
İnsanların gündelik hayatta sıklıkla yaşadıkları olumsuzluklar nedeniyle ani öfkeye kapıldıkları görülebilmektedir. Bu durum çoğu zaman bireyler arası oluşan tartışmalar ya da yapılan herhangi bir hata nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Peki, zaman zaman ortaya çıkan ani öfke hallerinde kendimizi nasıl kontrol ederiz? Bu yazımızda sizlere öfke kontrolü, öfkelenmemizin sebepleri ve çeşitli yöntemlerle içinizde birikmiş olan öfkeyi nasıl gidereceğinizden bahsedeceğiz.
Duygu Patlamaları

Bazı zamanlarda kendinizi çok gergin ve endişeli hissettiğinizi fark edersiniz. Bu gerginlik iş yükü, can sıkıcı bir durum ya da herhangi bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Duygularımız bizleri farklı duyguları yaşamaya iter. Aynı şekilde bahsedilen gerginlik ve endişe çoğu zaman öfkeyi doğuracaktır. Duygular arasında en yoğun olanı öfkedir. Ani bir şekilde ortaya çıkar ve çoğu zaman bir anda yok olur. Öfkeli insanlar sert söylemlerde bulunur hatta şiddet eğiliminde dahi olabilirler.
Duygu patlaması yaşandığında önceliğiniz çevrenizden uzaklaşmak olmalıdır. Çalışırken bir şeylerin yolunda gitmemesi, kaza ile bir hata yapmak ya da başınıza can sıkıcı bir olayın gelmesi aslında o kadar da öfke duyulacak sorunlar değildir. Böyle anlarda sakin, kontrollü ve rahat davranmakta fayda vardır. Bunun için öncelikle çevrenizden uzaklaşmanız gerekmektedir.
Çevreye Karşı Kontrol

Öfke duyduğunuzu fark ettiğinizde yapmanız gereken ilk şey çevrenizden uzaklaşmaktır. Çünkü öfke halinde zarar verme eğilimi içerisinde olan bireyler hatalı davranışlar sergileyebilir. Çevrenizdeki insanlara karşı kırıcı davranışlar hatta şiddet uygulamak gibi hatalar yapabilirsiniz. Bu sebeple öncelikle biraz uzaklaşın, sessiz bir yerde sakince beklemeyi deneyin. Öfke duyduğunuz şeyden uzaklaşmazsanız katlanarak içinizdeki ani duygu patlaması büyümeye devam edecektir.
Ortaya çıkan öfkenin bastırılması yanlıştır. Daha sonrasında büyüyerek artar. Ancak eğer kendinizi bir şekilde öfkeye kapılmadan sakinleştirebilirseniz durumu daha net bir şekilde algılayarak sorunun çözümü ya da öfkenizin gereksiz olduğunu fark edebilirsiniz. Bu sayede çevrenize karşı da daha toleranslı olmanız mümkün olacaktır.
Öfke Kontrolü İçin Yöntemler

Duyguları kontrol etmek konusunda detaylı birçok yöntem uygulanmaktadır. Elbette tüm bu yöntemler uzman isimler olan psikologlar ve psikiyatristler tarafından uygulanmalıdır. Ancak çok büyük bir sorun teşkil etmiyor, kronik bir öfke hali söz konusu olmuyorsa bunun için basit bazı yöntemlerle öfkenizi gidermek mümkündür. İşte bazı öfke kontrol yöntemleri şunlardır;
Nefes Teknikleri
Doğru nefes tekniği ile öfke, endişe ve korku gibi baskın duyguları kontrol etmek mümkündür. Tüm bu duygular nefes alışveriş şeklinizi ve kalp ritminizi doğrudan etkilemektedir. Birkaç saniyelik nefes alıp verme yöntemleri uygulanarak kalp ritminizi kontrol altına almanız mümkündür. Üstelik sizi tetikleyen unsur her ne ise nefes alıp verirken farklı bir odak bulacağınız için olumsuz düşüncelerden uzaklaşabilirsiniz.

Doğrudan İletişim
İnsanlarla iletişim kurmak, sorunlarınız hakkında konuşmak oldukça rahatlatıcı bir eylemdir. Çünkü içimizde sakladığımız, anlatmaktan çekindiğimiz tüm sorunlar zamanla öfkelenmemize ve diğer duyguları yaşamamıza neden olacaktır. İçinizde biriktirdiğiniz sorunları baskılamadan doğrudan konuşmak ve başka insanlarla benzer sorunları konusunda doğru bir şekilde iletişim kurmak ani ortaya çıkan ya da kronikleşen öfke halini azaltacaktır.
Hayal Etmek ve Meditasyon

Düşüncelerinizi kontrol etmek için en uygun yöntem hayal kurmak ve meditasyon yapmaktır. Kendinizi huzur bulduğunuz bir ortamda düşünmek sizi rahatlatacaktır. Ani öfkeye kapıldığınız anlarda birkaç saniyeliğine gözlerinizi kapatarak bu tip bir ortamda olduğunuzu hayal etmek gayet etkili bir yöntem olacaktır. Ayrıca sürekli ortaya çıkan sinir hali için düzenli bir meditasyon süreci daha rahat ve dingin bir yaşantıya sahip olmanızı sağlar. Öfke kontrolü ile daha detaylı bilgi almak için uzman isimlerden yararlanmakta fayda vardır. Umarım yazımız sizler için bilgilendirici ve faydalı olmuştur…
Öfke olumsuzlukların sizi bırakmaması, üst insanların sizi hor görmesi ve birçok sebepi olan insani bir duygudur.
BeğenBeğen