
İnternetin gelişmesi, teknolojinin yaygın kullanımı ve üretim sektörünün büyük hız kazanmasıyla birlikte E – ticaret kavramı herkes tarafından bilinir hale gelmiştir. Ana hedefi ticaretin internet ortamında çeşitli kolaylıklarla sağlanması ile başlayan E – ticaret bugün birçok farklı şekil ve işleyiş biçimi ile birbirinden farklı sektörlere iş ve kazanç olanağı sağlamaktadır. E – ticaret kavramını derinlemesine inceleyecek olursak;
E–TİCARETİN TEMELİ
E–ticaret yani elektronik ticaret, ticaret ve işletmecilik dünyasında büyük bir patlama etkisi yarattı. Günümüz dünyasının vazgeçilmezi akıllı teknolojiler ve internet 7’den 70’e herkesin eğlencesi, hobisi ve sosyalleşme yöntemi haline geldi. Bunun etkili bir pazar olduğunu düşünen işletmeciler bu geniş pazara adım atabilmek adına ürünlerini internet aracılığı ile tanıtmaya başladı. Sonrasında bu ürünlerin direkt işletmeden müşterilerin yüz yüze satın alma gereksinimi olmadan alışveriş gerçekleştirebilme olanağı da kısa sürede sağlandı. Çeşitli işletme ve kuruluşlar E- ticaretin dünya genelinde kullanılır hale geldiğini görünce artık internet üzerinden iyi hazırlanmış her ürün ve web sitesi ile global bir ticari etkileşim mümkün hale geldi.

E–TİCARET’İN ETKİLERİ
E–ticaret kullanım artışından sonra büyük bir etki yarattı. Üretim sektörlerinde bulunan işletmelerin herhangi bir aracı kuruluş olmaksızın satış yapabilmesini, toptancı ve aracı kuruluşları ürün yelpazelerini geniş kitlelere satışını daha da hızlandırabilmelerini, kargo ve ulaştırma şirketlerin sürekli bir taşıma ve teslimat fırsatları kazanmalar vb. bu etkiyle ticaret aslında alışıla gelen mağaza içi satış kavramına aykırıydı. Hatta E- ticaretin yaygınlaşmadan önceki dönemde bu tip bir satın alma işleminin güvenilir olmayan, kalitesiz ürünler içeren hatta birçok dolandırıcılık faaliyetlerinin gerçekleşebileceği bir ortam olabileceği düşünülüyordu. Ancak dünya çapında açılan büyük şirketlerin profesyonel yaklaşımları bu korkunun yok olmasına zemin hazırladı. Sonrasında bu tip satışların büyük karlar getirmesi her büyük işletmenin online ortamda satış gerçekleştirmesi gerektiği düşüncesini işletmecilere kazandırdı.
E-TİCARET VE SOSYAL TİCARET İLİŞKİSİ
E–ticaretin büyümesinde şüphesiz ki en büyük pay sosyal medyaya aittir. Sosyal medya insanların iletişim kurmaları ve bağlantı sağlamaları amacıyla oluşturulmuş bir platformlar bütünü iken bugün markaların en büyük reklam alanları haline gelmiştir. Üstelik E-ticaret üzerine yapılan satışların büyük çoğunluğu geleneksel medya yerine sosyal medya üzerinden yapılan reklamlar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Sosyal ticaret kavramı ise direkt olarak sosyal medya üzerinden satışlar yapılabilmesi ve markaların E- ticaret tabanlı siteler yerine sosyal medya hesapları üzerinden çeşitli kampanyalı satışlar gerçekleştirmesine olanak sağlamıştır. Ancak günümüzde hala bu konu da kullanıcılar tam bir güven ortamı oluşturamamıştır. Bu sebeple sosyal ticaret henüz E-ticaret kadar aktif ve tercih edilen bir konumda değildir.

E-TİCARETİN OLUMLU YÖNLERİ
- İşletmeler için en hızlı ve etkili satış ortamıdır.
- Çeşitli ürün türleri ve markaları karşılaştırmak oldukça kolaydır.
- Fiyat indirimleri ve kampanyalardan haberdar olmak için kısa bir inceleme yapmak yeterlidir.
- Bölgesel anlamda bulunamayan her ürün farklı ülke, şehir ya da bölgeden rahatlıkla getirtilebilir.
- İade işlemleri birçok sitede basittir.
- Ticaret çift yönlü ilerleyebilmektedir. (Üretici – tüketici, tüketici – tüketici, tüketici – üretici)
- Ürünler çoğu zaman mağaza ve satış noktalarına göre daha ucuzdur.

E-TİCARETİN OLUMSUZ YÖNLERİ
- Satın alma miktarında ve ürün çeşitliliğinde bir sınırın olmaması alışveriş bağımlılığı oluşturabilmektedir.
- Ürünleri derinlemesine inceleme fırsatı her zaman olmayabilir.
- Çeşitli güvenli olmayan satış yöntemleri ve casus yazılımlı siteler bulunmaktadır.
- Ürünlerin fiyat politikaları oldukça değişkendir.
- Hızlı satın alma ve aktif kullanım miktarı nedeniyle stoklar hızlı erir
- İade süreci bazı şirketler tarafından uzun işlemler ve formlarla uzatılabilmektedir.
- Markaların çeşitli ürünler beklenen kalite ve özellikte olmayabilir.
- Dağıtım sürecinde ürünler hasarlı halde teslim edilebilir.
- Uygulanan bir vergi politikası tüm ürünlerde zamlanmaya sebep olabilir.