
Mükemmeliyetçilik kavramı sık duyuluyor öyle değil mi? Başarının sırrı olduğu çok düşünülmektedir. Çünkü mükemmeliyetçilik insanları en iyi çalışma temposuna, sürekliliğe ve çalışmaya sürüklemektedir. Bu sebeple hep en iyiyi başarmaya çalışmak zaten başarıyı getirecektir. Peki, hayatımız boyunca mükemmele ulaşmak uğruna büyük çaba harcamak bizlere zarar verir mi, ya da çok fazla mükemmele odaklanmak bizi yorar mı? Bu ve benzeri sorulara bu yazımızda yanıt vermeye çalışacağız.
OLUMLU YÖNLERİ

- Düzenli çalışma ve disiplin kazandırır
Hayalini kurduğumuz başarılı hayat düzenli çalışma ile mümkün olacaktır. Yaptığımız işe mükemmellik katmak istediğimizde var olan çalışma sürecimizi daha titiz ve sık şekilde uygularız. Bu sebeple yaptığımız düzenli çalışmalar bizlere disiplin kazandırır. Bu çalışma disiplini er ya da geç başarıyı sağlayacaktır.
- Başarılı bir kariyer imkânı sağlar
İlk maddede değindiğimiz gibi gerek okulda gerek iş dünyasında gerekse herhangi bir hobide ne kadar mükemmeliyetçi olursanız, elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışır ve bu sebeple daha çok çaba harcarsınız. Bu da başarılı olmanız için büyük bir etken oluşturur.

- Süreklilik alışkanlığı getirir
Süreklilik, bizi alışkanlıklarımıza bağlı tutmaktadır. Yaptığımız tüm iyi ve kötü alışkanlıklar süreklilikle birlikte bir rutine dönüşmektedir. Bu rutin sürekliliği oluşturur. Süreklilik hayatımızı düzene sokar ve yapacağımız her şey belli bir plan dahilinde gerçekleşir.
- Sınırlarımızı zorlamayı sağlar
Sınırlarımızı zorlamak, insan kendi sınırlarını kendi belirler yani ben buna inanıyorum. Müthiş bir potansiyel ve başarı açlığına sahip olan insan çalışma, azim ve süreklilikle kendisi için belirlediği ama farkında olmadığı tüm sınırları aşabilir. Mükemmeliyete önem verdiğiniz taktirde her sınır sizin için aşılmayı bekleyen bir süreçten ibarettir. İNSAN ZİHNİNİN SINIRLARI ilgili diğer yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
OLUMSUZ YÖNLERİ

- Fazla takıntılı davranışlara neden olabilir
Mükemmel olmak insana büyük bir sorumluluk duygusu yükler. Kendimizi mükemmel görmek için çok fazla düşünmeye, çabalamaya çalışırız. Ama bu çalışma ve düşünceler bütünü yaptığımız her işte bir takıntı noktasına ulaşabilmektedir. Takıntılar bizlerin belli bir konuya sıkışıp kalmasına ve sürekli o konuyu düşünmesine neden olur. Bu da çeşitli sorunları doğuracaktır.
- Korku ve kaygıya neden olabilir
Mükemmel olmak demek aslında kendi belirlediğiniz noktaya ulaşmak demektir. Bunun için uğraşır ve çabalarız. Ancak bazı durumlarda bu hep mümkün olmayabilir. Böylesi beklentiler içerisinde yorucu bir tempoda çalışmak ve sonrasında hayal ettiğin noktaya ulaşamamak düşüncesi korku ve kaygı duygusunu çok yoğun bir şekilde yaşamamıza neden olabilmektedir.
- Rekabet ve hırs duygusu ortaya çıkarır
Rekabet insanların hayatlarında büyük bir mücadeledir. Kimi insan rekabeti bir harekete geçirici olarak düşünür ancak insanlar kendilerini rekabete kaptırmaya çok açıktır. Bu sebeple öfke ve hırsa kapılıp karşılarındaki insana ya da direkt kendilerine fazla yüklenebilirler. Bu da istenmeyen bir kin duygusu ve nefrete sebep olabilmektedir.

- Tahammülü azaltır
Kendimizi en yüksek çaba ile en iyi şeyleri yapmaya odakladığımızda hata yapmaksızın hareket etmek isteriz. Ancak çevremizdeki insanlar böyle bir düşüncede olmayabilir ve insanın doğası gereği hata yapmak gayet normal bir durumdur. Ancak mükemmele ulaşmak isteyen her insan çevrelerinde yapılan hatalara karşı daha az tahammül ederler. Üstelik bu tip hatalar yapan insanlara karşı sert tutumlarda da bulunmaları mümkündür.
- Baskı ve stres her zaman mümkündür
Çalıştığımız ve üzerine emek harcadığımız iş, sorumluluk ya da proje ne olursa olsun. En düzgün, doğru ve kaliteli şekilde yapma isteği bir baskıya neden olmaktadır. Bu baskı artmaya devam ettikçe strese sebep olur. Bu stres de çabamızı arttırmamıza ve belki de hata yapmamıza bile neden olabilir. Bu sebeple fazla mükemmeliyetçilik çeşitli kötü duyguları uyandırmaktadır.
- Başarıya karşı doyumsuzluk oluşturur
Hedef koymak ve bu hedefe ulaşmak mükemmeliyetçi insanlar için çok büyük bir amaçtır. Hedeflerimize ulaşmak için çaba harcarız, sorunlar çözeriz, çalışır ve adım adım ilerleriz. Ancak hedeflere ulaştıktan sonra farklı hedeflere yöneliriz. Bu hedefleri tamamladıkça başarı duygusunu tadarız ancak bu başarı duygusu mükemmeliyetçi insanlar için yeterli olmayacak ve daha fazla başarıya aç olacaklardır. Tabi bu bir varsayım ancak çoğu insan çok fazla başarıya odaklandığında takıntılı ve doyumsuz bir tutum sergileyebilmektedir.
MÜKEMMELİYETÇİLİĞİN HAYATIMIZA ETKİSİ
Mükemmeliyetçilik kimi yönüyle çok büyük bir başarı, güç ve irade kazandıran harika bir bakış açısıyken, kimi yönüyle yorucu, sert ve yoğun duygu karmaşalarına neden olan bir sorun olabilmektedir. Bu sebeple herkesin unutmaması gereken gerçek kendimizi mükemmele ulaşmak uğruna fazla kaptırmamak gerektiğidir. Yani elbette başarılı olmak hepimizin istediği şey, düzenli ve titiz olmakta öyle ama bunu bir bağımlılık ve zorluk derecesine getirmemek gerekir. Olabildiğince yaptığımız işten keyif almalı ve yaşadığımız tüm anlarda mükemmele değil mutluluğa odaklanmalıyız. Bu şekilde zaten en mükemmel olarak gördüğümüz hedefler dahi değişime uğrar ve daha az baskı, stres ve korkuyla çok daha iyi işler ortaya çıkabilmektedir.