TARİHİ OKUMAK VE ÖĞRENMEK

Spencer Davis adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Tarih herkesin ilgi duymadığı bir konu olmakla birlikte okulda aldığımız dersler de mecburen ezberlediğimiz olaylar ve tarihler nedeniyle insanların sevmediği bir konu haline gelmiş olabilir. Ancak bu yazımızda size tarih okumanın ve tarihi öğrenerek neler kazanabileceğinizi sizler için detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Umarım herkes tarih öğrenmenin neden faydalı olabileceğini bu yazımızdan sonra anlayacaktır.

TARİH GELECEĞE IŞIK TUTAR

Tarih okumanın geleceğe ışık tuttuğu birçok ünlü tarihçi tarafından tekrar tekrar nitelendirilmiştir. Çünkü geçmişte yaşanmış birtakım olaylardan ders çıkarmak ya da gelecekte aynı durumlarla karşılaşmamak için insanlar geçmişte yaşanmış olayları araştırabilirler. Örneğin bugün dünyayı etkisi altına alan Covid 19 virüsünün bir benzeri olan İspanyol gribi 1918 – 1920 yılları arasında yaşanmıştır ve milyonlarca insan bu hastalık nedeniyle ölmüştür. Geçmişte yaşanan bu durumlardan ders alınmış olsaydı bu tip bir salgına karşı ülkeler daha iyi tedbirler alabilirdi. Geçmişte yaşanıp günümüzde tekrar yaşanan birçok durum ve olay bugün tekerrür etmiştir ve etmeye devam edecektir.

TARİH BİLMEK NEDEN GEREKLİDİR

Resim Pexels tarafından Pixabay‘a yüklendi

Tarih okumak asla bir zorunluluk ya da mecburiyet değildir. Tarih insanların okuduğunda ya da izlediğinde keyif veren bir etkinlik ve kültürel gelişimdir. Toplumların geçmişini araştırması, bunlar hakkında bilgi sahibi olması kültürlerini korumasında oldukça etkilidir. Üstelik tarih yalnızca yaşadığınız ülke ya da ırkınızı ilgilendiren bir durum değildir. Dünya üzerinde onca devletin tarihi ve yıkılmış birçok devletin tarihine ulaşmak mümkündür.  Bu şekilde diğer toplumları tanımak, onların gelişimlerini gözlemlemek ve bunu kendi düşüncelerinizle harmanlayarak kendiniz için ideolojik mantıklı bir düşünce yapısıyla hayat felsefesi oluşturmanız bile mümkün.

Tarih merakı her insanın için de bir nebze vardır bence, ilk Türk devletinin Hunlar tarafından kurulduğu, Türklerin orta Asya’dan bu topraklara göçtüğü, Hunlardan sonra Göktürklerin devrinin başladığı, Göktürklerden sonra Büyük Selçuklu devletinin kurulması, bölünmesi ve yıkılması, sonrasında 600 yıl yaşamış bir devlet olan Osmanlının kuruluşu yükselişi ve gelişimi, Osmanlı’dan sonra yakın tarihimizde bugünün Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ve Cumhuriyetini kuruluşundan bugüne değişimi… Tüm bu konular sizi de merak ettirmiyor mu? Tarih okumak insanların merak duygusuyla hareket etmesini gerektirmektedir. Tarihimizi öğrenmek size bilmediğiniz konuları ya da yanlış bildiğiniz doğruları gösterecektir.

TARİH EN DOĞRU NASIL ÖĞRENİLİR?

Photo by Abby Chung on Pexels.com

Tarihi en doğru öğrenme biçimi günümüzde teknoloji gelişip internet çağını başlatmış olsa da bugün internet doğru olmayan ya da eksik birçok bilgi ile dolu olabilmektedir. Bu sebeple en doğru kaynaklar her zaman kitaplardır. Tarih üzerine yazılmış kitaplar birçok kaynak tarafından teyit edilmiş, derin araştırmalar ve gözlemler neticesinde yazılarak ortaya çıkmıştır. Bu durumla birlikte Tarih konusunda bilgin olan akademisyenler ve öğretmenleri de dinlemek size doğru tarih bilgisine ulaşmanızı mümkün kılacaktır. Ancak bilinen en büyük yanlış tarihi televizyonda gördüğümüz dizilerden öğrenmektir. Televizyon üzerinde yayınlanan diziler senaryo uzatmak ve diğer birçok etkenden dolayı değiştirilmekte ve bozulabilmektedir. Bu diziler tamamen tarihten bağımsız olmasa da bazı önemli konularda senaryosundaki değişiklik ile tarihi doğru yansıtamayabilir. En doğru bilgiyi okuyarak, dinleyerek edinebilirsiniz. Bu anlamda ise yakın tarihte röportajlar ve araştırmalarla oluşturulmuş 32.gün belgesellerini izlemenizi tavsiye ederim. Bu belgeseller yakın tarihimizi birebir döneminin önemli insanları tarafından yorumlanmakta ve düşünceleri birinci ağızdan dinlememizi sağlamaktadır. Tarih okuyun ve okumaktan vazgeçmeyin. Herkese iyi hafta sonları dileriz…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s