
Hayatımızın birçok farklı döneminde finansal sıkıntılar yaşamak mümkündür. Özellikle de ülkemizde değişen ekonomik koşullar ve artan ürün fiyatları bunun başlıca nedenleridir. Kişisel bütçenizin en büyük etkeni çalıştığınız işten elde ettiğiniz gelirdir. Bu gelirse büyük bir nüfus çoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda yetersiz gelmektedir. Peki, işsiz kalmak ve gelir elde edememek gibi bir durumu hiç düşündünüz mü? Bu yazımızda sizlere aylık maaşınız ile neden acil durumlara karşı para biriktirmeniz gerektiğini anlatacağız…
Ne Kazanıyoruz Ki Zaten
Yaşamımızı idame ettirmenin yolu çalışmaktan geçmektedir. Çocukluk dönemini atlatmış yetişkin bireyler bir iş bularak çalışmak zorundadır. Sırf bu sebeple yıllarca iyi bir işte çalışabilmek umuduyla birçok eğitim dönemini tamamlarız. Bu sürecin sonunda her zaman istediğimiz gibi bir iş bulamasak da er ya da geç bir kazanç sahibi oluruz.
Bu kazancımız çalıştığımız işteki emeğin karşılığıdır. Ülkemizde yaşadığımız pandemi dönemi ve birçok farklı sebeplerle oluşan ekonomik sıkıntılar gözle görülür derecede artış gösterdi. Bu sebeple ülke genelinde ihtiyaçların karşılanması için zorunlu olan gelir miktarı bile ucu ucuna kazanılır oldu. Ancak günlük hayatımızda her an her türlü sorunla karşılaşmak mümkündür. Bu sebeple kendinizi güvence altına almak için birikim şarttır.
Neden Acil Durum Fonu?

Kısa bir süre önce yeni bir işe başladığınızı ve düzenli bir gelir elde ettiğinizi düşünün. Bu gelirinizi kira masrafları, çeşitli faturalar ve gıda ihtiyaçları için harcıyorsunuz. Bilindiği üzere ülkemizde ortalama olarak çoğu insan asgari ücret seviyesinde maaş almaktadır. Bu şekilde dahi geçinmek zorken bir gün işsiz kaldığınızı düşünün. Bir başka örnek verecek olursak birkaç yıldır çalıştığınız bir şirket var ancak şirket battığı için işsiz kaldınız ve iş bulamıyorsunuz. Böyle anlarda acil durum fonu sizi bir süre boyunca kurtaracaktır.
Acil durum fonu gelirinizin bir kısmını biriktirerek olası gelir kesintisi ve işsizlik gibi sorunlara karşı 6 ile 12 aya kadar ihtiyaçları karşılamak üzere biriktirilmiş bir güvenli hesaptır. Acil durum fonu oluşturacak olan insanlar maaşları ne olursa olsun bir miktar para ayırarak bu fonu büyütebilir. Üstelik eğer birikim miktarınızı arttırırsanız bu fondan bağımsız olarak çeşitli yatırımlar yapmanız da mümkün hale gelebilir.

Bir örnek üzerinden anlatacak olursak 3000 – 3500 lira değerinde gelir kazanan bir çalışan her ay maaşının ortalama 250 ile 500 lira arasında birikim yaptığında 1 yılın sonunda 1500 – 3000 lira arasında birikim yapmış olur. Bu miktar 1 aylık kazancınıza eşittir. Eğer tasarruf yapar ve ihtiyaç harcamalarınızı dengeleyebilirseniz acil durum fonunuza daha fazla birikim yapmanız mümkündür. Ayrıca bir kurumda 1 yıldan fazla çalışmaya başladığınızda işten ayrılmanız durumunda tazminat da alırsınız. Bu ödemeyi de acil durum fonunda kullandığınızda rahatça bir süre ihtiyaçlarınızı karşılamanız mümkündür.
Acil Durum Fonunda Neler Düşünülmelidir?
Acil durumlar için birikim yapıyorsanız düşünmeniz gereken şeyler lüks harcamalarınız değildir. Acil durum fonu birikimi yapacak olanlar öncelikli olarak eğer bir evde kiracı ise kira maliyetini karşılamak üzere birikimde bulunur. Kira maliyetinden sonra ev içi zorunlu tüm faturalar (elektrik, su, doğalgaz, internet) sonrasında ise gıda harcamaları için bütçeyi de içermelidir. Asgari ücretle maaş alan bir bireyin ortalama 6 aylık harcaması anlık olarak 18.000 liradır. Bu birikim miktarı uzun vadede değişim gösterecektir. Ancak yine de kendinize ihtiyaç halinde borçlanmamak ve işsizlik durumunda tamamen gelirsiz kalmamak adına bu tip bir yatırım yapmanızı kesinlikle öneririz…
Yapamıyoruz nedense..Kredi kartlarıyla devam ediyoruz.En önemlisi hesaplı gitmek…
BeğenLiked by 1 kişi
Tasarruf etmekte ekonomik rahatlık için faydalı olabilir.
BeğenBeğen