YILIN EN KARMAŞIK GÜNÜ

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Yılın En Karmaşık Günü: 1 Temmuz

Pandemi sebebiyle evden çıkamadığımız neredeyse son 1,5 senede en genel açılmayı, üst üste bir anda gelen zamları, aşılanmanın inanılmaz hız kazandığı bir gün düşünün… Evet o gün 1 Temmuz.

Birkaç Hafta Öncesinden Haberi Verilen, İçişleri Bakanlığınca Yayımlanan 1 Temmuz Genelgesi

  1. Sokağa çıkma yasağı

1 Haziran’da uygulanmaya başlanan hafta içi 21:00-05:00, hafta sonu Cumartesi ve Pazar günlerini kapsayan sokağa çıkma kısıtlaması tamamen kaldırıldı

  • Şehirlerarası Seyahat Kısıtlaması

1 Haziran’da sokağa çıkma yasağının olduğu gün ve saatlerde seyahat yapabilmek için belge gereksinimi bulunmaktaydı. 1 Temmuz’la beraber bu gereklilik ortadan kalktı.

  • İşyerlerinin Akıbeti

Sağlık Bakanlığının Salgın Yönetimi Rehberindeki salgın tedbirlerine uymak kaydıyla bütün mekanlar açılabilir kararı verildi.

Açılacak mekanlarda; masadaki kişi sayısı, kâğıt, taş oyunlarının oynanması konusundaki yasak kaldırıldı ancak nargile yasağı devam etmekte.

  • Müzik Yayınlarına Süre Kısıttı

Normalleşme genelgesinde belki de en çok tepki çeken durum saat 24.00 sonrası canlı müzik yayınları da dahil olmak üzere tüm müzik yayınlarının yasaklanması.

  • Nikah ve Düğün Kararı

Yine Sağlık Bakanlığının Salgın Yönetimi Rehberindeki salgın tedbirlerine (temizlik, maske, mesafe) uymak, kişi başına açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer ayrılarak yapılması kaydıyla yapılmasına izin verilmiştir.

Halay ve dans fiziki mesafe kuralına dikkat edilerek yapılabilecektir.

  • Etkinliklerdeki Kısıt

Konser ve festivallerdeki kısıt nikah ve düğünde olduğu gibi Sağlık Bakanlığının Salgın Yönetimi Rehberindeki salgın tedbirlerine (temizlik, maske, mesafe) uymak, kişi başına açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer ayrılarak yapılması kaydıyla yapılmasına izin verilmiştir.

  • Konaklama Tesislerinde Uygulanan Tedbirler

Konaklama tesisleri kulüp, restoran gibi yerlerde fiziki mesafe kuralları dahilinde aşırı yoğunlaşma olmadan faaliyetlerini sürdürebilecekler.

Bu arada yine Sağlık Bakanlığının Salgın Yönetimi Rehberindeki salgın tedbirlerine uymak kaydıyla devam faaliyetlere edilecek.

  • Sınır Kapılarındaki Tedbirler

Hindistan, Brezilya, Sri Lanka, Nepal, Bangladeş ve Güney Afrika ‘dan ülkemize gelen kişilere zorunlu karantina uygulamasına son verilecek ve bu kapsamdaki kişilerin ülkemize girişten 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu yeterli görülecektir.

  • Genel Esaslar

İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen genel esaslar tam olarak şu şekildedir;

  • Valilik ve Kaymakamlıklarca, Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde her bir iş kolu/faaliyet alanına ilişkin ayrı ayrı belirlenmiş olan tedbir, usul ve esasların ilgili iş yeri yetkilileri ve çalışanlarına hatırlatılmasına dair bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verilecektir.
  • Gerek Bakanlığımızın ilgili Genelgeleri gerekse Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen tedbir, usul ve esaslar çerçevesinde, önümüzdeki dönemde Vali ve Kaymakamlarımızın koordinesinde kolluk kuvvetlerinin azami düzeyde kapasite ile katılım gösterdiği (diğer kurum ve kuruluşların personeli/görevlileri ile takviye edilmiş şekilde) yoğunlaştırılmış denetimler gerçekleştirilecektir.
  • Yürütülecek her türlü denetim faaliyetinde iş yeri sahipleri/çalışanları ile vatandaşlarımızı kurallara uymaya/sorumlu davranmaya nezaketle davet eden rehberlik edici bir yaklaşım sergilenecek olup, kurallara aykırılıklarda ısrar, tekerrür, kuralların esaslı ihlali gibi suistimal edici tutum ve davranışlarla karşılaşılması halinde ise gerekli idari/adli işlem tesisinden imtina edilmeyecektir.

Yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmayacak.

Elektrik, Doğalgaz, LPG ve Üniversite Harçlarındaki Fiyat Değişiklikleri

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com
  • Elektrik

EPDK’dan yapılan açıklama doğrultusunda nihai satış fiyatına %15’lik bir zam kararı verildi.

  • Doğalgaz

Hanelerde kullanılan doğalgaza %12, sanayilerde kullanılan doğalgaza iste %20’lik zam kararı verildi.

  • LPG

EPGİS tarafından yapılan açıklamaya göre LPG’ye 39 kuruş zam kararı verildi.

  • Üniversite Harçları

Üniversite harçlarında yaklaşık %10’luk bir artış yapıldı.

Aşılanmada Son Durum

1 Temmuz tarihinden bu yana yapılan aşı miktarları 1 milyon veya 1 milyona yakın şekilde yapıldı. Devletin zirvesinden “aşılamada 50 milyon dozu aştık” ifadeleri yer aldı.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s