Yeni Tarım Türleri

Resim Wolfgang Borchers tarafından Pixabay‘a yüklendi

Tarım Kavramı

Tarım yüzyıllardır ve nesillerdir devam etmekte olan bir ekonomik geçim kaynağı ya da ihtiyacın karşılanma şeklidir. Tarımsal üretim insanların sebze, meyve gibi ihtiyaçlarının çeşitli yollarla elde edilerek üretimi, tedariki ve pazarlaması yoluyla halkın eline dolaylı yoldan ulaşımına kadar geçen sürecin başlangıcıdır. Tarım dünya genelinde farklı iş sektörlerinin gelişi ve üretimdeki büyük değişimlerin olmasıyla bazen belli bir oranla uzaklaşılan bir meslek olsa da asla sonu gelmeyecek bir üretim sektörüdür. Çünkü insanların ve hayvanların her zaman tüketimine ihtiyaç duydukları besinler tarım yoluyla var olmaktadır. Bazı toplumlar şehirleşme ve sanayinin büyük gelişimiyle beraber tarımsal üretimi düşürmüş olsa da bugün tarım sayesinde ekonomik olarak güç kazanmış birçok ülke vardır. Şimdi tarım kavramını, tarımın ekonomik etkisini ve bu konuyla ilgili çokça bilgiyi inceleyelim ve yorumlayalım.

Tarımın Türleri

Tarım temelinde aynı amacı gerçekleştirmek ve sonunda aynı üründen faydalanmayı hedefleyen bir üretim biçimidir. Ancak teknolojinin günden güne gelişimi tarımda büyük yenilikler ve kolaylıkları da beraberinde getirmiştir. Nesillerdir devam etmekte olan geleneksel tarım şimdi farklı çeşitleri ile ülkelerde ve topluluklarda görülmektedir.

Resim seehotel-diekseepark tarafından Pixabay‘a yüklendi

Geleneksel Tarım

Geleneksel tarım, tarımın bilinen esas halidir. Belirli bir bölge, alan ya da tarla alanına verim durumuna göre ekilen tohumların her hangi bir kimyasaldan destek almadan yalnızca sulama yoluyla tohumların yetiştirilip hasat edilmesinde kullanılan en eski yöntemdir. Bu tarımın temelleri nesillerce aktarılarak günümüze kadar gelmiş ve hala devam edildiği görülmektedir. Geleneksel tarım şuanda çoğunlukla Çin ve Hindistan’da görülmektedir, ülkemizde de bu yöntemle tarım yapan çiftçiler vardır.

Konvansiyonel Tarım

Bu tarım türünde kullanılan tohumlar belirli laboratuvarlarda çeşitli ilaçlama ve genetik bir takım değişiklikler yoluyla hızlı verim almak ve böceklere karşı bitkileri koruyacak bir takım kimyasalların tohum özlerine katılması ile yapılan tarım şeklidir. Bu tarım şekli birçok ülkede ve çiftçi topluluğunun karşı olduğu bir yöntemdir. Çünkü bu tarım her ne kadar hızlı ve çok verim sağlasa da bu şekilde üretilen mamuller kimyasal açıdan insan sağlığına zararlı, hastalığa sebebiyet veren, toprağın minerallerini ve verimini kaybettiren vb. çok sayıda istenmeyen durumlara sebebiyet veren bir tarım şeklidir. Ancak bazı toplu üretim yapan tarım kooperatifleri ve üreticileri ürünlerinden karı amaçlamaktadır, bu sebeple bu tarım şeklini tercih etmektedir. Bu tür tarım şeklini en çok destekleyenler çoğunlukla tarımsal gübre ve ilaç şirketleridir. Özellikle belirtilmesi gerekir ki bu tür ürünler sağlığa zararlıdır ve tarım yalnızca kar amacı güdülerek yapılmamalıdır.

Resim Catkin tarafından Pixabay‘a yüklendi

Sürdürülebilir Tarım

Bu tarım türünde esas amaç topraktan verim almaktan çok çevrede oluşabilecek tarımsal zararı durdurmak ve tabi yaşama zarar vermeden tarım yapmaktır. Sürdürülebilir tarımda da kimyasal ilaçlama ve gübre kullanımı kesinlikle olmamaktadır çünkü bu tür kimyasal ürünler çevre dengesini bozmakta toprak, su ve ormanların doğal yapısına zarar vermektedir. Her çiftçinin ya da tarım üreticisinin bilmesi gereken esas konu çevreyi korumak olmalıdır. Bu tarım türünde kullanılan doğal kaynaklara zarar vermeden doğallığını korumak ve geliştirmeyi sağlamak hedeflenir.

Organik Tarım

Günümüzde sıkça duyulan bir tarım çeşidi olan bu yönteme ismi mamullerinden gelmektedir, yani elde edilen ürünlere organik dendiği için bu tür üretime de organik tarım denir. Organik ürün tıpkı diğer tarım türlerindeki gibi her hangi bir kimyasal etkisi olmadan, en saf haliyle üretilen ürünlerdir. Ancak bu tür ürünler çoğunlukla tarımsal ürün pazarında oldukça sık tercih edildiği ve satışının sıkça gerçekleştiği gerekçesiyle üretimi de satışı da tasdiklenmesi de bir o kadar zordur. Ürünlerin organik olduğunun denetlenerek ve kesin olarak belirlenerek satışa sunulması gerekmektedir. Bu üreticinin kendisi kullanırken önemsenmeyen bir detaydır ancak ülkemizde ve dünya da çoğunlukla ihracatı yapılan tarımsal ürünler organik onayı almış ürünler ve mamullerdir.

Photo by Artem Beliaikin on Pexels.com

Dikey Tarım

Dikey tarım günümüzde varlığı oluşmuş bir tarım yöntemidir. Bu yöntemde dikilen tohumlar ve elde edilen ürünler dik bir şekilde kümelenerek ürünlerin farklı düzenlemelerle üretilmesini sağlayan tarım türüdür. Dikey tarımda ürünlerin üretiminde gerekli olan alan daraldığı için şehirleşme olan bölgelerde sıkça karşılaşılır, ayrıca verimsiz topraklarda ya da belirli coğrafi koşulların elverişli olmadığı yerlerde kullanımı muhtemeldir. Bu tür tarımda en sık kullanılan ve en verimli olan şekli Hidroponik ve aeroponik adıyla bilinen şekilleridir. Hidroponik tarım diğer adıyla topraksız tarımdır, tohum halindeki mamuller su ve belirli bir solüsyon ile ayarlanmış olan kalıplara yerleştirilir ve dikkatli bir inceleme ve uğraşla organik ürünler elde edilir. Aeroponik tarım ise hidroponik tarım gibi su kullanılarak yapılır ancak bu tarımda suyu buharlaştırma yoluyla ürünlere buğulama yöntemiyle yetiştirme sağlanır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s