
Her yerde farklı özellikleri, yeni gelişmeleri ve büyük kolaylıklarıyla teknoloji bizim hayatımızı son 20 yılda çok kapsamlı bir şekilde etkilemiş durumda. Artık eski alışkanlıklarımız teknolojiye uyarlanmış bir halde. Bize tüm bu kolaylıkları sağlayan teknolojinin bize sağladığı faydalar nedir, teknoloji gerçekten insanlara tam olarak fayda mı sağlamıştır, yoksa onları tembelleştirmiş midir? Tüm bu sorularımıza bu yazımızda değineceğiz.
Teknoloji, Her Anlamda Kolaylık
Birkaç yüzyıl önce yaşayan insanların bugünün teknolojiye sahip olarak neler yapabileceğini hiç düşündünüz mü? O dönemin şartlarında yaşamak bugüne göre muhtemelen daha zordu. Ya da o dönem de yaşayan bu şartlar da biz olsaydık çok fazla zorlanabilirdik. Günümüzde teknoloji bize çok fazla kolaylık sağlamaktadır. Buna öncelikle temel kaynaklardan başlayabiliriz. Elektrik ve doğalgaz bile aslında teknolojinin bize kazandırdığı olanaklardır. Evimiz de kullandığımız tüm o beyaz eşyalar bizim saatlerce uğraşacağımız birçok işi hiç uğraşmadan birkaç tuşa basarak ve gerekli işlemleri yaparak tüm o cihazlar tarafından yapılabilmektedir.
Dünya’nın en büyük gelişimi ise şüphesiz ki bilginin paylaşımıdır. Bilgi herkesin ihtiyacı olan ve her yerde kazanılabilen bir kaynaktır. İnternetin varlığı bize her bilgiye ulaşabilme imkanı sağlarken geçmişte insanların bilgiye ulaşabilmeleri için tek olanakları kitaplar ve gazetelerdi. Yani aslında teknoloji doğru kullanıldığında gerçek bir mucize ve kolaylık.

Her Yerde Teknoloji
21. Yüzyıl da ise bu teknoloji aşırı kontrolsüz gelişmekte ve tüketim alışkanlıklarımızı dahi etkilemektedir. Her evde çok fazla teknolojik ürünün bulunduğuna sık sık rastlarız. Üstelik bu teknolojinin kullanımı yaş ve kuşak fark etmeksizin kullanılmaya başlandı. Bu da gelişen teknolojilerin planlandığı bir şekilde hayata uygun kullanılabilir hale gelişini göstermektedir. Sosyal medya mecralarının kuruluşu, gelişen grafik özellikleri ile oluşturulan programlar ve bitmek bilmeyen internet içerikleri kullanıcıları teknoloji kullanımına daha da bağımlı ve alışkın hale getirmiştir.
Hem Kolaylık Hem Bağımlılık
Evet değerlendirmemizin başlarında teknolojinin en iyi yönü kolaylığa değindik. Bu kolaylık bizlere zamandan ve emekten tasarruf etme fırsatı yakalamamızı sağladı. Ancak bu zamanı ve eforu daha iyi şekilde değerlendirmekte elimizdedir. Teknolojinin bağımlı yapan kısmı ise sizi bu tip kolaylıklara ve oyalanma durumunu ihtiyaç haline getirmesidir. Teknolojiye bağımlı bir şekilde yaşamaya başlamak var olan yeteneklerimizin gerilemesine ve beraberinde birçok soruna da sebep olmaktadır. Üstelik tüm bu teknolojinin getirileri ile birçok hatırlatıcı kullanılmaktadır. Bu sebeple aslında farkında dahi olmadan zihnimizi tembelleştirmeye başlarız.
Zihnimizin tembelleşme konusu sadece bununla da sınırlı değildir. İnsan zihni gördüğü ve duyduğu tüm işitsel verileri kaydetmektedir. Yani sabah uyandığınız da ilk işiniz elinize telefonunuzu alıp bir süre kullandığınız da zihninizi direkt olarak doldurmaya başlamış olursunuz. Bunun sonucunda hemen fark edilmese de zamanla birçok yeniliği görüp deneyimlerken hatırlamanız gereken birçok şeyi de unutabileceksiniz. Geçmişte teknolojiler gelişmiş değilken insanlar bilgiye yalnızca okuyarak ya da dinleyerek öğrenirdi. Böylece öğrenmenin en doğal yolunu uygulamış olurlardı. Bu şekilde öğrenilmiş bilgiler kalıcı olarak belleğimize kaydedilen bilgilerdir. Ancak bugünün şartların da milyonlarca bilgiye farkında bile olmadan bir günde ulaşabiliyoruz. Bu da bizim aslında öğrenme yeteneğimizin körelmesine neden olmaktadır. Üstelik günümüz de öğrendiğimiz tüm o anlık bilgiler muhtemelen hiç ihtiyacımız olmayacak durumdayken öğrenmeniz gereken önemli şeyleri zorlanarak anlayabilmeniz de mümkündür.

Bağımlılığa Son
Teknoloji şüphesiz ki büyük bir bağımlılıktır. Bu bağımlılık fark ettirmeden bizi tembelleştirmektedir, bu tembelleşme ise gelecekte bize büyük sorunlar da doğurabilmektedir. Teknoloji bağımlılığını atlatabilmek ise gayet mümkündür. Öncelikle boş vakitlerinizi sosyal medya vs. uğraşlarla doldurmamalıyız. İnterneti kullanırken bilgi odaklı olmalı ve öğrenmeyi amaçlamalıyız. Sosyal medya kullanırken amacımız insanların ne yaptığını incelemekten çok onlarla sosyalleşmek olmalıdır. Bu şekilde birçok insanla etkileşim ve sohbet gerçekleştirebiliriz. Farkında olmadan saatler harcadığımız tüm o teknolojik ürünleri belirli sürelerle kullanmak da bu problemi çözmekte etkili olacaktır. Bu konu hakkında sizler neler düşünüyorsunuz. Fikirlerinizi yorum yaparak belirtmeyi unutmayın…