
Ülkemizde son dönemde en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri artan emlak fiyatları oldu. Özellikle de eğitim döneminin yeniden yüz yüze başlamasıyla birlikte fiyatlardaki ani artış devam ediyor. Bu yazımızda ev fiyatları, kira bedelleri vb. artışların sebepleri, yaşanan durum ve detaylara değineceğiz.
Öğrenci Farkı

Öğretim döneminin başlaması ile ilk ve orta öğretim başlamış oldu. Ancak hala fiyat artışının asıl etken olan öğrencileri üniversiteliler derslerine tam olarak başlayamadı. Üniversite öğrencilerinin 81 genelinde kalacak yer arayışı içerisinde olmasıyla öğrenciler fiyatların yüksek oranda zamlanması söz konusuydu. KYK yurtlarının da açıklanmasıyla birlikte açıkta kalan öğrencilerin yapabilecekleri 2 şey vardı, özel yurtlar ya da kiralık evler. Ülkemizde enflasyona bağlı olarak her alanda yaşanan artışlar gözlemlenmekteydi. Emlak konusu ise yıllardır dönemsel artış gösteren bir sektördü. Ancak pandeminin başlamasıyla birlikte dönemsel olarak artan fiyatlar artık her an değişim gösterir oldu.
Devlet Bu Fiyatlara Müdahale Edebilir Mi?
Kiracıların ve ev sahibi olmak isteyenlerin beklentisi devletin bu artışlara karşı müdahale edilmesiydi. Ancak devletin artan kiralar ve gayrimenkul fiyatlarının enflasyon göz önüne alındığında normal olarak görüldüğü düşünülebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kira fiyatları hakkında yaptığı açıklama ise “Eğer bu fiyat artışları suiistimal ediliyorsa, sorumlu bakanlarımız bunu denetleyecektir” olarak belirtildi. Yani ilerleyen süreçte yaşanabilecek bir değer düşüşünün söz konusu olabileceği bilinmektedir. Özellikle de bu artan kiraların ve ev fiyatlarının alıcılarını bulamaması durumunda bir süre sonra gözle görülür bir düşüş olabileceğini düşünüyorum. Ama elbette ülkemizde bu tip fiyat oyunları sık sık yaşanmakta ne olacağı belli olmaz…
Ev Sahibi Olmak Artık Daha Zor

Bir eve sahip olmak herkesin isteyebileceği bir beklentidir. Çünkü barınmak insanın en temel ihtiyacıdır. İnsan yaşadıkları ülkede ev sahibi olmayı bu sebeple istemektedir. Ancak gözlem yapıldığında fiyat değişimi gerçekten ev sahibi olmaya niyetli insanları şok etmektedir. 5 yıl önce fiyat artışı %50 civarında gözlemlenirken sadece 2020 – 2021 yılları arasındaki konut fiyatlarındaki artış %51 oranında olduğu görüldü. Ev sahibi olmak özellikle de büyükşehirlerde çok fahiş fiyatlarla mümkün görünmüyor ya da büyük bir borç yükümlülüğünü de beraberinde getiriyor. Şehirlerde alınan evler ve daha kırsal bölgelerdeki ev fiyatlarının farklı olması ise şehirlerdeki insanların daha çok küçük yerleşim alanlarında konut sahibi olmasına fırsat sağlamış oldu.
İnşaat Maliyetleri Üzerine İsyan

Konutların sadece satışında değil, inşasında da artık fiyatların kontrolsüz bir şekilde artıyor oluşuna müteahhitler isyan etti. Özellikle çimento fiyatlarındaki artıştan şikayetçi olan müteahhitler boykot nedeniyle inşaat çalışmalarını durdurma kararı aldı. Yani bu durumda hem inşası hem satışı artık gittikçe artan fiyatlar nedeniyle zorlaşan konutların fiyat düşüşü konusunda beklenti herkes için aynı durumda. Özellikle de 10 yıl öncesine kadar en büyük getirileri sağlayan inşaat sektörü son birkaç yılda neredeyse büyük zararlar nedeniyle durma noktasında bu durum karşısında yaşanan değişiklikler gerçekleşir mi belirsiz.