
Uzun yıllardır herkes tarafından sık oynanan ve son günler de bir Netflix dizisi olan Queens Gambit’in yayınlanmasıyla birlikte herkesin favori eğlencesi haline gelen satranç gerçekten zekâ geliştirir mi, gelin bu strateji ve zekâ oyununu birlikte inceleyelim…
Satranç Nasıl Bir Oyun
Satranç tüm taşları tıpkı askeri bir ordu nizamıyla hazırlanmış gibi ayarlanmış Şah vezir at fil kale ve piyonlardan oluşan 64 karelik bir tahta üzerinde oynanan ve her taşın kendine has özellikleri olan bir strateji kutu oyunudur. Ana amacı şahı saf dışı bırakmak olan oyunda rakiplerinizin taşlarını yıkarak şahı yalnız bırakmak, sonrasında da şahı hareket edemez hale getirerek oyunu kazanırsınız. Satranç belirli bir süre olmaksızın oynanan bir oyundur. Turnuvalar hariç genellikle turnuvalar da oyuncuların bir sayacı olur ve 30 Dakika boyunca oyun devam eder, 30 Dakikanın sonunda rakiple durumunuz incelenir ve kazanan belli olur. Uzun yıllardır dünya da ve ülkemizde sık sık oynanan bu oyun çeşitli turnuvaların düzenlenmesine hatta üzerindeki ilgi nedeniyle neredeyse her okulda Satranç kulüpleri bulunmaktadır. Bu okullardaki kulüpler satranç öğrenmek isteyen öğrenciler ve satranç turnuvalarına katılmak isteyen yetenekli öğrencilerin satranç oynadığı bir ortam haline getirilmektedir.

Satranç Bizi Nasıl Geliştirir
Satranç her ne kadar eğlence amaçlı oynanan bir oyun olsa da oynanış sırasında çeşitli gereksinimler vardır. Öncelikle satranç oynarken tüm kurallarını bilmeniz gerekmektedir. Satrancın tüm kurallarını bilmiyorsanız rakibiniz karşısında geriden başlarsınız. Çünkü rakibiniz tüm hamleleri ve kuralları bilirken siz gizli yapılan bir hamleyi kestiremeyebilirsiniz.
Satranç oynarken tüm taşlarınız ile belirli bir düzen oluşturmalı bu düzen doğrultusunda rakibinizin taşlarını yemelisiniz (yıkmalı). Bu amaç doğrultusunda rakibinizle büyük bir strateji mücadelesine girersiniz. Her taşın adım ve kombinasyonları farklıdır. Rakibinizle verdiğiniz bu mücadele de stratejik olarak ileri görüşlü olmalı ve birkaç hamle sonrasını hem kendi açınızdan hem de rakibiniz açısından değerlendirmelisiniz. Oynadığınız oyunda yalnızca kendi hamlelerinizi planlar ve ön görürseniz rakibinizin hamlelerini kaçırabilir ve taşlarınızı kaybederek geriye düşebilirsiniz. Yalnızca rakibinizi takip etmek de kendi oyunuzu düşünmeden oynamanıza sebep olur ki bu da kazanma sürecini oldukça fazla uzatabilir.
Satrancın bu planlı oynanış biçimi bizlere oynadıkça hızlı düşünme ve karar verebilme, yapacaklarımızı planlama da kolaylık ve analiz yeteneği kazandırır. Bu tip gelişimlerimiz de etkileri olduğunu söyleyebiliriz ancak bunlar elbette yalnızca satranç oynayarak kazanılabilecek yetenekler değildir. Satranç oynamak yalnızca etki edecektir. Satranç dışında da kendinizi çeşitli şekillerle ve yollarla bu özelliklerde geliştirmeniz gerekmektedir.

Bir Dizi ile Satrancı Popülerleştirmek
Herkesin bildiği üzere satranç oyunu son günlerde oldukça popüler ve yaygın hale geldi. “Queens Gambit” adlı dizi ile satranç oyunu herkes tarafından sevilir hale geldi. İnternet üzerinde en çok aratılan aramalardan biri “satranç nasıl oynanır” bile oldu. Üstelik satranç oyununu satın alan kullanıcı sayısı bir hayli artarken, satranç oyunu uygulamaları arttı ve büyük kazançlar sağladılar. Böyle güzel bir oyunu konu alan bir Netflix dizisi çıkması, uzun zamandır oynanan bir oyunu hiç olmadığı kadar popülerleştirdi. Bu tür dizi etkileri dünya genelinde sık sık görülmekteydi. Ancak şimdiye kadar gördüğüm en faydalı etkinin bu olduğunu söyleyebilir. Çünkü satranç tamamen faydalı bir oyundur, üstelik oldukça da eğlencelidir. Bu tip oyunların oynanması herkes için faydalı olabilmektedir.