DOLAYLI VE DOLAYSIZ VERGİ NEDİR

Dünyada yaşayan tüm insanların ve devletlerin ortak özelliklerinden, bilhassa ülkemizde fazlasıyla adından söz ettiren dolaylı ve dolaysız vergileri inceleyeceğiz.

Öncelikle verginin tanımına bakacak olursak TDK sözlüklerindeki tanımıyla; “Kamu hizmetlerine harcanmak için hükûmetin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya veya bazı malların fiyatlarının üstüne koyarak dolaylı yoldan herkesten topladığı para” olarak tanımlanmaktadır. Vergi devletlerin doğrudan kendi eliyle veya yetki verdiği diğer kamu kuruluşlarınca gerçek veya tüzel kişilerden egemenlik gücüne dayanarak aldığı zorunlu ve karşılıksız para olarak alınan iktisadi değere verilen isimdir.

Bu yazıda genel vergi tarihi olmayacak fakat pek yakın zamanda “Vergilerin Tarihi” isimli bir yazımızı bloğumuzda bulabileceksiniz. Bu yazımızda dolaylı ve dolaysız verginin ne olduğunu tanım olarak inceleyeceğiz ve tablolar üzerinden göreceğiz.

Dolaylı Vergi Nedir

Öncelikle dolaylı verginin ne olduğuna bakacak olursak devletlerin vergiye tabii tuttuğu kişinin gelir düzeyi, medeni durumu gibi durumları gözetmeksizin kişinin satın aldığı mal veya hizmetler üzerinden alınan vergi türüdür. Dolaylı vergiler genellikle özel tüketim vergisi (ÖTV), katma değer vergisi (KDV), banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ve gümrük vergisi üzerinden alınmaktadır.

Dolaysız Vergi Nedir

Devletlerin tahsisi yolunda dolaylı vergilere göre nispeten zorlandığı bir vergi türü olan dolaysız vergiler kişilerin elde ettikleri kazanç, gelir, mülki sahiplikler üzerinden alınan vergi türüdür.  

Tablolarla Dolaylı ve Dolaysız Vergiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s