Türkiye’de Emekli Olmak

Emeklilik kavramı özellikle ülkemizde birçok çalışan insan için son duraktır. Herkes belli bir süreyi doldurduktan sonra çalışmak zorunda olduğu işini bırakarak, yılların emeği ile kazanmış oldukları emeklilik hakkını kullanmak istemektedir. Bu durum yalnızca Türkiye’ye özgü değil, tüm dünyada var olan bir sistemdir. Ancak emekli olmak muhtemelen Türkiye şartlarında pek de rahat bir dönem olarak görülemez.

Türkiye’de emekli olmuş bireylerin özellikle de son 10 yıl içerisinde çok düşük bir gelire sahip oldukları bilinmektedir. Öyle ki emekli olmak için ortalama 25 yıl çalışmış birisi ortalama olarak asgari ücretin altında bir aylık maaş almaktadır. Elbette bu durumda mali sıkıntıları beraberinde getireceği için emekli olduktan sonra ya zorlu bir geçim sürecini ya da emekli olmanıza rağmen çalışmak zorunda olmayı getirmektedir.

Emekli Olmanın Esas Anlamı

Photo by Huy Phan on Pexels.com

Emekli olmak özellikle de gelişmiş birçok ülkede farklı şekilde görülebilmektedir. Türkiye’deki bu düşük kazanç durumu birçok Avrupa ülkesinde ya da Amerika gibi güçlü ekonomiye sahip ülkelerde görülmemektedir. Emekli olmuş insanların dünya turuna çıktıkları, kendi çiftliklerini kurdukları ya da keyifle, dinlenilerek geçen yılları olduğu görülmektedir. Emekliliğin esas anlamı kişinin hiçbir iş yükü ve sorumluluğu olmaksızın, rahat bir yaşam sürmesidir. Ancak bu durum Türkiye’de maalesef düşük gelirli bir emekli için pek de mümkün değil.

Hayat Boyu Çalışmak

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Türkiye’de yaşam biçimi göz önüne alındığında örnek bir yaşam modeli üzerinden ilerlenecek olursa doğduğumuz andan itibaren yaşamımız belli bölümlerle ilerlemektedir. 7 yaşından en az 20 yaşına kadar eğitim süreci olacaktır. Bu süreçte çeşitli sınavlar, hazırlıklar ve eğitimlerden sonra eğer yeterince çalışmış ve hedefiniz doğrultusunda bir mesleğe sahip olmuşsanız ortalama 20 – 25 yaş aralığında çalışmaya başlanır. Türkiye’de emekli olmak için aranan çalışma süresi 5400 gün ile 7200 gün arasında değişim göstermektedir. Prim olarak değerlendirilen günlerin dışında ek olarak doldurulması gereken çalışma süresi ile ortalama 20 yıl ya da 25 yıl çalışmak gerekmektedir. Yani mezun olduğunuz andan itibaren çalışmaya başlarsanız en iyi ihtimalle 45 yaşınızda emeklilik priminizi doldurmuş olursunuz.

Bundan sonraki süreç ise kanuni olarak yaş sınırını beklemektir. Ortalama emeklilik yaşı ise 60 – 65 arasında güncel olarak değişmektedir. Yani emeklilik priminiz dolsa dahi hayatınızı idame ettirmek için çalışmak zorundasınız. Bu süreçte eğer kazancınızla yatırım yapmamışsanız yıllarca çalışmanın sonunda alacağınız maaşınızın yarısı ya da belki de 3/1 oranında emeklilik maaşıdır. Ayrıca iş yerinizde birikmiş olan tazminatınız da buna dahildir. Yani aslında bakarsanız Türkiye’de emekli olmak demek ömür boyu çalışmanın sonunda daha çok çalışmak için yeni bir fırsat anlamına gelmektedir.

Dinlenmek İçin Kısa Bir Vakit

Photo by Andre Furtado on Pexels.com

Artan dünya nüfusu ve hükümetlerin varlık yetersizliği nedeniyle geçmişte emeklilik yaşı 40 – 45 iken günümüzde emeklilik yaşı dünya genelinde 50 – 60 yaş arasına kadar yükselmiştir. Bu durumda çalışan nüfusun yaş oranı artmaktadır. Ayrıca emekli sayısının artışı da hükümetlerin daha yüklü oranda ödeme yapması anlamına gelir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda hayat boyu çalışıp emeklilik bekleyen bir birey için muhtemelen ömrünün son birkaç 10 yılı kalmış olduğu görülmektedir.

Ekonomik anlamda kendini idame ettirmek isteyen bir bireyin henüz genç yaşlarında yatırım yapması, bazı gayrimenkulleri satın alması bu sebeple emeklilik için kesin bir zorunluluktur. Bu yazımızda sizlere Türkiye’de emekli olmak ve bu sürecin işleyişiyle ilgili bilgi verdik. Günümüzde emekli olmak çalışmaktan kurtuluş olarak görülemez. Henüz genç yaşlarınızdayken yatırım yapmanızı tavsiye ederiz…

Türkiye’de Emekli Olmak” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s