
İHRACAT VE İTHALAT
İthalat ve ihracat kavramları ülkelerin ticari ilişkilerinde sıkça duyduğumuz kavramlardır. İthalat bir ülkenin sahip olamadığı, üretemediği ya da üretmediği ürün ve mamulleri satın almasına verilen isimdir. İhracat ise bir ülkenin öz kaynakları ve üretim alanlarında oluşturulmuş işlenmiş veya ham ürünleri dış ticaret ortamına taşımak ve satışını sağlamaktır. İthalat oranı arttıkça bir ülkenin dışa bağımlılığı artmakta, ihracat arttıkça ülkenin varlıkları ve maddi gücü artmaktadır. İhracat ve ithalat çeşitli ülkelerce dengede tutulması amaçlanan iki unsurken günümüzde gelişmiş ülkelerin ihracat oranları ithalattan fazla, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerinse ithalat oranı ihracat oranından fazladır. Bunun sebebi gelişmiş ülkelerin çeşitli marka, ürün ve kalite farklarıyla endüstriyel alanda üstünlük kazanması ve gelişmekten olan, gelişmemiş ülkelerin üretim çoğunluğunun halka yeterli seviyeye getirmeyi amaçlamasından kaynaklanmaktadır.
İHRACAT BİR ÜLKE İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR
İthalat ve ihracat ülkelerin uluslararası piyasalarda güç kazanabilmelerinde ya da kaybetmelerinde önemli bir etkendir. Çünkü endüstri ve üretim alanında gelişmiş ülkelerin bariz bir ihracat karı görülürken, gelişimi tamamlayamamış ülkeler ithalat ile denge de hatta ithalatın ihracattan fazla olduğu birçok grafik söz konusu olacaktır. Bu durumda olan ülkelerin teknoloji, sağlık, gıda vb. birçok alanda üretimlerinin yeterli olmadığını gösterebilir. Bir ülkenin kendi iç piyasasında yeterli üretim yapıyor olması ithalatın düşüşünü etkilerken ihracatı etkilememektedir. Çünkü ihracat ile kar eden şirketler ve devletler artan miktardaki ürünlerin satışı ile ihracat yapmaktadır.

İhracatın düşük olduğu ülkelerde olası durumlar;
- Ülkenin öz kaynaklarının halka yetmemesi ve farklı ülkelerden ithal ürünlerin kullanılması
- İhracat oranlarının getirdiği karın düşük olması sebebiyle dövizlerdeki artışlar
- İhracatın düşüşü ve ithalatın artışıyla dış borçlanma ya da karsız gelir akışı
- Üretim olanaklarındaki çeşitli yetersizlik
- Ham madde ve üretim mamullerindeki düşük miktardaki üretim
İhracatın yüksek olduğu ülkelerde olası durumlar;
- Artan üretim miktarları ile yeterli kaynak ve mamul
- Dış ticari kar oranlarında artış ve döviz getirisi
- Ülke çapında gelir artışı nedeniyle refahın artması
- Devlet içerisindeki mali kaynakların artışı
- Ülkeye yapılan çeşitli iş odaklı yatırımların artması
- Yüksek kar getiren ticari ortaklıkların uluslararası ve global düzeyde gerçekleşmesi

İHRACATTA EN İYİ 10 ÜLKE (2020)
ÜLKELER MİLYAR($)
1 Çin 2.494.230.195
2 ABD 1.665.992.032
3 Almanya 1.556.744.351
4 Japonya 738.188.768
5 Güney Kore 605.169.190
6 Hollanda 585.622.815
7 Hong Kong 569.105.740
8 Fransa 568.974.863
9 İtalya 543.466.795
10 Birleşik Krallık 487.069.299
İHRACATIN DÜNYA’DA DAĞILIMI
İhracatta en güçlü ve iyi olan 10 ülkeyi bu şekilde sıraladık. Bu durumu dünya genelinde incelediğimizde gelişmiş ülkelerin bariz bir ihracat miktarı gözle görülüyor. Bunun sebebi geliştirilmiş ve özel ürünler üreten bu ülkelerin uluslararası piyasalarda büyük bir ihracat ve satış payına sahip olmasıdır. Ülkelerin ticari ilişkileri bu tip ihracat işlemleriyle gelişim göstermektedir. Bu yönüyle Çin dünyada en çok ihracata sahip ülkedir. Çünkü ticari anlamda dünya genelinde bir ortaklık ilişkileri var ve büyük bir yatırım ülkesi haline geldi. Avrupa Birliği ise kendi içerisinde ticari ilişkileri kurarak ihracat alanında kendilerini geliştirmektedir. Bunu Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya ve Belçika gibi ülkelerin ihracattaki yükselişinde görüyoruz.
İhracatın ithalatla birçok ülkede doğru orantılı artmaktadır. Bunun sebebi üretimde gelişmiş ülkelerin ham madde ve öz kaynakları ithal ederken ihracatta işlenmiş ve geliştirilmiş ürün ihraç ediyor olmasından dolayıdır.

İHRACAT BİR ÜLKEDE NASIL GELİŞTİRİLİR
- Kaynakların işlenmesi ve geliştirilmesi için iş gücü oluşturulmalı, buna bağlı olarak eğitimli işçi topluluğu oluşturulmalı ve çalışanlar sürekli geliştirilmeli
- İthalatta bir denge oluşturulmalı ve ülkenin üretimi kendi halkına yetecek derecede olmalıdır
- Artan talep oranı ülke içinde azaltılmalı ve dış ticarette ihtiyaç olan ürünler üretilmeli
- Ar – ge, mühendislik, teknoloji ve üretim alanlarındaki tüm departmanlara teşvik verilmelidir.
- Endüstri dışında temel ihtiyaç olan gıda sektörünün gelişimi için tarım ve hayvancılık da önemlidir, çiftçilerin ihtiyaçları karşılanırken teşvik verilmeli ve kolaylıklar sağlanmalıdır.