
Zaman yönetimi sıkça duyduğumuz, başarı getiren bir yaşayış biçimi olarak bilinmektedir. Zaman yönetimi planlanarak hazırlanan ve 24 saati bu plana uyarlayarak yaşayan insanların kullandığı yöntemdir. Günümüzde sıkça duyduğumuz ve gördüğümüz bu kavramı kendinize göre nasıl şekillendirebileceğinize ve zaman yöntemi nasıl sağlanabileceğine bu yazımız da değineceğiz…
ZAMAN YÖNETİMİNİN ÖNEMİ
Zaman yönetimi planlı ve verimli çalışmanın en temel unsurudur. İnsanlar günlük hayatlarında yaptıkları aktiviteleri, çalışmaları ve dinlenmek için ayırdığı süreyi doğru ve etkili kullanarak çok başarılı ve özgürleşmiş olabiliyorlar. Çünkü planlı çalışmak ve zamanı iyi yönetebilmek sizi yapmanız gereken sorumlulukları tamamlarken aynı zamanda diğer yapmak istediğiniz tüm aktiviteleri uygulamaya zaman yaratmanızı da sağlıyor. Bu saye de gününüzün ve haftanızın dolu dolu geçmesini sağlayacaktır. Günlük hayattaki görevlerini planlayarak yaşayan insanların başarıya ulaşmasını sağlayan ana etken istikrarlı olmaktır. Bu istikrar her gün belirlenen ve programlanan birtakım görevleri uygulayarak kazanılır. İstikrarlı çalışma bir süreden sonra başarı getirecektir.

KİMLER ZAMANI İYİ YÖNETİYOR
Zamanı iyi yöneten insanları çok sık duyarız. Bu insanlar genelde iş dünyasında kendini kanıtlamış, başarılı ve etkili insanlardır. Elon Musk, Jef Bezos, Bill Gates vb. birçok iş adamı günlük çalışma sürelerini öncesinde planlayarak hareket ederler. Örnek olarak gösterdiğimiz insanlar oldukça fazla çalışan insanlardır. Herkesin onlar kadar çalışmaya ihtiyacı olmayabilir. Sizler de bu insanların çalışma ve zamanı yönetme prensiplerini inceleyebilir. Dersler çıkarabilmek için 1 haftalığına onların programını uygulamayı deneyebilirsiniz. Bu deneme süreci sonunda onların programlarından size en yakın olanı uyarlayabilirsiniz ya da kendinize yepyeni size özel bir program oluşturabilirsiniz. Ancak unutmayın başlangıçta programınızı çok ağır ve yoğun tutmak yorulmanıza sonrasında çabucak sıkılmanıza neden olabilir.
ZAMAN YÖNETİMİYLE İLGİLİ İPUÇLARI
Zaman yönetimini kendinize uyarlamak ve kendi programınızı oluşturmak için sizlere birkaç ipucu vermek muhtemelen oldukça yardımcı olacaktır diye düşündüm. Sizlere zamanı yönetirken ve planlarken nelere dikkat edebileceğinizi gösteren ipuçlarımız işte bunlar;
UYKU SÜRENİZDE KARARLI OLUN
Uyku her canlının ortak ihtiyacıdır. Birçok insan uyku konusunda uzun uzadıya düşünmez ancak uyku bir günü verimli kılacak ana unsurdur. Uyku kalitesi iyi olmayan bir insan günün çoğunda çeşitli yorgunluk, halsizlik ve uyuma isteği gibi sorunlarla karşılaşacaktır. Uyku kalitesi insandan insana değişir. Bazı insanlar günlerini 6 saat uyku ile idare edebilirken bazıları 8 saatten az uyumaya dayanamayabilir. Bu vücudun biyolojik saati ve alışılan düzenle ilgilidir. Uyku sürenizi planınızda mutlaka belirleyin ve asla uyku sürenizin dışına çıkmayın.

ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ
Bir gününüzün tamamı dolu olabilir ya da yapacağınız yalnızca birkaç iş olabilir. Bu sizin yoğunluğunuza bağlıdır. Etkili bir çalışma programı ve zaman yönetiminin bir diğer önemli unsuru çalışma için belirlenen zamandır. Gün içinde yapacağınız önemli bir işi olabildiğince erken yapmak üzerinizden büyük bir sorumluluğu atmanızı sağlayacaktır. Önceliklerinizi acillik ya da önem durumuna göre sıralamanızı tavsiye ederim. Bu şekilde zor ve uğraş gerektiren işlerinizi günün erken saatlerinde ya da öncelikli olarak bitirerek kalan işlerinizle daha rahat bir şekilde ilgilenebilirsiniz. Örneğin hazırlamanız gereken ve süresi yaklaşan bir proje varsa önce onunla başlayın, yetişmesi gereken bir ödeviniz varsa ilk onu yapın, ya da uzun sürecek ve sizi yorabilecek bir işi günün sonuna bırakmayın.

DİNLENMEK İÇİN HER ZAMAN VAKTİNİZ OLSUN
Her insan günlük hayatın koşturmasında yorulur. Bu gayet doğal ve normaldir, yaptığınız işler ve aktiviteler sizi yorabilir. Günün her dakikasını planlama bu anlamda çok yanlıştır. Çünkü eğer zamanınızın %100’ünü doldurursanız dinlenmeniz gerektiğinde çalışarak veriminizi büyük oranda düşürürsünüz. Kendinize rahatlamak, dinlenmek için süre tanıyım bir kahve ya da çay alın ve dinlenin. Zihninizi tamamen boşaltın ve dinlenmenin sonunda işinize odaklanarak devam edin.
KENDİ BESLENME DÜZENİZİ OLUŞTURUN
Beslenme de en az uyku gibi önemlidir. Sağlıklı bir hayat için beslenme ve uykuya dikkat etmeyi kesinlikle unutmamalısınız. Bazı insanlar günlük beslenme biçimlerini kendilerine göre programlamaktadır. Örneğin Elon Musk hiçbir sabah kahvaltı yapmaz. Birçok insan akşamları ağır yemekler yemez. Öğle yemeği tercih etmeyen insanlar da vardır. Beslenme tamamen kişisel bir durumdur. Beslenmenizi de en az çalıştığınız süre kadar programlamalısınız. Bu şekilde öğün atlamak zorunda kalmaz ya da sürekli farklı saatlerde yemek yemek zorunda kalmazsınız.

ÇALIŞMAK İÇİN YORULMAYIN
Çalışma saatleri hiç kimse için aynı değildir. 3 saat aralıksız çalışan insanlar da vardır, 40 dakikadan sonra sıkılanlar da. Bu odaklanma şekliniz, çalışma yoğunluğunuz ve yaptığınız işin diğer unsurlarıyla ilgilidir. Kendinizi eğer çalışabildiğinizden fazla uğraşarak zorluyorsanız bunu hemen bırakmalısınız. Çalışma süreci kişinin belirli aralıklarla hatta günün belirli zamanlarında aktif olarak uygulayabileceği bir düzendir. Kendinizi yapabildiğinizden fazlasına zorlamayın. Eğer çalışırken 1 saatin sonunda bir şeyleri anlamamaya ya da kafanız karışmaya başlıyorsa durun ve dinlenin. Çalışma saat aralığınız ve sürenizi düzenli olarak uygulamak zaten zamanla veriminiz arttıracak ve bir süre sonra çalışma sürenizi artırma imkânı bulacaksınız.
Zaman yönetimiyle ilgili kişisel düşüncelerim ve ipuçlarım bu kadardı. Zaman yönetimi hakkında tonla içeriğe ulaşmak çok kolaydır. Gününüzü verimli geçirmek için zaman yönetimi uygulamayı ve programlı olmayı unutmayın. Yazımızı beğenmeniz ve yorum yapmanız bizi çok mutlu eder…
“ZAMAN YÖNETİMİ NASIL UYGULANMALI” üzerine bir yorum