GÜNEŞ SÖNEBİLİR Mİ ?

Resim ipicgr tarafından Pixabay‘a yüklendi

Samanyolu galaksisinde bulunan ve bizimde yörüngesinde bulunduğumuz Güneş sisteminde durmaktayız. Güneş galaksimizin oluştuğu günden beri gezegenimize ve diğer gezegenlere ısı kaynağı olmaktadır. Güneş, bünyesinde bulundurduğu bu ısı kaynağını nasıl bu kadar fazla üretebiliyor?

Güneşin sahip olduğu kütlesi ve boyutu çok fazladır. Kütlesinin ve boyutunun bu kadar fazla olması sebebiyle doğru orantılı olarak kütle çekimi de fazladır. Kütle çekiminin fazla olması güneşin zeminindeki maddeleri kendi merkezine doğru çekerek maddelerin atomlarının ayrılmasına sebep olur. Maddelerin atomlarına ayrılması güneşimizin yakıt olarak kullanabileceğini göstermektedir. Bu maddeler hidrojen, oksijen, azot, helyum ve benzeri atomlardan oluşmaktadır. Güneş, kütle çekimi sayesinde maddeleri ayırarak atomlarına ayırınca kendisi için yakıt olarak kullanır. Yakıt olarak kullanılan bu maddeler örneğin suyu baz alırsak, su iki hidrojen bir oksijen atomlarından oluşur. Güneş kütle çekimi sayesinde maddeyi merkez bölgesinde çektiğinde gerçekleşen ve aşırı basınç yüzünden hidrojen atomlarının birleşmesiyle açığa çıkan helyuma dönüşmesi ve beraberinde bu birleşme esnasında çıkan enerji Güneşin ısısını yükselterek bizim ve diğer gezegenlerin bu ısıdan yaralanmalarını sağlar. Bu olayın bilimsel adı ise nükleer füzyondur.

Resim ipicgr tarafından Pixabay‘a yüklendi

Güneşin kütlesi ne kadar artacak olursa nükleer füzyon işlemi de o kadar fazla gerçekleşerek gezegenin ısısını yükseltir. Güneşin kütlesinin artması demek merkezinde bulunan iç basınç dengesinin bozulmasına sebep olması demektir. Eğer bu denge bozulursa güneş kendi içine çökerek büyük bir patlama yaşanır. Patlamanın sebep olduğu süpernova ışıması sonrasında karadelik ya da nötron yıldızı oluşur. Bu olay yaşandığı takdirde ise gezegenimiz sahip olduğu ısı kaynağı sona ererek gece ve gündüz ayrımları da sona erer.

Güneşin kendi içine çökmesi olası bir durumdur. Yani dengeyi bozacak herhangi madde atımı sayesinde Güneşin sönmesi ve yok olması mevcuttur. Peki bu nasıl mümkün olabilir? Güneşin boyutu veya kütlesinin iki ya da üç katı bir maddeyi güneşe doğru attığınızda Güneş yok olabilir. Bu maddeler o boyutta herhangi bir madde olabilir. Örneğin, en basit örneğiyle toprak, su, petrol, benzin hatta yağ bile güneşi söndürebilir. Güneş bu maddelerin kütle çekimi sayesinde ayrıştırarak enerji açığa çıkartır ve kütlesini daha da artırır. Kütle artışı Güneşin iç basınç-kütle çekimi dengesini bozarak Güneşin kendi iç merkezine doğru çökmesini saylayarak yok olmasına sebep olur.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s