
Honda’nın Gebze’deki fabrikası bu hafta kapatılma kararı alındığını duyurdu. 24 yıldır devam eden üretim serüveni 28 Eylül itibariyle son üretimini yaparak bitti. Ünlü Japon otomobil firması bundan sonraki süreçte Türkiye’de üretim yapmayacağını açıkladı. Ülkemizde bulunan uluslararası bir firmanın üretimi sonlandırması elbette üzücü ancak Honda Türkiye’de satışlara devam edeceğini yine de bildirdi.
Honda Markası Hakkında

Honda Markası dünyanın en bilinen otomobil markalarından biridir. Kullanışlı ve şık otomobilleriyle bilinen markanın, Türkiye’deki üretimi Gebze’de bulunan fabrikada gerçekleşmekteydi. 1997 yılında açılmış olan fabrika, Civic modeli araçları burada üretmekteydi. Yıllardır devam eden üretime bu yıl son verme kararı alındı. Fabrikayı kapatacağını duyuran Honda markasının en çok konuşulan konusu ise çalışanlarına vereceği tazminat oldu.
Honda yönetimi 24 yıldır faal olarak çalışan bu fabrikada 10 yıldan az çalışanlara 40 maaş, 10 yıldan uzun çalışanlara 48 maaş vermeye karar verdi. Elbette verilecek bu tazminat çalışanların kıdemlerine oranla verileceği söylendi. Üstelik marka çalışanlarına işten çıktıklarında bir de Cumhuriyet altın hediye edeceğini duyurdu. Bu açıklama internette ve medyada büyük bir şaşkınlıkla karşılandı. Honda’nın kapanan fabrikasının çalışanlarına toplam 700 Milyon liralık bir ödeme yaptığı açıklandı.
Emeğin Karşılığı Nedir

Yıllar süren bir çalışma, emek sonucunda bir işi kaybetmek oldukça ağırdır aslında. Ancak çalıştığınız firmada çok şey öğrenmiş olursunuz, öğrendikleriniz ve tecrübeniz her zaman size yeni kapılar açacaktır. Ülkemizde en büyük sorunlardan biri olarak bilinen tazminatlar genelde işletmelerin çalışanlarla son anlaşmazlıkları olur. Ama konu uluslararası bir şirket olan Honda olduğunda emek harcayan, alın teri döken herkesin hak ettiğini aldığını böylece görmüş oldu. Honda 1997 yılından itibaren üretim yapmış olup yıllık ortalama 38 bin araç üretmekteydi. Fabrikada çalışan sayısı ise 770 kişiydi. Böylesi köklü bir markanın ülkemizden üretimi sonlandırması üzücü ancak ilerleyen zamanlarda daha güzel markaların üretim için ülkemize yönelmesini umuyoruz.
Bir Ülkede Üretimin Önemi

Üretim yapmakta olan fabrikalar, işletmeler ve kurumlar ürettikleri malları ya iç pazarda ya da dış pazarda satar. Üretim yapan firma yerli bir firma ise ülkeye kazandırılan değer hem ürün hem de istihdamdır. Ancak yabancı bir markanın ülkeye kazandırdıkları yalnızca üretilen ürün ve istihdam değildir. Uluslararası markalar farklı ülkelerde üretim yaptığında ülkeye döviz girdisi artacaktır. Çünkü marka ülkeye yatırım yapar. Bu yatırım ülke ekonomisinde olumlu etki yaratır. Köklü markaların birçok ülkede üretim yapması o pazarda yer edinmesini de sağlar. Bir markanın bir pazardan çekilmesi o pazarın değerini düşürür. Ülkemizde katma değerin artması ve ekonomik toparlanma için yapılması gereken de küresel markaları Türkiye Pazarına çekmektir.