
Günlük hayatımızın stresi, karmaşası ve sorumlulukları zamanla aklımızda var olan bilgi ve sahip olduğumuz yeteneklerin azalması ya da kaybolması söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple öğrendiklerimizi tekrarlamak en azından kazandığımız tecrübe ve bilgiyi sürekli yenileyerek ilerlemek gelecekte sahip olduğumuz tüm bilgi, birikimin zihinde korunmasında faydalı olacaktır. Bu yazımızda bilgi tazelemek ve hatırlamak üzerine düşünce ve fikirlerimizi, bunu sağlamak için neler yapabileceğimizden bahsedeceğiz.
ÖĞRENİLEN BİLGİYİ KORUMAK
Her gün farklı şeyler görür, öğrenir ve deneyimleriz. Sürekli bir öğrenim içerisinde olan beynimiz geçmişte öğrendiğimiz ya da hatırladığımız bir kavram veya konuyu zamanla unutabilmektedir. Bu izlediğimiz bir film, okuduğumuz bir kitap ya da çalmayı öğrendiğimiz bir enstrüman olarak örneklendirilebilir. Bu tip geçmişte yaptığımız ve deneyimlediğimiz bilgi odaklı konuları koruyabilmenin en iyi yolu pratiktir. Bu tip konularda hafızamızı pratik anlamda güçlendirmeliyiz. Örneğin birçok kursta aldığımız derslerle öğrendiğimiz İngilizceyi hiç pratikle desteklemez, okumaz ve yazmazsak zamanla unutmaya, bulunduğumuz noktadan geriye gitmeye başlayacağız. Bu sebeple dili öğrendikten sonra sürekli pratik yapmalıyız. Bu durum yalnızca motor becerilerimizle öğrendiğimiz ana yetenekleri korumakta sorun yaşamayacağımız bir durumdur. Örneğin araba ya da bisiklet sürmek, yüzmek gibi eylemler zamanla unutulmaz ancak yine de körelebilmesi mümkündür. Deneyimlerimizi tekrarlamak ve bilgimizi taze tutmak için tekrarlamak şarttır.

TAZELENEN BİLGİ KAZINIR
Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci her gün derslerini tekrarlar ve testler çözerek bilgisini pekiştirmektedir. Uzun süreler çalışılmış bir sınava hazırlanırken çok fazla pratik uygulama gerçekleştirdiğimiz için öğrenilen tüm bilgiler zihinde kalacaktır. Ancak hedefimize ulaştıktan sonra en sık karşılaşılan durumlardan biri bir iki yıl sonra bu bilgilerin unutulmasıdır. Bunun nedeni öğrenilen ya da ezberlenen tüm bilgilerin zihnimizde kalıcı olamamasıdır. Bu çok doğal bir durumdur. Hemen her gün yeni bilgiler öğrenen beyin her bilgiyi tutamamaktadır. Unutmak her insanın kontrolsüz bir yeteneğidir. Ancak bir mesleği öğrenmek ve deneyimlemek için uğraşan bir genç uzun süre bu meslekte öğrenim ve eğitim gördükten sonra bu mesleği uygularsa unutmayacaktır. Çünkü öğrenilen bilgi hem pratikte uygulanıyor hem de günlük hayatta tekrarlanıyor olacaktır. Bu yönüyle sahip olunan bilgi birikimi tekrarlandıkça zihne kazınacaktır.

BİLGİYİ TAZE TUTMAK İÇİN NE YAPMALI
Bilgiyi tazelemekten zaten bahsettiğimize göre örnekler üzerinden ilerlemeye devam edelim. Bir sosyal medya uygulamasını her gün kullandığınız için uygulama içindeki tüm işlevlere hâkim olursunuz. Bu sosyal medya uygulamasını birkaç ay ya da yıl bıraktığınızda ve döndüğünüzde eskisi kadar hızlı, kolay bir şekilde kullanamayabilirsiniz. Bu öğrenilen ve uygulanan tüm bilgilerin unutulmaya yüz tutmasıyla ilgilidir. Bundan yola çıkarak kitap okuyor ve okuduğunuz kitapları unutmak istemiyorsanız, okuma eylemini asla bırakmayın okuduğunuz kitaplar okumaya devam ettikçe zihinde yer edecektir. Film izlemekten hoşlanıyor ve unutmak istemiyorsanız film izleme alışkanlığınızı devam ettirin. Bu durum her bilgi gerektiren durum için geçerlidir. En etkili ikinci yöntem ise yazmaktır. Yazmak akılda yer eden ve hafızamızda biriken bilgileri bir kâğıda dökerek hatıralarımızı kaydetmeye yarayacaktır. Öğrendiğiniz dille ilgili bildiklerinizi yazmak, gezdiğiniz yerleri hatırlatacak görseller ve düşünceleri kaydetmek bunu sağlayacaktır. Sahip olduğunuz bilgi birikimi unutmamak için tekrarlamaya devam edin. Bilgiyi korumak her zaman öğrenmekten daha zordur ancak deneyimlerimizi tekrarlamak öğrenmekten daha zevkli olabilir…