
Günlük hayatınızın koşuşturmacasında acele etmek, işlerinizi halletmek için vakit bulamayabilirsiniz. Bu durumda kendinizi bir işe odaklanmak yerine birkaç işi birlikte yapmaya ittiğiniz zamanlar olur. Bu duruma Multitasking denilmektedir.
Multitasking yani aynı anda birden fazla iş yapma durumu beyninizi bir işe odaklanmak yerine, birden fazla işle meşgul etme durumudur. Aynı anda yazı yazmak, müzik dinlemek ve okumak öğrenciler için verilecek iyi bir örnektir. Buna ek olarak çalışırken, müzik dinlemek ve ara sıra birileriyle mesajlaşmak da örnek verilebilir. Peki, Multitasking faydalı mı yoksa zararlı mıdır?
Multitasking Faydaları ve Zararları

Multitasking zararları genellikle ilk önce ve yoğunlukla görülen bir durumdur. Çoklu görev olarak da bilinen bu uygulama biçimi zihninizi var olan bir işe odaklamak yerine birden fazla işi hızlı şekilde yapabilmek adına kendinizi şartlandırma durumudur. Multitasking faydaları olarak zamandan tasarruf etmek, işlerinizi hızlı bitirmek ya da yapmakta olduğunuz bir işi daha eğlenceli hale getirmek adına etkili olabilmektedir. Ancak Multitasking birçok zararı ile de bilinmektedir. En bilinen zararları ise şunlardır;
- Bir süre sonra oluşan odak sorunları
- Verim alamamak ya da yeterli miktarda iyi sonuçlar elde edememek
- Hafızanın zayıflaması
- Daha fazla yorulmak
- Düşüncelerinizde karışıklık ve çeşitli hataların oluşması
- Yorgunlukla gelen baş ağrıları
- Hızlı düşünememek ve karar verememek
Zihnimizi Aşırı Zorlamak

Multitasking uygulamak zihnimizi aşırı derecede yoracaktır. Bunun sebebi beyin yapımız odak noktası olarak tek görev için fonksiyonludur. Bizler dış etkenlerle yaşamımızı sürdürürken, beyin yapımız organlarımız, sinir hücrelerimiz ve vücudumuzdaki diğer tüm işlevlerle de çalışır. Bu sebeple aslında vücudumuzdaki her işlem zaten beyin yapımızca kontrol altındadır. Ancak biz dış etkenlerden beyni aşırı zorlarsak bunun sonucunda ihtiyaç duyulan performans ve verim alınamayabilir.
Bu sebeple olabildiğince tek şeye odaklanarak, yaptığınız işin daha hızlı şekilde yapılmasını sağlayabilir ve daha kolay şekilde işinizi tamamlayabilirsiniz. Aksi halde kendinizi yormuş, işinizi çok daha uzun ve zahmetli şekilde tamamlamış olursunuz. Örnek verecek olursak bir kişinin hem kitap okuyup hem müzik dinlemesi söz konusu dahi değildir. Çünkü beynimiz okuma işlemi sırasında odağını gözlerinize verirken, müzik dinleme duyunuz ile dikkat dağıtır. Ancak günümüzde hem müzik dinleyip hem kitap okuyan birçok kişi vardır. Bunu yapanlar farkında olmasalar da ne okuduklarını tam olarak hatırlayabilir ne de müziği tam olarak dinleyebilirler.
Multitasking Odaklanma Problemi

Odaklanmak günümüzde en önemli özelliklerdendir. Eğer bir işe odaklanarak çalışamazsak, zamanla istediğimiz hiçbir sonucu alamayız. Bunun içinde kendinizi tek görev üzerinden çalışmaya şartlandırmanızda fayda vardır. Eğer ders çalışıyorsanız, bir işte belli görevleri yerine getiriyorsanız bunu sıralı şekilde yapmanız çok daha etkili olacaktır. Aynı anda yapmak sizi fazlasıyla yorar ve odaklanma problemleri yaşamanıza yol açar. Koşuşturmanın, sorunların ve en önemlisi odaklanma problemlerinin önüne geçmek için Multitasking uygulamamak gerekmektedir…