PARETO İLKESİ NEDİR

Daha önce size “bu en sevdiğim tişörtüm” veya “çorabım” diyen bir arkadaşınız olmuştur. Bu arkadaşınız sıklıkla bir şey giyeceği zaman o “en sevdiği” kıyafetini arar. Fark etmemiş olabilirsiniz ama sadece o değil biz de aynı şeyi yapıyoruz. Yapılan araştırmalarda dolabımızdaki kıyafetlerin %20’sini, %80 sıklıkla giydiğimizi gösteriyor. Peki 80 ve 20’nin sürekli bir oran olduğunu ve yapılacak çıkarımlarla hayat kalitemizi artırabileceğimizi söylesem? Bugünkü konumuz Pareto İlkesi. Başta bahsettiğim konu haricinde ortaya koyulan enteresan istatistikler mevcuttur, bunlar; otomobil kazalarının %80’lik kısmını sürücülerin %20’sinin yaptığı, dünyadaki zenginliğin %80’inin dünya nüfusunun %20’sine ait olması gibi gerçekten sürekli kendini tekrarlayan bir oran ortaya çıkmaktadır.

İstatistikler ve sayılar hayatın her alanında kullandığımız verileri sınıflandırma yöntemidir. Bir olasılıktan bahsedecekken verdiğimiz oranlar, genellikle elimizdeki verileri değerlendirerek ortaya koyduğumuz durumlardır. 15 Temmuz 1848 yılında Paris’te doğan İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto bunu ilk fark eden kişidir. Araştırmalarının başında İtalya’daki toprakların %80’inin nüfusun %20’sine ait olduğunu ortaya koymuş ve yazının başında saydığım örnekler gibi birkaç oranın da tekrarlandığını görünce bunun bir ilke etrafında toplanmasını ve bu ilkenin de “Pareo İlkesi” adını almasını sağlamıştır.

Warren Buffett of Berkshire Hathaway Inc. and interviewer … | Flickr

Günlük hayatımızda yaptığımız işlerde de Pareto İlkesinin geçerli olduğu yerler vardır. Bu ilkeye göre yaptığımız eylemlerin bize olumlu dönü sağlayanlarının %80’inin çalışmalarımızın %20’sinden kaynaklı olduğunu söylemektedir. Buradan yola çıkarak yaptığımız hangi eylemin hayatımıza %80’lik getiri sağladığını ortaya çıkarmak, getirisi yüksek olan alanlara daha fazla odaklanmamızı sağlayabilir. Peki bu %20’yi nasıl bulacağız? Bu soruyu sorduğumuzda da bizi Amerikalı ünlü yatırımcı ve milyarder Warren Buffett’ın 25-5 ilkesi bizi karşılıyor. Bu ilkeye göre hayatınızdaki amaçlarınızın 25 tanesini bir kağıda yazmakla işe başlıyorsunuz, daha sonra bu 25 amacın en önemli 5 tanesini yuvarlak içine alarak belirtiyorsunuz, bu belirttikleriniz haricinde olan 20 amacın üstünü çiziyorsunuz. Böylelikle hayatta öncelikli 5 amacınız için zamanınızın ve odağınızın tamamını kullanmış oluyor ve onları tamamladıktan sonra üstünü çizdiğiniz 20 amacınızda da aynılarını uyguluyorsunuz. Böylelikle kazanımlarınızı Pareto İlkesine göre maksimize emiş oluyorsunuz. 5 amacınızı işaretlediniz ancak odağınızı toparlayamıyorsanız iyi haber odaklanmanın önemini anlattığımız bir yazımız bulunmakta ve bu yazıyla birlikte odağınızı daha da artırabilirsiniz. Bunun yanında yazımızda bahsettiğimiz Warren Buffett’ı daha iyi tanımak ve hakkında daha detaylı bilgi için Warren Buffett Olmak isimli belgesel incelememizi okuyabilirsiniz.

PARETO İLKESİ NEDİR” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s