
Günümüzde en çok yaşanan durumlardan biri olan unutkanlığın birçok sebebi olabilmektedir. Öğrenmiş olduğunuz bir bilgiyi, izlemiş olduğunuz bir filmi ya da geçmişte yaptığınız bir eylemi unutmak elbette mümkündür. Özellikle de ilerleyen yaşlarda bu durumun Alzheimer hastalığına dönüştüğü bilinmektedir. Ancak bu denli ileri seviye bir unutkanlık bizim bahsettiğimiz konular arasında değildir. Alzheimer yalnızca tıbbi yollarla çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak etkisi azaltılan bir hastalıktır. Bahsettiğimiz unutkanlık durumunu tetikleyen birçok unsur vardır.
Unutkan insanların çoğunlukla uzun süreli işlemleri hatırlamadığı bilinse de bazı insanların birkaç gün önce yaptıkları, öğrendikleri ya da hatırladıkları bir olayı dahi unutmaları mümkündür. Elbette bunun için ilk yapılması gereken tıbbi bir kontrolden geçmektir. Ülkemizde unutkanlığı en çok tetikleyen durumlardan biri vitamin eksikliğidir. Tıbbi kontrollerde herhangi bir bulguya rastlanması halinde tedavi işlemi uygulanabilir. Ancak eğer durumu tetikleyen bir hastalık değilse farklı sebepleri olabilmektedir.
Unutkanlığın Sebepleri Nelerdir?

Günlük hayatta öğrendiğimiz bilgiler hafızamızda çoğunlukla yer etmektedir. Öğrenilen bilgi yalnızca ders çalışma ya da uzun süre tekrarlama gibi işlemlerle olmaz. Görülen her türlü içerik, duyulan her ses, hatta alınan her tat bir öğrenilen bilgi olarak bilinmektedir. Bu durumda zihnimiz belli seviyede bilgiye maruz kaldığında artık gereksiz görülen bazı detayları unutmaya başlamaktadır. Bu durumda unutkanlığa neden olur.
Teknolojinin gelişmesi ve internetin varlığı bizi sürekli olarak bilgi erişimine itmektedir. Bu durumda sosyal medyada vakti geçirdiğinizde gördüğünüz fotoğraflar, yazıları, videolar ve çeşitli içerikler zihninizde büyük bir yer kaplamaktadır. Bunun dışında dinlediğiniz müzikler, izlediğiniz televizyon programları genel olarak zihninizi dolduran çeşitli gereksiz birçok bilgiyi de barındırabilmektedir.

Böyle durumlarda zihnimiz yavaş yavaş bilgileri hafızadan silmeye başlayacaktır. Öyle ki çeşitli tetikleyici durumlar yüzünden 1 gün önce yaptığınız bir aktiviteyi ya da uzun zamandır aklınızda olan bir durumu dahi unutmanız mümkündür. Çünkü zihniniz sürekli olarak bilgileri yenilemek için uğraşır. Ancak bunu önlemenin çeşitli yöntemleri vardır.
Unutkanlığı Geçirmek İçin Yapılacaklar

Beynimizin hafıza bölümü gelişim gösterdiği sürece unutkanlık sorunu yaşamazsınız. Bu sebeple birçok farklı aktiviteyi hiçbir tedavi uygulamadan yaptığınızda zihninizde artık eskisi kadar kolay unutma durumunun yaşanmadığını görebilirsiniz. Elbette bu durum yalnızca genç yaşta unutkanlık yaşayan ya da Alzheimer hastası olmayanlar için geçerlidir. Unutkanlığı geçirmek için yapılabilecekler şunlardır;
- Düzenli kitap okumak
- Günlük tutmak ya da yazı yazmak
- Sudoku benzeri zeka geliştiren oyunlar oynamak
- Hafızaya iyi gelen besinler tüketmek
- Spor yapmak
- Zaman zaman teknolojiden uzaklaşmak
- Yeterli uykuyu almak
- Zararlı gıda tüketimini azaltmak
Bahsedilen tüm bu alışkanlıklar aslında bireylerin zeka gelişimine destek olduğu bilinen, sağlıklı olabilmek için gerekli unsurlardır. Kitap okumak, yazı yazmak ve zeka oyunları zihin gelişimine doğrudan etkisi olan aktivitelerdir. Belli besin gruplarının hafızaya iyi geldiği de bilinmektedir. Bu besinler, süt, yoğurt, yumurta ve balık gibi yiyecekler, muz, yaban mersini, elma ve üzüm gibi meyveler olabilmektedir.

Son olarak vücudunuzun sağlıklı olması da zihninizin sağlığı ve hafızanızın güçlü olabilmesi için gereklidir. Bu sebeple spor yapmak, egzersiz uygulamak ya da yeterince sağlıklı beslenip uykunuzu almakta unutkanlık sorunu herhangi bir hastalık dolayısıyla oluşmadıysa etkili olabilir. Ancak bahsedilen tüm bu aktiviteler kişinin gelişimine etkili olan aktivitelerdir. Öncelikli olarak sık unutkanlık sorunu yaşayan kişilerin sağlık kontrolünden geçmesinde fayda vardır.