Enerji Kaynaklarının Ekonomik Etkisi

Photo by Pixabay on Pexels.com

Ülkemizde geçtiğimiz günlerde yaşanan sanayi bölgelerindeki elektrik ve doğalgaz kesintisi nedeniyle 3 günlük bir çalışmaya ara verme durumu söz konusuydu. Bu kesinti genel olarak endüstriyel alanda üretim yapan birçok fabrikanın 1 haftalık bir zararına sebep oldu. Bunun başlıca nedenleri ise dışarıdan alınan kaynakların çeşitli gerekçeler nedeniyle kesintiye uğraması ve acil durumlarda öz kaynakların yetersiz gelmesi oldu. Peki, enerji kaynaklarının ekonomik etkisi tam olarak nedir?

Üretimin Temeli: Enerji

Photo by Markus Distelrath on Pexels.com

Endüstriyel üretimin her bölümünde teknolojik ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünlerinde temel enerjisi olarak elektrik gerekmektedir. Ayrıca birçok kimyasal ürünün üretim aşamasında doğalgaz gibi tabi kaynaklarda gerekmektedir. Birçok farklı enerji kaynağı günümüzde var olan üretim için oldukça önemlidir. Bu sebeple ülke içerisinde var olan enerji üretimi birçok alanda kullanılmaktadır. Üretim için ihtiyaç duyulan temel ürünlerden biri enerjidir.

Enerji üretimi de birçok farklı yöntemle elde edilebilir. Bilinen en ilkel enerji üretimi yer altı kaynaklarından ve fosil yakıtlardan ortaya çıkmaktadır. Günümüzde en temel enerji yakıtı olarak kullanılan petrol yer altından çıkarılır ve rafine edilerek işlenmektedir. Bu şekilde günümüzdeki birçok makinenin ve otomobilin çalışması için petrolün işlenmesi gerekmektedir.

Bunun dışında en temel enerji kaynakları elektrik, su ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçların üretiminde kullanılmaktadır. Günümüzde artık gelişen teknolojiler sayesinde yenilenebilir enerji sektörü hızla büyüme göstermektedir. Çünkü güneş ve rüzgar gibi temel kaynaklar yalnızca aracı ürünler sayesinde enerji üretimi için yeterli olabilmektedir.

Enerji Ticareti Nasıl Yapılıyor?

Photo by Skitterphoto on Pexels.com

Dünya üzerinde birçok farklı ürünün ticareti sağlanmaktadır. Ancak bu satış işlemlerinde en yüksek gelir çoğunlukla enerjiden yapılan ticarettir. Ülkeler enerjiyi satabilmek için öncelikle var olan jeolojik konumlarına göre doğalgaz, petrol ya da diğer yakıtları dönüşüme sokar. Bu şekilde rafine edilmiş birçok ürünün çeşitli yöntemlerle satıldığı bilinmektedir. Birçok ülke var olan fosil yakıtlarını yer altından çıkararak işler ve bunu kullanır. Böylece ülkelerin ekonomik anlamda büyüme gösterdiği bilinmektedir.

Ancak günümüzde yenilenebilir enerji ve teknolojinin ulaştığı noktada artık ülkelerin bu tip bir ticarete ihtiyacı düşüş göstermeye başlayacaktır. Türkiye’de de son birkaç yıllık süreçte doğalgaz kaynakları bulunduğuna dair söylemler olsa da henüz net bir bulguya rastlanmamıştır. Bunun dışında ülkemizin bir tarım ülkesi olması ve maalesef yer altı kaynaklarınca zengin olmayışı nedeniyle en iyi enerji üretimi temiz enerji ile elektrik üretimiyle söz konusu olabilmektedir. Özellikle de dünya üzerinde güneş ve rüzgar enerjisine olan yoğun ilgi nedeniyle Türkiye’de de bu tip enerji üretim tesislerini kuran birçok şirket bulunmaktadır.

Enerji Kesintisinin Olası Etkileri

Photo by Pixabay on Pexels.com

Ülkemizde ve dünyada enerji kullanımı son yıllarda müthiş bir artış göstermiştir. Bu da doğru orantılı bir enerji yükselişinin olmaması nedeniyle bazı kesintilere ve yetersizliklere neden olmaktadır. Peki, bir ülkede enerji kesintisi olursa bunun ekonomik ve sosyal yaşantıdaki etkileri neler olur? Bu soruya yanıt olarak şu şekilde cevap verilebilir;

  • Birçok işletmenin üretim ve ticari işlemleri zarar görür.
  • Vatandaşların ihtiyaç duydukları doğalgaz, su ve elektrikte sürekli bir kesinti olur
  • Az miktarda enerjinin oluşu, enerji kullanım maliyetini arttırır
  • Özellikle de fosil yakıtlara bağlı enerji kaynaklarının kesintiye olması ulaşım sektörünü durdurur.
  • Ülkelerin ekonomik gelişimi duraklama ve zarar etme seviyesine doğru ilerler
  • Yeterli enerji kaynağı üretiminin olmaması şehirlerde uzun süreli kesintilere ve büyük bir göçe neden olabilir.
  • Ülke sınırları içerisinde yetersiz enerji üretimi dışarıdan enerji almayı mecbur kılar. Bu durumda ülke hazinesinden yüksek bir harcama yapılması gerekir.
Photo by Pixabay on Pexels.com

Tüm bu sebepler enerjinin bir ülkede ne kadar önemli olduğu ve ekonomik anlamda etkileri bu şekilde anlatılabilmektedir. Günümüzde enerji üretimi artık büyük çaplı şirketler ve hükümetler için değil bireysel olarak da sağlanabilmektedir. Gelecekte kesintilerle karşılaşmamak için herkes bu tip teknolojileri artık kullanabilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s