Canlı yaşamı doğası gereği belli kaynaklara sahip olduğu müddetçe yaşayabilmektedir. Birçok canlının ortak isteği ise sudur. Su hayatımız için oldukça önemli bir role sahiptir. Birçoğumuz bunun farkında değiliz. Su hayattır. Suyu korumak ise bizim görevimizdir. Bugünkü konumuz dünyanın katmanlarından biri olan hidrosferi inceleyeceğiz.
Hidrosfer Nedir?
Hidrosfer kelimesinin kökeni aslında Fransızca olup hidro (su) ve sphere (küre) kelimelerinin birleşiminden gelmiştir. Kısaca hidrosferin Türkçe karşılığı “su küre” dir. Su küre hem gezegende hem de doğal uydularda bulunabilmektedir. Öyle ki gezegenimizde su küre 4 milyar yıldır bulunmaktadır. Daha öncesinde atmosferde hidrojen ve helyum gazları hüküm sürerken su buharı çok az miktarda bulunmaktaydı. Zamanla ince olan atmosferimizden bu gazlar büyük oranda atılmasıyla beraber dünya soğuma sürecine girdi. Bu soğuma sonucunda sıcak atmosfer yerini daha ılıman hava koşullarına bıraktı. (Tabi burada sıcak hava denildiğinde gezegenimizin ateş topu olduğunu unutmayalım.) soğuyan hava atmosferdeki su buharının artmasına sebep olmuştur. İlk başta asit yağmurları ile başlayan bu döngü bir zaman sonra normal yağışa bırakmış ve asitten tamamen arınmıştır. Böylelikle iklim ve su döngüsü oluşmuş ve canlı yaşamı için elverişli ortamın temeli atılmıştır. Zararlı maddelerden arınan su buharı yağışların oluşmasıyla dünya üzerindeki boşluklara yavaşla dolmuştur. Bu boşluklar günümüzdeki gölleri, akarsuları, okyanusları, denizleri, yer altı su kaynaklarını kapsamaktadır. Burada şu konu unutulmamalıdır. Gezegenimiz canlı bir yapı olduğu için levha (kıta) hareketleri söz konusudur. Levhalar hareket ettikçe suların bulunduğu yerlerde mutlak olarak değişiklik göstermektedir.

Su küre sadece sıvı halde bulunanlardan ibaret değildir. Katı veya gaz halinde olanlarda su kürenin yani hidrosferin içine girmektedir. Katı halde bulunan sular buzullar ve kutup buzulları olabilir. Gaz halinde olan ise su buharıdır. Bunların hepsinin su kürenin içine girmektedir. Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak ¾’ünü (dörtte üçü) su küre kaplamaktadır ve kütlesi 1,4 trilyon m3 olarak bilinmektedir. Bunun %97,5’i tuzlu su %2,5’ini tatlı su oluşturmaktadır. Suyun dünya üzerinde kapladığı alan ise toplamda 361 milyon m2 ’dir. Bu da yeryüzünün %71’ine denk gelmektedir.
Hidrosferin Kalınlığı Ne Kadardır?
Su küresinin katmanının kalınlığı ise suyun en yüksek ve en alçak bulunduğu noktalardır. Bu noktaların deniz seviyesinden en yükseği +3810 m ile Titikaka Gölü iken en alçak seviyesi -11003 m ile büyük okyanusta bulunan Mariana Çukurudur.

hidrosferde suyun kapladığı alan kaç km2‘dir?
Dünya üzerinde 3 okyanus bulunmaktadır ve geri kalanı deniz, göl ve benzerleridir. Okyanusların kapladığı alanlar ise şöyle gösterilebilir.
Okyanusun İsmi | Kapladığı Alan (km2) |
Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu) | 180,000,000 |
Atlas Okyanusu (Atlantik Okyanus) | 106,000,000 |
Hint Okyanusu | 75,000,000 |
Son olarak dünya iki yarım küreye ayrılmıştır. Bunların birincisi kuzey yarım küre (KYK) diğeri güney yarım küredir (GYK). Kuzey yarım kürenin %61’ini sular oluştururken kalan kısmı karalar oluşturmaktadır. Bu durum güney yarım kürede yeryüzünün %81’ini sular kaplarken kalan kısmı karalar oluşturmaktadır.
Bugünkü yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Eğer beğendiyseniz yazımızı beğenmeyi ve sayfamızı takip ederek bize destek olabilirsiniz. Bir sonraki yazımıza dek hoş kalın, esenle kalın 😊
“HİDROSFER (SU KÜRE)” üzerine bir yorum