
YÖNETMEN: Jonathan Hughes, Keith Scholey, Alastair Fothergill
ANLATAN VE OYUNCU: David Attenborough
YAPIM: Netflix
Özet
Ömrünü vahşi doğayı ve hayvanları incelemeye adamış olan ünlü belgesel anlatıcısı David Attenborough bu belgeselinde 90 yıllık ömründe doğanın mucizelerini keşfedişini, hayvanların yaşamlarını anlatırken yılların geçmesiyle doğanın bizler tarafından nasıl yok edildiğini anlatıyor. Geçmişten geleceğe yapılan bu yolculukta farkında olmadan yok ettiğimiz onca canlı türünü ve onların hayatımızın vazgeçilmezlerinden olma sebeplerini göreceksiniz. David Attenborough’un belgesellerini çekerken yaşadığı deneyimleri de dinleyeceğiniz geçmişten günümüze Dünya’daki canlı yaşamının düzenini anlayacağınız bu belgesel ile yaşanan bu kötü olayların nasıl çözüleceğini de örneklerle göreceksiniz. Belgeseli izleyecek olan okurlarımıza iyi seyirler dileriz.
Genel İnceleme
David Attenborough’un anlatımıyla ilerleyen belgeselde ana konu doğanın yıllara göre değişimiydi. Günümüzden yaklaşık 70 yıl öncesinden başlayarak yabani doğanın yıllara göre yok oluşu, hayvan nesillerinin yok edilişi ve dünyamızın akciğerleri olan ormanların sırf odun kullanmak, inşaat alanı sağlamak ve üretim yapmak için birer birer yok edilişi üzerinde durulmaktadır. İkinci dünya savaşı sonrasında dünya nüfusunun az oluşu ve henüz üretimin gelişmeye yeni başlamaya başlamasıyla doğa bir tehlike ile karşı karşıya değildi. Ancak yıllar geçtikçe insan nüfusu artmakta, fabrikaların ve kimyasalların kullanımı Dünyaya zarar vermekteydi.
Nükleer patlamalar, egzoz salınımı ve diğer birçok zararlı kullanım bizimle aynı gezegeni paylaşan tüm o canlı türlerine zarar vermekteydi. İnsanların beslenme biçimi nedeniyle milyonlarca hayvanın üremesi sürekli azalmakta ve yağmur ormanları dahil tüm büyük ormanların yavaş yavaş yok oluşu iklimsel bir felakete Dünyayı sürüklemektedir. Bugün kontrolsüz bir şekilde Dünyanın kaynaklarını tüketmemiz gelecekte bizlere susuzluk, iklimsel bozulmalar, tarımın yok oluşu, hayvan nesillerinin tükenişi, hatta Dünyanın en büyük su alanları olan okyanusların bile canlı yenilenmesi olmaması nedeniyle kuruması gibi felaketleri doğuracak.
Tüm bu sorunların yaşanmaması ve gelecek nesillerin kurtuluşunun, şimdi ki tüketim alışkanlıklarımızda yapacağımız köklü bir değişim ile mümkün. Dünya insanlığın yok etmesi için var olan bir yer değil ya da insanlar tüm bu dünyanın tek sahibi değiller. Gelecek insan neslinin güvenli bir yaşam alanı bulması ve diğer canlı türlerinin korunması için bizlere çok iş düşmektedir. Dünya artık kendini yenileyemez bir vaziyette ve bu durum bizi bitirmeden biz bu sorunlara kesin çözümler sağlamalıyız…