
Ülkemizde ve dünyada en bilinen yatırım araçlarından olan Yatırım fonları çoğunlukla farklı kanallarda toplu işlem yapmak üzere kurulmuş araçlardır. Örnek verilecek olursa bir sektörde ortaya çıkmış olan şirketlerin bir araya getirildiği fonlar ya da yalnızca belli bir borsada, tahvilde ya da bono da işlem gerçekleştiren yatırım fonları bulunmaktadır. Yatırım fonu küçük yatırımcının gelecekte kazanç sağlayabilmesi ve parasını güvende tutabilmesi için oldukça iyi bir yatırım aracıdır.
Yatırım Fonu Ne İşe Yarar?

Herhangi bir alanda, ülke de ya da piyasada işlem gerçekleştirirken yatırımcılar belli bir sepet oluştururlar. Ancak bu süreçte yüksek oranda takip ve denetime gerek duyulmaktadır. Bu fonların amacı da ufak oranlarda oluşturulmuş bu yatırım sepetlerine elinizdeki parayı yatırarak farklı kurumların adınıza paranızı işletmesini sağlamaktadır. Oldukça güvenli bir yatırım aracı olan bu fonlar direkt olarak aracı kurumlar ya da bankalar üzerinden işlem gerçekleştirmenizi sağlar.
Yatırım fonu ne işe yarar sorusuna yanıt olarak ise paranızı biriktirdiğinizde özellikle de ülkemizde sürekli gerçekleşen değer kaybına karşı paranızı güvende tutabilir, gelecek vadeden yatırım araçlarına paranızı yatırarak bir süre sonra paranızın kâra geçtiğini görebilirsiniz. Böylece istediğiniz zaman bu fonda yatırdığınız parayı çekebilir, yüksek oranlarda yatırımlar ile gelecekteki almak istediğiniz herhangi bir mülk için birikim sağlayabilirsiniz.
Yatırım Fonu Çeşitleri

Ülkemizde işlem gerçekleştiren yatırım fonu çeşitleri farklılık göstermektedir. Hemen her sektörde işlem gören yatırım fonları büyüme eğilimi göstererek genellikle belli dönemlerde yüksek kâr elde etmeyi sağlamaktadır. Ülkemizde bilinen yatırım fonu çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Borsa yatırım fonları (hisse senedi sepetleri)
- Para piyasa fonları
- Altın fonları
- Döviz fonları
- Değişken ve borç fonları
- Fon sepetleri
- Yabancı hisse fonları
- Sektör bakımından değerlendirilen fonlar
- Tahvil fonları
Tüm bu fon çeşitleri belli bir sistem ile oluşturularak uzman isimler tarafından yönetilmektedir. Böylece tıpkı Borsada olduğu gibi paranız belli bir varlık doğrultusunda sizin adınıza fon yöneticilerinin denetiminde olur. Böylece işlemleri yatırım aracı ve sektörüne uygun şekilde gerçekleştirirler.
Fonlar Nasıl Oluşur?

Fonlar nasıl oluşur, fon alımından dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Fonların oluşumunda başlıca etken doğru yönlendirmelerdir. Yani örnek verecek olursak enerji sektöründe bulunan bir fonda enerji üretimi yapan güven veren, büyüme gösteren belli sayıda şirket belirlenerek o dönemde şirketlerde bir yatırım sepeti oluşturulur. Bu doğrultuda şirketler büyüme gösterdiğinde yatırım fonunda da değer artışı söz konusudur. Tüm bu veriler detaylı şekilde fon yöneticileri tarafından analiz edilir. Yatırımcının yalnızca belli dönemlerde yönlendirilen aylık ya da haftalık fon analizlerini takip etmesi yeterlidir.
Ancak hiçbir yatırım kesin bir araştırma ya da detaylı inceleme olmaksızın uygulanmamalıdır. Aksi halde zarar etme riskiniz her zaman mümkündür. Bu sebeple fonların detaylı araştırılması, hangi şirketleri ya da yatırım araçlarını barındırdıkları ve büyüme oranlarının analizi gibi kavramları gözden geçirmek yatırım fonu satın alacak kişiler için oldukça önemlidir.
Yatırım Fonu Nasıl Alınır?

Güvenli şekilde yatırım işlemi yapmak ya da fon satın almak için ne yapılmalıdır, yatırım fonu nasıl alınır? Yatırım araçlarının güvenli şekilde kullanılabilmesi için 2 farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlar yatırım şirketleri ya da bankaların aracı yatırım kuruluşlarıdır. Elinizde belli bir para varsa ya da belli aralıklarla yatırım fonu satın almak istiyorsanız tek yapmanız gereken kendinize bir banka üzerinden vadeli hesap açmaktır.
Bundan sonraki süreçte mobil bankacılık uygulamaları üzerinden ya da bankaların web sitelerinden işlem gerçekleştirmek mümkündür. Yatırım fonlarını tercih edecekler için kesinlikle detaylı araştırma ve yatırım fonları hakkında belli eğitimler alınması önerilmektedir. Bu sayede geleceğiniz için güzel bir yatırım aracı kullanabilirsiniz…