Girlboss (Patron Kız)

KATEGORİ: Komedi / Biyografi

DİZİ YARATICISI: Kay Cannon

OYUNCULAR: Britt Robertson, Johnny Simmons, Ellie Reed, Alphonso McAuley, RuPaul, Dean Norris, Jim Rash

Özet

Girlboss dizisi 2017 yılında yayına başlamış 1 sezon yayınlandıktan sonra Netflix tarafından iptal edilmiş bir dizidir. Konusu Patron kız adlı kitaptan uyarlanmıştır. Sophia Marlowe kurumsal hayattan nefret eden, özgürlükçü ve birçok işte başarısız olmuş bir genç kadındır. Sophia’nın en büyük tutkusu Vintage kıyafetlerdir. Bir gün bu tutkusunu kazanca çevirebileceğini gören Sophia kendi markasını kurma yolunda büyük adımlar atacaktır. Gerçek bir hayat hikayesinin anlatıldığı bu dizi tek sezon olup 13 bölüm yayın hayatına devam etmiştir. Komedi unsurlarına ve çeşitli konulara değinen yapımı Netflix’den izleyebilirsiniz…

İnceleme

Sophia Amerika’da yaşayan asi ruhlu, çalışmaktan keyif almayan, istediği şey yalnızca zevk aldığı şeylerle uğraşmak olan bir genç kızdır. Bir gün çalıştığı işten tekrar kovulmasından sonra para kazanmak için aklında bir fikir gelir. Vintage bir kıyafeti değiştirerek Ebay üzerinden satışa sunar ve hiç beklemediği bir kazanç elde eder. Bu fikir Sophia’nın kariyer hayatını bırakıp, kendi işini kurması için harika bir başlangıç olacaktır.

Sophia Marlowe gerçekten de bu şekilde kendi işini kurmuş bir iş kadınıdır. Gerçek bir hayattan uyarlanan bu dizide Sophia’nın çabaları, en yakın arkadaşı Annie ile başlarına gelenler anlatılmaktadır. Birçok farklı olayın mizahi ve eğlenceli şekilde anlatıldığı bu yapım genel olarak güzel bir temaya sahip. 2006 ve 2008 yıllarında geçen dizide adım adım bir girişimin nasıl büyüdüğüne tanıklık edeceksiniz. Orijinal Netflix yapımı olan bu dizi maalesef 2017 yılında başladığı yayın hayatına aynı yıl Netflix’in kararıyla son verilmiştir.

1.sezonu izlediğinizde devam etseydi çok daha iyi şekilde ilerleyebilecek bir hikaye olduğunu düşünüyorum. Çünkü karakterler ve senaryo tam olarak oturma aşamasına sezon sonunda gelmişti. Muhtemelen gerçek bir girişimin nasıl bir başarı hikayesine ulaşabileceğini birkaç sezonda görmek mümkündü. Eğer bu hikayeye tam olarak tanık olmak istiyorsanız aynı isimde satılan Girlboss kitabını satın alabilirsiniz.

Karakterler

Sophia: Özgür ruhlu, asi, çalışmaktan zevk almayan, kurumsal hayattan nefret eden, modaya ilgili genç bir kızdır. Sophia girişimi olan Nasty Gal Vintage Ebay sayfasını büyüterek büyük bir e ticaret şirketi kurma yolunda adımlar atmaktadır. Kendine has mimikleri ve tavırlarıyla genel olarak eğlenceli bir karakter olsa da zaman zaman ani çıkışları nedeniyle çevresindeki insanlarla sorunlar yaşayabilmektedir.

Annie: Sophia’nın en yakın arkadaşıdır. Çalışkan, eğlenceli, komik ve yer yer absürt söylemleri olan Annie, şans eseri tanıştıkları Sophia ile harika bir arkadaşlık kurmuşlardır. Sophia’nın Nasty Gal Vintage şirketini büyütmesinde en büyük destekçisi olmuştur. Olaylara karşı tutumlarıyla oldukça eğlenceli bir karakter olduğu söylenebilir.

Shane: Sophia’nın erkek arkadaşıdır. Shane bir müzik grubunun gitaristi ve müzik gruplarının menajerliğini yapmaktadır. Eğlenceli, zeki ve yetenekli bir müzisyendir. Sophia ile inişli çıkışlı bir ilişkisi olan Shane zamanla beklemedikleri bir yakınlık kuracaktır.

Bunun dışında hikayede yer alan birçok karakter senaryoya derinlik katmak açısından etkili olmuştur. Ancak Sophia’nın hayatında bu iki karakterin etkisi dizi boyunca görülmekte olduğu için diğer karakterlerden bahsetmeye gerek duymadım…

Gözlem ve Eleştiri

Diziyi izleyenler başlangıçta hikayenin sadece Sophia’nın iş kurma sürecini anlatmasını bekliyor olabilirler. Bu yönden izlerken ben de aynı beklenti içerisindeydim. Ancak hikaye Sophia karakterinin başına gelen çeşitli olaylar, insan ilişkileri ve yaşadıkları üzerine durmuştur. Bu yönüyle hikayede drama ve komedi unsurlar ön plana çıkmıştır. Şahsen bu tip bir biyografi dizisinde ön plana çıkan unsurun iş kurmak olması çok daha etkileyici olabilirdi.

Bazı kısımlarını izlerken Sophia’nın yaşantısına bir kez dahi olsa müdahalesi olan insanların başarısına nasıl ortak olduklarını görmek mümkün. Bazı sahnelerde ise gereksiz duygu yoğunlukları ve hikayeyi uzatmak üzerine kullanılan sahneler olduğunu söyleyebilirim. Ancak Girlboss kitabını okumadığım için net bir eleştiride bulunmak yanlış olur. Muhtemelen kitaptaki olaylar baz alınarak senaryo yazıldığı için kaliteli bir yapım ve iyi oyunculukların olduğu söylenebilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s