işletmelerin teşviki
Tüm bu saydığımız unsurlar ekonomik anlamda ülkeyi doğru bir şekilde yükseltme imkanı sağlayabilecek birtakım önerilerdir. Ülkemizde var olan vatandaşlık ve konut satışı gelirleri tam anlamıyla bir çıkmaz olup çeşitli ekonomik dengesizliklere ve iç karışıklıklara neden olacağı için doğru ve sağlıklı bir ekonomik yöntemler bütünü uygulamakta fayda vardır. Geleceğimiz için yazdığımız bu haftaki gündem yazımızda ekonomiden ve işsizlik sorunundan bahsettik. Düşüncelerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz…
“Geleceğimiz – Ekonomi ve İşsizlik” üzerine 3 yorum