
Hayatımız boyunca çok şey öğreniriz. Ancak öğrendiklerimiz uygulanmadığı sürece pek de işimize yaramamaktadır. Özellikle de okul hayatında öğrenilen her bilgi müthiş bir öneme sahiptir. Ama öğrenme sürecinin kalitesi ve derinliğine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda öğrenilen bilginin tam olarak nasıl kazanılması ve uygulamaya geçirme süreci hakkında bilgilendirmede bulunacağız. Umarım herhangi bir eğitim alan ya da mesleğini icra eden herkesin işini yarar…
Doğru Öğrenme Yöntemi

Bilgiler sizin öğrenme becerinizi geliştirmektedir. Zihnimiz dışarıdan gelen tüm bilgiyi hafızada kaydeder. Ancak bu eğer detaylı şekilde, odaklanarak öğrenilirse mümkündür. Bir sınav dönemi yaklaştığında kısa sürede hızlıca bilgileri öğrendiğinizi fark edebilirsiniz. Bunun nedeni ezberleme aşamasında odaklanmış olmanızdır. Ancak bu bilgiler ne yazık ki kalıcı değildir. Muhtemelen sınavlardan geçmek üzere kısa sürede çok çalışarak öğrendiğiniz bilgi birkaç haftada unutulacaktır. Bunun sebebi yeterince derin öğrenmiyor oluşunuzdur.
Zihnimiz bilgileri iki farklı şekilde öğrenir. İlki görsel olarak kazandırılarak, görsel kazanılarak öğrenilen bilgi kısa süreli hafızada yer eder. Sosyal medyada gördüğünüz bir unsur, kitapta okuduğunuz bir yazı, dikkatinizi çeken herhangi bir şey zihninizde kalıcı olmayacak şekilde depolanır. Bir bilginin kalıcı olabilmesi için içeriğini uzun uzadıya denetlemeli, okuduğunuz, izlediğiniz, araştırdığınız her konu kalıcı bir etki yaratabilmektedir. Öğrenilen bilgi bu şekilde uzun süre hatırlanmaktadır.
Yorumlama ve Uygulama

Bir bilginin korunabilmesi için gerekli olan unsur yorumlama ve uygulamadır. Yorumlama bir beceri gerektirmez. Öğrenilen bilgiyi çeşitli yönlerden konu ile bağdaştırmak yorumlama yapmak olarak nitelendirilebilir. Günümüzde bir şeyi öğrenmek için en iyi yöntemin başkasına öğretmek ya da anlatmak olduğu söylenir. Bu tam olarak bilgiyi yorumlamak anlamına gelmektedir. Yorumlama yapmak zihninizde o bilginin doğruluğundan şüphelenmeyi, uygun şartlarda kullanımını ve detayları hatırlamayı sağlar.
Uygulama aşaması ise genellikle günlük hayatta alakalı içeriklerle ilgili öğrenileni kullanmak anlamına gelir. Örneğin ilgilendiğiniz bir konu olduğu için resim çizme eğitimi aldıysanız, sıkça resim çizmek doğru uygulamadır. Bu sayede öğrendiğiniz çizim teknikleri kalıcı olarak zihninize kazandırılır. Bir enstrümanın eğitimini alıyorsanız eğitmeniniz sıkça pratik yapmanızı önerir. Emin olun öğrendiğiniz notaları çalmak, günün kısa bir döneminde tekrarda bulunmak o enstrümanı hızlı öğrenmenize yarayacaktır. Mesleki konularda da bu işlem aynı şekilde uygulandığında öğrenilen bilgi kalıcı olarak hafızanızda yer eder.
Her Bilgi Uygulanabilir Olmalı

Her bilgi uygulanabilir olmalıdır. Evet öğrendiğiniz bir bilginin uygulamanın çeşitli yöntemleri olabilir. Bilgi kullanılmadığı sürece gereksiz bir kalabalık yaratmaktadır. Başarılı insanlara göz attığınızda karşınıza çıkan şey bilgiyi öğrendikleri değildir. Bilgiyi uyguladıklarıdır. Dünyada herhangi bir konuda her şeyi biliyor olmanız en iyisi olmanız anlamına gelmez. Çünkü uygulamaya dökülmediği sürece her şeyi biliyor olan bir insan hiçbir şey yapmayan ve bilmeyen bir insandan farksızdır.
Bu sebeple uygulamanın yollarını bulun. Her şeyin, matematik öğrenilmesi gereken bir konuysa araştırın ve matematiğin nerede işinize yarayacağını bulun. Çok iyi bir analiz ve grafik eğitimi aldıysanız alakalı içeriklerle uğraşın. Okuduğunuz bir yazıda sizi etkileyecek bir unsur görüyorsanız bunu uygulamadan devam etmeyin…
Eğitim Sisteminin Eksikliği

Eğitim sistemi konusunda edilen şikayetler son derece doğrudur. Çünkü günümüzde okullarda çocukların tüm becerileri edinmeleri, kavramları tanımaları ve öğretilen her formülün eksiksiz şekilde uygulanması beklenir. Eğitim ve öğretim kavramı farklı iki kavramdır. Eğer bir okul öğretim sürecini zorunlu kılıyorsa çocukların eğitim kalitesi arttırması beklenemez. Bu sebeple kendinizi eğitmeyi ve geliştirmeyi öğrenmelisiniz. Hiçbir okul size mutlaka işe yarayacak bilgiler sunmayacaktır. Okulda öğrenileni kullanmadığınız sürece yıllarca hiçbir şey öğrenmeden vakit kaybetmiş olacağınızı okulunuz bittikten kısa süre sonra anlayacaksınız.