
NFT, son zamanlarda adını fazlasıyla duyduğumuz bir şey. Bu kadar yaygınlaşan bir şey hakkında, ne olduğuna dair bir bilgi almamızın vakti geldi de geçiyor bile. Bu yazımızda NFT nedir, nasıl bir anda patladı ve NFT eserini bu kadar değerli yapan nedir? Sorularını yanıtlayacağız.
Öncelikle NFT öylesinde çizilmiş bir saçmalık, rastgele çizerlerin veya çizer bile olmayan kişiler tarafından oluşturulan resimler olarak düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
NFT Ne Anlama Geliyor
NFT, Non-Fungible Token yani Değiştirilemez Token anlamına geliyor. Ee nasıl yani bu bir sanat eseri, neden token diye bir adı var derseniz. NFT mantığını anlamak lazım öncelikle.
“Bitcoin, Etherium gibi kripto paralarla satın alınabilen, kimi zaman yatırım, kimi zaman sadece ‘Bundanım olsun’ içgüdüsüyle alınmış dijital eserler” olarak alt başlıklarda anlatacaklarımın küçük bir özeti gibi bir fikir oluşturabilecek bir tanımdan söz edebiliriz.
NFT Sanat Eseri Midir

NFT için sanat eseri denmesine kızanlar, kabul etmeyenler var, fakat çok basit bir düşünceyle NFT’nin sanat eserleriyle benzer mantıkta olduğunu görebiliyoruz. Sanat eserlerinin milyonlarca dolarlara satıldığına pek çok kez şahit olduk. Sanat eserini bu kadar değerli yapan şey neydi? Tabii ki tek olması. İktisat kuralından da hatırlayacağımız üzere; piyasada bir şey ne kadar azsa değeri o kadar fazladır. (Kuralı kendimce yorumladım)
Sanat eserlerinin eşi benzeri olmaması durumu NFT’lerde de geçerli, ama nasıl? Çok basit, kripto paralardaki şifreleme sistemiyle oluşturulan NFT’lerin bir nevi kendi kimlikleri bulunmaktadır. Başka bir değişle, daha önceleri müzayedelerde eserlere uygulanan orijinalliğinin ve tekliğinin tescil edildiği belgeler, devlet nezdindeki yönetmeliklerle sağlandığını biliyorsanız, NFT’deki sistem de buna benzer bir sistem. Bu teklikteki kanıt mantığını aslında en iyi kripto paraların bilgisayarlar arası şifreleme sistemiyle açıklanabilir.
Bana sorarsanız NFT bir sanat eseridir. Sanatçılara göre öncü eser; kendinden öncekilere benzemeyen, kendinden sonrakilere ilham olan eserler öncü eser olarak nitelendirilir. Yani burada anlatmak istediğim şey, sanat eserleri belli dönemlere ayrılmış halde, kendine has yönleri olan bir şeydir. Bu bağlamda NFT’lerin de gelecekteki sanata öncü olabileceğini düşünüyorum.
NFT Nasıl Patladı

NFT’nin patlayışı 11 Mart 2021 tarihinde Beeple takma adını kullanan Mike Winkelmann isimli Amerikalı bir grafik tasarımcı (şimdilerde dijital sanatçı) tarafından üretilen, 2007 yılından itibaren yaklaşık 5 bin günde tamamladığı eserleri arasından seçerek ayırdığı görsellerin bulunduğu bir kolaj yaklaşık 70 milyon dolara satıldı. Tarihin en büyük 3. Sanat eseri satışı 69.346 milyon dolara bir NFT eser tarafından gerçekleştirildi. Bu ödenen miktar yaşayan bir sanatçının eserine ödenen en yüksek 3. Sanat eseri olarak kayıtlara geçti. Bu satıştan sonra inanılmaz büyüyen NFT sanatı farklı formlardaki eserlerinin bazıları tekli bazıları ise çoklu biçimlerde görsel, video, ses vb. olarak milyonlarca dolara satılmıştır.
Neden Bir NFT Almak İsteyebilirsiniz
NFT, alışılagelinmiş sanat eserleri gibi aslında birçok farklı amaçla satın alınabilir. Bu amaçların bazıları sanat hayranlığı, bazıları yatırım gibi şeyler olabilir. Yatırım olarak duyduğunuzda aslında biraz tuhaf karşılamış olabilirsiniz. Ancak daha önce satın alınmış ve satın alan sahibi tarafından daha yüksek bir meblağa satılmış birçok sanat eseri vardır. NFT’yi de bu mantıkla satın alanlar ve parasını bu şekilde değerlendirmek isteyen insanlar var.
Bir başka satın alma motivasyonunu tetikleyen durum ise sahip olma güdüsünden doğan “Benim de bundanım olsun” düşüncesi.
Bir sonraki yazımızda, NFT eserlerinin satışının gerçekleştirildiği platformlardan, mevcut sanat eserlerindekinden farklı olan satış sözleşmelerinden ve bugüne kadar en yüksek bedellere satılmış olan NFT eserlerini derleyeceğiz.
Yazımı buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim 😊