
Bir gün aklınıza her zaman olduğu gibi dahiyane bir iş fikri geldi. Bu fikri iyice düşündünüz, gerçekten çok iyi bir fikir olduğuna karar verdiniz ve nasıl hayata geçirebileceğinizi araştırmaya başladınız. Bu araştırmada iş kurmak için gerekli belgeleri, gereklikleri ve ülkemizde pek sevilen(!) vergilendirme durumlarını da öğrendikten sonra belli bir ilerleme kaydettiniz. Aradan biraz zaman geçti ve arkadaşlarınızla otururken bu iş fikrinizi anlatınız. Arkadaşlarınız, bu fikri mantıklı buldu. Ancak biri hariç. O bir arkadaşınız “bu işin SWOT analizini yaptın mı?” diye sordu. Bir saniye… gereklilikleri öğrendiniz ama aralarında hiç böyle bir şey geçmedi. Ne yani şimdi SWOT analizi olmazsa bu iş olmaz mı? SWOT analizi olmazsa iş olmaz gibi bir durum söz konusu değil tabii ki. Ancak iş fikrinizi daha sağlam temellerde kurmak ve o iş için yeterlilik durumunuzu kontrol için bu analizi yapmakta fayda var.
SWOT analizi genellikle şirketler tarafından kullanılan fakat kişisel analizimizi yapmak için de kullanabileceğimiz bir yöntemdir. 1960’lı yıllarda Harvard Üniversitesi’nde görev alan dört profesör (C. Roland Christensen, William D. Guth, Edmund P. Learned, Kenneth Andrews) tarafından geliştirilmiştir. Bu analizde gerçekleştireceğimiz bir proje, kurum veya kişinin güçlü, zayıf yönlerini belirlemede ve karşılaşabileceğimiz fırsatlar, tehditler belirlenir. Bu analiz, ulaşmak istediğiniz hedefe doğru ilerlemeniz için doğru bir strateji oluşturmada kullanılabilecek en mantıklı bilimsel yöntemlerden biridir.
Kelime Anlamı
SWOT analizinde Strenghts güçlü yönleri, Weakness zayıf yönleri, Oppurtunities fırsatları ve son olark Threats tehditleri temsil eder.
Analizin kişi veya kurum bazında yapılabildiğini söylemiştik. Bu analizde saydığımız ilk iki başlık içsel, sonraki iki başlık ise dışsal etkenler belirlenir. Bu analizi kendiniz için yapacaksanız önce kendiniz, sonrasında size sizinle ilgili gerçekleri söyleyebilecek arkadaşlarınızdan rica ederek kendi yazdıklarınızla karşılaştırabilir ve böylelikle daha doğru bir sonuca ulaşabilirsiniz. Bu soruları cevaplarken arkadaşlarınızın yanında olmamanız ve onları yazdıklarından dolayı baskı altına almamanız, bundan sonraki arkadaşlık ilişkinizin devamı için faydalı olur. ;):))
Sizin için burada liste şeklinde düzenlenmiş bir SWOT analizi listesi bulunmakta. Burada bulunan boşluklara maddeler halinde yazarak uygulayabilirsiniz.
