SOSYAL İKİLEM (THE SOCIAL DILEMMA) İZLE

YÖNETMEN: Jeff Orlowski

OYUNCULAR: Jaron Lanier, Skyler Gisondo, Vincent Kartheiser, Kara Hayward, Sophia Hammons, Aza Raskin…

BELGESEL ÖZETİ

Sosyal ikilem günümüzde teknolojinin sürekli gelişimiyle birlikte, özellikle de sosyal medyanın hayatımızın neredeyse tamamını kontrol etmesiyle yaşamımızdaki değişimleri, bu alanda çalışmış sosyal medya uzmanlarının röportajlarıyla anlatırken. Bir yandan da bu anlatılanların dışında sosyal medya etkisiyle yaşayan bir ailenin yaşamı örneklendirilmiştir. Sosyal medya mecralarının tüm kişisel bilgilerimize ulaşabiliyor olması, karar verme eğilimlerimizi yönetiyor olması hatta farkında olmadan bize farklı düşünceleri dayatıyor oluşunu konun uzmanlarıyla anlatan belgesel size sosyal medya kullanmanın gerçeklerini anlatacak…

GENEL YORUM VE İNCELEME

Sosyal ikilem henüz başlar başlamaz konusuyla kendine izleyiciyi çeken harika bir belgesel. İnstagram, Facebook, Twitter, Google, Youtube vb. tüm sosyal medya uygulamalarının şirketlerinde yıllarca çalışmış, gelişme sürecinde pay sahibi ya da tanık olan insanların yaptığı röportajlar sosyal medyanın fark edilmeyen ya da saklanan gerçeklerini çok net ve anlaşılır bir şekilde anlatmaktalar.

Sosyal medya uygulamalarının ya da platformlarının kullanıcıları gün içinde ne kadar süre kullandıklarını, ekran sürelerini saniye saniye kayıt edildiğini biliyor muydunuz? Ücretsiz olarak bildiğimiz tüm o sosyal medya uygulamalarının arkasında aslında bize reklamları ön plana çıkararak satın alma davranış ve kararlarımızı etkilediklerini görecek. Sosyal medyanın çok fazla kullanımıyla birlikte özellikle de yaşı henüz ergenlik çağında olan ya da biraz büyük olan çocukların, kaygı bozukluğu, üzüntü, stres ve kararsızlık tarzı sorunlarla karşılaşmasında ne kadar sorumlu olunduğunu bu belgesel sayesinde fark edebileceksiniz.

İnsanlar sürekli olarak teknolojinin gelişiminde aktif olarak kullanma isteği içerisindedir. Bu gelişime ayak uydurmayı ve teknolojinin tüm faydalarına sahip olmayı ister. Ancak bu faydalar her zaman bizler için fayda değildir, buna bir örnek verecek olursak internet müthiş bir bilgi paylaşım ağıdır. Öğrenilmek istenen milyonlarca bilgi birkaç saniye içerisinde ekranımızda hazır halde bulunabilir, ama bilginin doğruluğu sosyal medyanın etkisiyle artık tartışılır bir konu haline gelmiştir. Sosyal medya hesaplarında var olmayan bir kavram ve konuyu yalnızca gruplar ve toplulukları ikna ederek ortaya atabilir ve bunu kitlesel anlamda yanlış bir bilgi de olsa duyurabilirsiniz.

Bizi sosyal medyaya bağımlı eden gerçeği yine bu belgeselde rahatlıkla görebileceksiniz. Bizi bağımlı kılan şey içerikler, reklamlar ya da sosyal etkileşim değildir. Elbette bunların da sosyal medya bağımlılığında etkisi vardır, ancak bizi asıl bağımlı kılan şey “algoritmalar” dır. Algoritmalar yüzlerce hatta binlerce yazılımdan oluşur. Algoritmaların görevi yüklenen bilgileri kitlelere yaymaktır. Bir konuyla ilgilenen, internet üzerinde aratan, inceleyen ya da sözlü bir şekilde bile olsa konuşan bir sosyal medya kullanıcısı karşısında konu ile ilgili bir reklam, bir grup ya da bu alanla alakalı bir web adresiyle karşılaşacaktır. Bu durumda bizlere aslında algoritmaların bizlere sosyal medya üzerinden fikir yönelimleri oluşturmamız konusunda yönetmekte olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.

Belirli bir düşünce yapısı ya da ideolojik bir bakış açısına sahip bir sosyal medya kullanıcısı karşısında kendi ilgi alanlarıyla ilgili birçok bilgi ile karşılaşır üstelik aynı konuyla ilgilenen, bu bilgileri destekleyen insanlar bir araya gelseler bile her kullanıcı için ayrı ayrı inceleme ve öneri algoritması bulunmaktadır. Bu da aslında sosyal medyanın sonsuz bilgi ve içerik etkisi oluşturmasını sağlamaktadır.

Genel incelememizin uzun olduğunun farkındayız ancak sosyal medya eskiye göre çok daha farklı bir halde artık interneti faydası için kullanan çok az bir kitle kaldı, çünkü internetin faydası sosyal medyanın gerçeklik dışı etkileşimlerinin ardında gizlenmiş bir halde belgesel izlerken bizlere gerçekten ilham verdi umarım yazımızdan memnun kalırsınız. Sosyal ikilemi izleyecek olan okurlarımıza iyi seyirler dileriz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s