Hayatımıza her geçen zamanda yeni kavramlar girmektedir. Bu kavramlar bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle ortaya çıkan isimlerdir. Peki bu teknolojinin ne demek olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu yazımızda sizler için teknolojinin ne demek olduğunu, tarihini, faydaları ve zararlarını, teknolojiyi ne için kullandığımızı, teknolojinin ne kadar ilerleyeceği hakkında bilgiler vereceğiz.

TEKNOLOJİ NEDİR?
Teknolojiyi hepimiz kelime olarak bilmekteyiz ama anlamını çoğu kişi bilmemektedir. Hemen hemen her gün kullandığımız bu kavram mesela arkadaşlarımızla sohbet ederken, yazışmalarımızda, derslerimizde ya da izlediğimiz film veya dizilerde karşımıza çıkmaktadır. Teknoloji tanım olarak insan gereksinimlerini ve arzu veya isteklerini karşılamak amacıyla, insanların hayatını kolaylaştırmak hedefi doğrultusunda yapılan değişimlerin, dönüşümlerin bilgi, beceri, yöntem ve bu yöntemleri oluşturan süreçlerin toplamı olarak bilinmektedir. Kelime olarak söylenmesi kolay olan bu kavram aslında hayatımızda ve ülkelerde çok önemli yere sahiptir. Teknolojiyi sayesinde insanlar her an bilgiye ulaşmakta ya da kullanmakta veya bir hizmet üretebilmektedir. Tamamen insanların hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan teknoloji birçok araştırmanın yapılmasını sağlamaktadır.
Teknolojinin tarihi çok eski dönemlere dayanmaktadır ama asıl teknoloji kavramı hayatımıza sanayi devrimi ile girmeye ve gelişmeye başlamıştır. Bulunulan dönemde yapılan her icat o dönemin teknolojisi sayılabilmektedir. Bu yüzden eski çağlardan bugüne değin değişimlerle teknoloji türemiştir. Mesela kibritin bulunması, matbaanın kullanılmaya başlanması, ilk bilgisayarın kullanılmaya başlanması ve ilk fotoğraf makinesinin çalışması bulunduğu dönemin teknolojileri sayılmaktadır. Kelime anlamı olarak Yunanca sanat, el becerileri ve zanaat olan “techne” ve “loji” kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır.

TEKNOLOJİNİN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?
Hayatımızın her yerinde var olmayı başarmış olan teknoloji kavramı bizlere birçok kolaylık ve fayda sağlamaktadır. Zaman içerisinde değişen bu teknolojiler eğitimde, sağlıkta, mimari mesleklerde, ülkelerin savunma sistemlerinde vb. konularda oldukça fazla fayda sağlamaktadır. Örneğin eğitimde kullanılan ahşap ya da tahta olan araç gereçlerin yerini sanal ortamlar, akıllı tahtalar, akıllı gözlükler yer almaya başlamıştır. Mimari alanlarda, çok yüksek binaların daha yapılmadan sanal gerçeklik sayesinde binanın üç boyutlu halini görebilmekte ve ayrıntılar kolayca değiştirilip düzenlenebilmektedir. Sağlıkta ise önemli ve insana çok büyük zararları olan hastalıkların bilim ve teknoloji eşliğinde birleşerek insanların hayatlarını kurtarmakta ve insanların yaşam sürelerini uzatmaktadır. Sağlık alanında yeni yeni gelişen teknolojilerde ise felçli insanların tekrar yürüyebilme, hareket edebilme, konuşabilme gibi konularda insanların hayatına olumlu katkıları olmaktadır. Kısaca insanın yapamayacak olduğu şeylerin yapılmasına olanak sağlamaktadır ve istediğimiz an istediğimiz bilgiye ulaşabilmekteyiz.
Teknolojinin faydaları olduğu kadarda zararları da vardır. İş hayatındaki özellikle sanayileşme dönemi sonrasında gelişen teknoloji yüzünden insanların yaptıkları işleri makineler almıştır. Artan makineleşme ve teknoloji istihdam olanaklarını en aza düşürmede önemli bir dereceye sahiptir. Başka bir zarar ise insanların gelişen teknolojiye ayak uydurmaları oldukça zorlaşmaya başlamıştır. Yüksek rekabet ortamındaki markalar her gün yeni bir ürün veya AR-GE çalışmaları yapıldığında insanlar sahip oldukları ürünlerden soğumakta ve yeni ürünleri almaktadır. Bu davranış ise insanları gereksiz haramalar yapmaya zorlamaktadır. Tabii gelişen sadece ürünler değildir. Bunların beraberinde getirdikleri yeni yazılımlar ve programlar insanları sanal ortama çekmiş ve yüksek bir oranda insanları tabiri caizse asosyal hale getirmiştir. Ayrıca insan bedenini oldukça yoran -özellikle gözlerimizi- bu teknoloji başka rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

TEKNOLOJİNİN GELECEĞİ
Yaşamımızda yer eden bu teknoloji asla son bulmaz hale gelmiştir. Her yeni icat ve insan hayatını kolaylaştıran her yeni mal ve hizmet teknolojinin ömrünü biraz daha uzatmaktadır. Bu teknolojiler arasında yapay zekâ ve robotlar, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, savunma sanayi sistemleri, artık bilgisayarların bile kendiliğinden yazabildiği kodlar ve çalıştırdığı sistemler, hızlı şarj edilebilen bataryalar, elektrikli otomobiller mikro boyuttaki çipler ve aygıtlar olmazsa olmazımız haline gelmiştir. Bütün bunlar bizimle birlikte dünyanın da tarihini değiştirebilecek güçte nitelik taşımaktadır.