
MERKEZ BANKASI BAŞKANI’NIN GENEL AÇIKLAMASI
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal 5 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada döviz, faiz kararı, enflasyon oranı ve para politikaları ile ilgili konular ele alındı. Bu açıklamalara göre;
Merkez Bankası Başkanı, önümüzdeki dönemde kur dengesi ve düşüşü için herhangi bir döviz ticareti gerçekleştirmek yerine döviz ihaleleri yoluyla gerekli döviz ihtiyacını karşılayacağını belirtti. Farklı ülkeler ile döviz ticareti gerçekleştirilmesi yerine iç piyasalardaki dolar rezervlerinin değişimi söz konusu olacağı düşünülüyor.
Enflasyon konusunda ise piyasalardaki değişimlerin iyi takip edildiğini, enflasyon oranının denge politikası uygulanarak %5 oranlarına kadar düşürülmesinin hedeflendiğini söyledi.
Geçen yılın son çeyreğinde alınan faiz kararı bilindiği üzere %17 ile sabit tutulmuştu, bu yıl için ise faiz indirimi henüz planları arasında olmadığı yönünde belirtildi.
XİAOMİ TÜRKİYE’DE FABRİKA KURACAK
Çin’in akıllı telefon markası Xiaomi Türkiye’de bir fabrika kuracağını duyurdu. Akıllı telefon teknolojilerinde her geçen gün gelişim gösteren Xiaomi markasından Türkiye adına sevindirici bir duyuru da bulundu. Xiaomi markası 2021 yılının 1. Çeyreğinde Türkiye’de 30 Milyon dolar değerinde bir fabrika kuracağını, bu fabrika sayesinde 2000 kişiye istihdam sağlanacağını belirtti. Bununla birlikte Xiaomi Türkiye temsilcisinin Türkiye’de gelecek dönemlerde daha fazla yatırımları olacağına dair açıklaması gerek işsizlik gerekse ekonomik açıdan oldukça sevindirici bir haber oldu. Yabancı yatırımcıların Türkiye pazarında yer edinmeye başlaması ile diğer yatırımcıların da bu yönde adım atması Türkiye’deki İstihdam ve işsizlik sorunu için gerçek bir çözüm getirecektir.
TÜRK LİRASI DEĞER KAZANIYOR DÖVİZ VE ALTIN DÜŞÜŞTE
Döviz kurlarında ve altın fiyatlarındaki bu sert düşüş piyasada büyük bir şok yaşattı. Son 6 ayın en düşük seviyelerini gören dolar, Euro ve Altın Türk lirasının değer artışı ile resmen çakıldı. Merkez Bankasının aldığı Faiz kararı ve uygulanacak para politikaları Dünya basını tarafından hoş karşılandı. Bunun üzerine Dünyanın büyük bankalarından ve yatırım şirketlerinin Türkiye’yi iyi yatırım ülkesi göstermesi üzerine Türk lirasında büyük bir değer artışı gözlemlendi. Yabancı yatırımcıların yavaş yavaş Türkiye Pazarında girmek ve üretim yapma kararı ile durum daha da hızlı bir hale geldi. Geçtiğimiz yılın mart ayından itibaren Bist100 ve Bist30 a bağlı şirketlerin yerli yatırımcılar tarafından daha sık tercih edilmesiyle hisselerde yaşanan artış da bu kur değişimi ve TL değer artışını gözler önüne serdi. Önümüzdeki dönemlerde yaşanacak denge değişimleri yakından gözlemlemeye devam edeceğiz…
DÜNYA VE TÜRKİYE’DE COVİD AŞISI
Covid 19 virüsünün Pandemi ilan edilmesinden sonra aşı çalışmaları hızla artarak devam etmekteydi. Bugün Türkiye’de Covid 19 için aşı olan 2.650 milyon kişi olduğu biliniyor. Ancak bu aşılama süreciyle ilgili Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yaptığı açıklama herkesi şaşırttı. Covid 19 aşılarının başta maddi yetersizlik ve diğer gerekçeler nedeniyle 130 ülkede uygulanmadığını bildirdi. Bu durumun üreticilerin ülkelerle ilişkisiyle mi ilgili olduğu yoksa ülkelerin hükümetlerinin aşıya karşı güvensizlikten kaynaklı olduğu henüz net bir şekilde bilinmiyor. Ancak böylesi tehlikeli bir virüs için aşılanmanın herkes tarafından uygulanabilir olması öncelikle Dünya Sağlık Örgütü sonrasında ülkelerin Sağlık Bakanlıkları tarafından ciddiyetle ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK VE ÖĞRENCİLER ARASINDAKİ GERİLİMİ
İstanbul’un en iyi üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesine 2 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesinin kullandığı Rektör seçiminden farklı olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından Rektör atandı. Bu göreve atanmadan sonra geçmiş dönemlerde Üniversite yönetimi ve eğitmenlerinin seçimiyle göre getirilen Rektörlük düzeninin bozulması Boğaziçi Üniversitesinde okuyan öğrenciler için bir sorun haline geldi. Bu atanmaya karşı olan öğrenci grupları oturma eylemi uygulamaya başladılar. Bu süreçte yaşanan tartışmalarda öğrenciler herhangi bir suça yönelik eylem uygulamadıklarını, haklarını savunmak üzere oturma eylemi yaptıklarını ve bu eylemin amacının Rektör olarak atanan Melih Bulu’nun istifası ile son bulacağını söylediler. Ancak hükümet tarafında yapılan açıklamalarda öğrencilerin Üniversiteyi ablukaya aldığı ve çeşitli şiddete yönelik eyleme bulundukları gerekçesiyle birçok öğrenciyi gözaltına alma kararı aldı.
Bu süreçte yeni atana Rektör Melih Bulu görevinden vazgeçmeyeceğini açık bir dille basına duyururken. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eylem yapan gençler için “siz öğrenci misiniz yoksa terörist mi?” söylemleri büyük dikkat çekti. Olayın büyümesindeki bir diğer unsur ise eylemci öğrencilerin LGBT topluluğundan oluştuğuna dair belirtilen söylemdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böyle bir topluluğun varlığının asla olmaması gerektiğini sert bir dille bildirmesi öğrencilerin bu konudaki mücadeleleri daha da fazla devam etmelerine sebep oldu.