
İnsanların kendi işlerini kurduklarına sıklıkla rastlamak mümkündür. Günümüz dünyasında hemen her birey kendi işini kurmak, bir start- up başlatmak ya da uzun yıllar hayalini kurduğu bir işletmeyi yönetmek istemektedir. Girişimcilik tam olarak bu şekilde ifade edilebilir. Toplum yapısında insanlar belli bir gelire sahip olmak için çalışma zorunluluğuna sahiptir.
Çalışarak para kazanmak herkes için bir zorunluluktur. Çalıştığınız işletmenin sahibi ve çoğu zaman yöneticisi o işletmenin girişimcisidir. Sizlerde dolayısıyla bu işletmenin işçisi… Peki, girişimci olmak nedir, nasıl girişimci olunur, girişimcilikte ne gibi riskler vardır. Bu yazımızda sizlere bu kavramla ilgili birçok detaydan bahsedeceğiz…
Girişimciliğin Riskleri ve Avantajları

Türkiye’de tek bir karar ile iş kurabilmek ya da girişimci olmak o kadar kolay değildir. Çünkü bunun için öncelikle uzun araştırmalar, bolca tecrübe gerekmektedir. Üstelik bu işin yüklü bir maliyeti de bulunur. Özellikle de kendi ofisinizi ya da işletmenizi kuruyorsanız masraflarınız oldukça yüksek olabilir. Girişimcilerin bu sebeple aldıkları ilk risk yatırımlarını kaybetmeleri olacaktır. İyi araştırılmadan, planlanmadan atılan büyük adımlar tüm varlığınızı kaybetmenize sebep olabilir.
Ancak doğru planlama, sağlam adımlar ve iyi bir araştırma süreci sonrasında yüklü kazançlar elde edeceğiniz, hayalinizdeki işi kurmakta mümkündür. Yapmanız gereken ilk şey eksik bilgiyi tamamlamaktır. Bunun için eğitimler alabilir, bolca okuyup araştırabilir ve tabi ki öncesinde girişimde bulunacağınız işle aynı sektörde bir firmada çalışarak deneyim kazanabilirsiniz. Böylece daha düşük riskler ile işinizi kurabilirsiniz.
Girişimciliğin çok fazla avantajının olduğu bilinmektedir. Kimi zaman yıllarca çalışacağınız bir işte çalışmak, bir yöneticinin denetiminde belli kazançlar ile hayatınızı devam ettirmek kolay gelecektir. Ancak daha çok kazanmak ve daha rahat çalışmak için girişimciliğin şu avantajları bulunmaktadır;

- Çoğu zaman uzun süreli çalışma saatleri gerekse de ihtiyaç halinde zamanınızı çoğu sizin kontörlünüzdedir.
- Sabit bir kazanç ve zam doğrultusunda gelir elde etmek yerine işinizden çok kazanmanız mümkündür.
- Birçok kişi sizin denetiminizde çalışacağı için planlama yapmak kolaydır.
- Belli bir yaşam düzeni oluşturmak, alım gücünüzü arttırmak ve konforlu bir yaşam daha mümkün hale gelecektir.
- Girişiminizi büyütmek için birçok yönteme sahip olabilirsiniz.
- Kurmaylarınız ve yanınızda çalışan deneyimli personeller sayesinde her zaman baskı ya da stres altında kalmazsınız.
- Riskli işlere girmek ya da güven duyduğunuz alanlarda ilerlemek sizin kararınıza bağlıdır.
- Herhangi bir üstünüz olmaz, bu sebeple mobbing ve çeşitli baskılar sizler için söz konusu değildir.
Başarıya Giden Yol

Kişisel gelişim yazılarımızda özellikle bahsettiğimiz gibi kişilerin girişimci olmaları için birçok kriter de bulunmaktadır. Günümüzde girişimde bulunmuş birçok ismin liderlik vasıflarına sahip olduğu, mantıklı ve uzun planlı kararlar alarak gelişim gösterdikleri bilinmektedir. Başarıya giden yolda en önemlisi ise sıkı çalışmaktır. Tutkunuz olan iş her ne ise girişiminizde pes etmeden devam etmelisiniz. Ancak unutmayın, her plan, her hayal gerçekleştiğinde beklenen sonuçları vermeyebilir. Bu sebeple aldığınız riskler için bir teminatınız ve geri dönüş ihtimaliniz olmasına dikkat edin.
“Girişim Nedir” üzerine bir yorum