
İnsanlar yaşadıkları herhangi bir rahatsızlığı hastalık olarak adlandırmaya meyillidir. Örneğin yaşadığımız kötü bir durumdan sonra baş ağrıları çekmek. Yediğimiz bir şeyin zarar vereceği düşüncesiyle karın ağrısı yaşamak. Bir konuda kaygı duyduğumuzda ellerimizde titreme hissetmemiz gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu duygu değişimlerinin bizde bir hastalık olduğu düşüncesini uyandırır. Plasebo Etkisi ise bu duruma karşı doktorların tıbbi bir adlandırmasıdır.
Plasebo Etkisi Nasıl Uygulanır?

İnsanlar kendilerini psikolojik anlamda hasta hissettiklerinde vücutlarında ağrılar hissederler. Bu durum ile karşılaşan doktorlar hastalarını kontrol ettiklerinde herhangi bir hastalık bulgusuna rastlamaya bilir. Ancak hastaya bunu direkt olarak söylemezler. Onun yerine hastaya şeker hapı olarak da bilinen etkisi olmayan bir ilaç verirler. Hastalar doktorların verdiği bu ilacı kullanmaya başladığında iyileştiklerini hissederler. Yani Plasebo Etkisi kişinin bir ilaçla ya da tedaviyle kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Psikolojik anlamda hastalık hisseden insan bu ilacı kullandığında kendini iyileşmiş hisseder. Ancak ortada bir hastalık yoktur sadece psikolojik baskı ve kaygı ona ağrılar yaşatmıştır.
Doktorların birçok hastalıkta bunu kullanıp kullanmadığı bilinmez. Ancak hastalar bu durumun çoğu zaman farkına varmazlar. Genellikle iyileştiklerini düşündüklerinde doktorlar bu kullanılan ilaçla ilgili gerçeği ve Plasebo Etkisini hastaya açıklarlar. Plasebo Etkisinden anlayacağımız şey şu, insan psikolojisi üzüntü, stres, kaygı vb. duyguları hissettiklerinde vücutlarında ve organlarında belli sorunlara neden olabilmektedir. Ancak Plasebo Etkisi sadece küçük çaplı hastalıklarda tedavi olarak kullanılır. Ani ataklar ve küçük birtakım sinir sistemi problemleri olan insanlarda bu yöntem etkili olabilmektedir. Psikolojik ağır rahatsızlıklarda majör depresyon, anksiyete vb. bu yöntem genellikle kullanılmaz.
Nosebo Etkisi

Nosebo etkisi de tıpkı Plasebo etkisi gibi psikolojik bir etkendir. Ancak Plasebo iyileştirici etkiye sahipken Nosebo etkisi hastalık yaratıcı etkiye neden olabilmektedir. Bu durum genellikle doktorlar tarafından bir hastaya teşhis konulduğunda hastanın ilaç kullanmaya karşı ön yargılı oluşu ile görülebilmektedir. Hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkiler yaratabileceğinden korkan hasta bu yan etkileri ilacı kullandığında yaşamaya başlar. Bu durum aslında yan etkinin yaşanmasından kaynaklı değil hastanın bu yan etkiyi yaşadığını düşünmesinden dolayı görülmektedir.
Nosebo Etkisi de psikolojik bir etkendir. Hastalık konusunda tedirgin olan insanlar ilaç kullandıklarında kendilerinde yan etki yaratmasından korktukları için o yan etkiyi yaşıyormuş gibi psikolojik olarak vücutlarına bunu inandırırlar. Daha sonra bu yan etkileri yaşamaya başlarlar. Genelde hastaların bu durum karşısında doktordan yan etki yaratmayacak farklı ilaçlar talep ettiği görülmektedir. Nosebo Etkisi Plasebo’nun tam tersidir. Bu yönden kullanılan ilaç tedavilerinde hastaya yan etkilerin basit etkenlerinin bahsedilmesi ve tedavi uygulanmazsa oluşabilecek komplikasyonlar anlatılabilir.

Yani Plasebo ve Nosebo etkilerinden anlayacağımız şey şu ki, insanın en büyük hastalığı düşünceleridir. Eğer psikolojik anlamda iyileşmek istiyorsanız bunu tetikleyen şey yine sizin sinir sisteminizdir. Ancak bir hastalık sürecinden korku hissediyorsanız farklı psikolojik olumsuz etkenlerle karşılaşmanız mümkündür. Bu yüzden insan psikolojik açıdan sağlıklı olmaya dikkat etmelidir. Psikolojik olarak iyi hisseden bir birey fiziksel olarak da hastalıklara karşı direnç gösterebilmektedir. Çünkü düşüncelerimiz aslında bizim bağışıklık ve sinir sistemimizi direkt olarak etkilemektedir. Bir hastalığınız olduğunda tedaviyi reddetmek olumsuz bir davranıştır. Ne olursa olsun olumlu düşünmek size iyi gelecektir…