
Ketut Subiyanto adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı
Bir KOBİ (küçük ve orta büyüklükteki işletme) düşünün. Bu işletmenin gelişmesi için birçok farklı parametrelerin bir araya gelmesi gerekmektedir. Bir araya gelecek bu parametrelerin belki de en önemlisi nakit akışıdır. Bu nakit akışının sağlanabilmesi için satış gerekmektedir. İşletmeler yapacağı satışı bazen vadeli bir biçimde gerçekleştirilmek zorunda kalabilir. Ne de olsa bu büyüklükteki işletmeler için satış önemlidir. Bu vadeli satışı gerçekleştirirken nakit akışından da ödün vermemek isteyen firmalar için faktoring firmaları devreye girer. Bugünkü konumuz faktoring nedir?
KELİME ANLAMI OLARAK FAKTORING
Dilimize İngilizceden geçmiş bir kavram olan faktöring “factor” yani vekil sözcüğüne ing takısı getirilerek oluşturulmuştur. Latincede ise “factor” yapan eden anlamına gelmektedir.
FAKTORING NEDİR
Faktoring KOBİ’lerin sıklıkla başvurduğu bir tür nakit akışı sistemidir gibi tanımlanabilir. Tabii gerçek tanımına bakacak olursak her türlü mal ve hizmetlerin satışından elde edilen ancak vadesi bulunan fatura veya çek, senet gibi fatura benzeri alacakların temlik karşılığı garanti tahsilat sağlaması için başvurulan firmalara verilen isimdir.
Faktoring firması aslında satışı gerçekleşmiş veya gerçekleşecek olan bir malın karşılığında verilen vadeli ödeme belgesini alacaklı kişiden alıp hızlı nakit akışı sağlayabilmesi için bir miktar komisyon karşılığında risk alan firmadır. Firma bu riski tamamen komisyon için alır ve alınan bu komisyon faktoring firmasının karını oluşturur. Ancak bahsettiğim risk durumu da yadsınamaz bir gerçektir çünkü çek, senet veya faturayı veren firma ödemesini gerçekleştirmezse tüm yük faktoring firmasında kalacaktır. Bu yüzden bir faktoring firması sizden bu temliki alırken bu belgenin karşılığını verecek olan firmayı da detaylı bir araştırmaya tabi tutar. Eğer firmanın siciliyle alakalı bir problem yoksa işlem gerçekleşir.
Alacak Garantisi: Faktoring firması, alıcı firmaların ödeyememe riskini kendi üstüne alır. Satıcı firmanın vadeli satışlarından doğan, alacaklarının tamamını garanti altına alır, alacaklı işletmenin ticari riskini üstüne alır.
Finansman: Vadesi henüz gelmemiş alacaklarını faktoring firmasına devreden alacaklı işletme, vadesinden önce alacaklarının belirli bir yüzdesini ön ödeme olarak alabilirler. Hal böyle olunca dışarıdan bir nakit girdisi yolu aramak yerine halihazırda sağladığı mal veya hizmet satışının ileriye dönük alacaklarından temin etmiş olur ve alacaklı firmanın satın alma gücü yükselir.
Tahsilât: Mal veya hizmet karşılığı alacaklı olan firmanın alacakları artık faktoring firmasının olacaktır. Tahsilat takibi vs. işlemler artık faktoring firmasına aittir.

FAKTORING ÇEŞİTLERİ
Faktöringin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır ancak biz burada akademik bir öğrenimden çok bilgi açısından bizim için faydalı olacak iki çeşidini inceleyeceğiz. Bu faktöring çeşitleri;
Yurt İçi Faktoring
Satıcı, alıcı ve faktoring şirketinin aynı ülke sınırları içerisinde bulunduğu faktoring çeşididir.
Alacaklı firma, mal veya hizmeti ve yanında faturayı, satın alan firmaya gönderir. Alacaklı olan firma faturanın bir nüshasını da faktoring şirketine verir ve ön ödemesini alır. Sonrasında faktoring firması alacakların vadesi geldiğinde ödemeyi alır ve daha önce ön ödeme yaptığı alacaklıya geri kalan ödemesini yapar.
Uluslararası Faktoring
Faktöringin bu çeşidi ise alıcı ve satıcı farklı ülkelerde bulunduğu durumlarda gerçekleşir. Burada dört taraf vardır bunlar alıcı ve satıcı dışında alıcının ülkesinde bulunan faktoring firması ve satıcının ülkesinde bulunan faktoring firmasıdır. Nakit akışı bu iki faktoring firması aracılığıyla gerçekleşir.
Bugün belki de sürekli görüp bir türlü araştırmaya imkanımızın olmadığı bir başka nedir konusunu daha işledik. Bilgi yolculuğunda kısa sürede yeni bir kazanım daha elde ettik ve popüler tabirle bugün de bilgilendik. Yazımı beğendiyseniz diğer yazılarımıza da bir göz atmanızı tavsiye ederim.